Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama dál odmítá jednat o dluhovém stropu i znovuotevření úřadů. Situace může být podobná jako po Lehman Brothers, říká El-Erian (Pimco)

Obama dál odmítá jednat o dluhovém stropu i znovuotevření úřadů. Situace může být podobná jako po Lehman Brothers, říká El-Erian (Pimco)

08.10.2013 19:52, aktualizováno: 8.10. 21:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama dnes zopakoval, že nehodlá jakkoli vyjednávat ve věci dluhového stropu nebo znovuotevření vládních úřadů. Uvedl to v telefonickém rozhovoru s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem, což později potvrdil i Bílý dům. 

Šéf sněmovny po telefonátu a po setkání s republikánskými kongresmany řekl, že si neklade pro jednání s prezidentem žádné konkrétní podmínky a ultimáta. "Nic není na stole a nic jsme ze stolu neshodili," řekl Boehner, jehož citovala agentura Reuters. Nestanovili jsme žádnou nepřekročitelnou čáru, dodal. Podle něj je odmítání jednání "neudržitelnou pozicí".

"V naší historii jsme ještě neměli prezidenta, který by odmítal o dluhovém stropu jednat. Tím, že spolu s vůdcem demokratů v senátu Harrym Reidem odmítají jakoukoli diskusi, staví naši zemi na celkem nebezpečnou cestu," dodal Boehner.

Ve Spojených státech je uzavřena část vládních úřadů kvůli tomu, že Kongres neschválil se začátkem nového fiskálního roku 1. října zákon uvolňující finance na již dříve schválené programy. Je to přitom poprvé za 17 let, co k takovéto situaci došlo.

Kritičtějším datem, kterému Washington čelí, je ale 17. říjen, kdy podle ministerstva financí zemi dojdou peníze na splácení úroků z dluhopisů a dalších závazků. Tento den má být dnem, kdy země narazí na současný dluhový strop ve výši 1,7 bilionů dolarů a kdy bude nezbytné tento dluhový strop navýšit. Pokud se tak nestane, upadne země do platební neschopnosti, což může mít katastrofální následky, prohlásil ministr financí Jacob Lew.

Na tyto následky upozorňuje i šéf investiční skupiny Pacific Investment Management Co (Pimco) Mohamed El-Erian. Podle něj by následná situace na finančích trzích byla daleko hůře předvídatelná než po pádu Lehman Brothers v roce 2008. „Hrozil by dominový efekt, množství krachů a selhání ministerstev financí. Situace by byla podobná jako po pádu Lehman Brothers, ale méně předvídatelná,“ prohlásil v rozhovoru pro Bloomberg El-Erian.

Republikáni ve sněmovně, kde mají většinu, během nynější krize nejprve spojovali uvolnění prostředků na chod administrativy odkladem reformy amerického zdravotnictví. Nyní hovoří především o potřebě přijmout další opatření snižující rozpočtový deficit.
 
Po dnešní schůzce republikánští kongresmani potvrdili, že budou v souvislosti se zvýšením dluhového stropu trvat na jednání o omezení deficitu. Navrhli také vytvoření dvacetičlenného výboru složeného z představitelů obou stran, který by připravil opatření na snížení deficitu. Podobný "supervýbor" byl ustaven již v létě 2011, ale tehdy se na žádných výsledcích nedohodl.

Bílý dům dnes uvedl, že Obama je ochoten s republikány jednat, ale až po skončení zablokování vlády a "po odvolání hrozby bankrotem". Kdyby nyní ustoupil, byl by to prý nebezpečný precedens. Obama také vyzval Boehnera, aby nechal v plénu sněmovny hlasovat o "čistém" návrhu na uvolnění státních financí bez dalších podmínek a dodatků.

V horní kongresové komoře mají většinu demokraté, ve sněmovně republikáni. Nicméně skupina republikánů dává otevřeně najevo, že nechce spojovat uzavření vlády s dalšími požadavky - i proto, že tento postup není u většiny veřejnosti populární. Není tedy vyloučeno, že by s hlasy demokratických kongresmanů mohl "čistý" návrh o státních financích ve sněmovně projít.

Čtěte také:

Obama: Hlasujte o odblokování výdajů. Věřím ve většinu pro
Jak daleko dojedete s prázdnou nádrží
Obama: Spojené státy neskončí jako zkrachovalec. Čekám, že Kongres včas zvedne dluhový strop

Na tiskové konferenci, která začala v 20:00 našeho času, Obama zdůraznil, že nezvýšení dluhového stropu a případná platební neschopnost by byly šílené a katastrofální, hrozila by hluboká recese a chaos.
 
Dokud nepřestanou republikáni brát americkou ekonomiku jako "rukojmí", tak Obama nemíní s republikány o jejich požadavcích jednat. Po znovuotevření vlády a zvýšení dluhového stropu je prý připraven jednat prakticky o všem, včetně reformy zdravotnictví a dalšího snižování deficitu.

Podle Obamy by bylo možné vládní úřady otevřít prakticky hned - pokud by šéf republikány ovládané Sněmovny reprezentantů umožnil hlasování o "čistém" rozpočtu bez dalších podmínek a dodatků. Podle amerických médií je totiž ve sněmovně dostatek umírněných republikánů, kteří by se při takovém hlasování přidali k demokratům.

(Zdroje: ČTK, Bloomberg, Reuters, CNBC)


Váš názor
  • Obama odmitá vysvětlovat co bude
    09.10.2013 1:36

    A vy byste dávali velké peníze někomu, kdo vám odmítá řict co s nima udelá? Když končil Bush tak byl dluh USA 4 Mld. USD. Když nastoupil Obama tak byl dluh 10 Mld. a ted', ani ne v polovici druhého termínu Obamy je dluh 17 Mld. USD. Navíc se Obama vymlouvá jako u nás kdysi komouši na jiné. Již po několikráte chce překročit dříve dohodnutou max. hranici deficitu. My máme tu smůlu že u nás se může statní kasa vbrakovat až do dna a nikdo neví kdo to vzal.
    Kowboj
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m