Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Telefóniky Malvido: Tržby nám zůstanou stejné, ale přijdou investice. Aukce bude řež

Šéf Telefóniky Malvido: Tržby nám zůstanou stejné, ale přijdou investice. Aukce bude řež

01.11.2013 8:53, aktualizováno: 1.11. 9:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Za neférové označil podmínky pro stávající operátory v LTE aukci ČTÚ šéf tuzemské Telefóniky CR Luis Antonio Malvido v rozhovoru pro Týden. K jednáním s PPF uvedl, že se o nich tuzemská firma dozvěděla shodně s veřejností a že se skupina Telefónica SA netají tím, že za hlavní trhy považuje Latinskou Ameriku a ty velké v Evropě.

„Náš majoritní akcionář oznámil probíhající jednání se skupinou PPF v úterý 15. října. To je datum, kdy jsme se o nich dozvěděli i my. Proto vám na tento dotaz nedokážu odpovědět. Máme kolem 40 tisíc akcionářů a skutečně nevím, jaké záměry má každý z nich s našimi akciemi. My se především snažíme, abychom jejich investice dobře zhodnocovali,“ okomentoval Malvido potvrzené zprávy o jednáních mezi PPF a Telefónikou SA o možném prodeji majoritního podílu v tuzemském operátorovi s tím, že sama česká Telefónica se těchto jednání neúčastní. „Je plně věcí investorů, jak se svými akciemi naloží. My jsme tu od toho, abychom jejich peníze dobře zhodnocovali,“ uvedl Malvido.

Podle Malvida se na evropském telekomunikačním trhu vzedmula nová vlna investic do sektoru. „Před deseti lety se vše týkalo toho, získat zákazníky. Velké investice, obří růst a spokojení akcionáři. Nyní už jsou zákazníci rozebráni, nasycenost trhu je více než sto procent. Nyní nás čeká další velké kolo investic do dat a licencí. Tržby nám zůstanou stejné, ale musíme hodně investovat a transformovat síť,“ řekl šéf české Telefóniky. Trh se podle něj celkově bude konsolidovat, operátorů na některých trzích ubývat. „Málokterá společnost si bude moci dovolit investovat současně třeba na pěti různých trzích. V USA je to už dané, v Británii také jeden operátor ubyl. My budeme v Británii sdílet vysílače s Vodafonem, takže tyto praktiky už se dějí. Je to jediná cesta. Buď budete sdílet náklady, což je cesta, kterou jsme se vydali my, nebo to prodáte, nebo se s někým spojíte. Virtuální operátoři určitě nic budovat nebudou, to není cesta pro Evropu, i když si zákazníky najdou,“ řekl Malvido pro Týden.

Podle Malvida v reakci na nové neomezené tarify zhruba polovina zákazníků na některý z nich přešla. „Naši zákazníci průměrně telefonovali tři hodiny měsíčně, nyní po uvedení neomezených tarifů je to pět hodin. Nárůst v důsledku neomezeného volání je jasně vidět,“ uvedl. K dopadu do tržeb Malvido přiznal, že po uvedení nových tarifů Free řada lidí začala „optimalizovat paušály“, ale během prvních tří měsíců se trend dle jeho slov obrátil. „Lidé, jejichž měsíční útrata se pohybovala kolem 250 korun, začali naopak přecházet na vyšší tarify,“ řekl.

Telefónica CR napadla LTE aukci ČTÚ jak u místního soudu a ÚOHS, tak Evropské komise. Podle Malvida musí bránit svá práva. „Pokud tady investujete do vybudování sítí 2G a 3G a chystáte se na 4G, a někdo vám tu možnost vezme a dá ji za výhodných podmínek někomu dalšímu, kdo tady nikdy nic nevybudoval, tak to správně není. Čtyři firmy nabízely velké peníze za vybudování, úřad ale chce jednomu z hráčů dát nové kmitočty za zlomek ceny, kterou nabízel v první aukci,“ řekl Malvido k postoji Telefóniky CR. Odkázal jak na vyhrazení části kmitočtů pro nového operátora, tak povinnost novému hráči otevřít sítě 2G a 3G. To považuje za nepřiměřený a protizákonný zásah do investic firmy. Malvido také připomněl, že ČTÚ měl zveřejnit a nezveřejnil analýzu telekomunikačního trhu, kterou odložil. „ČTÚ by totiž nutně musel dojít k závěru, že tržní prostředí v mobilním segmentu v ČR funguje a není důvod ukládat žádná nápravná opatření,“ reagoval.

Malvido se obouvá do ČTÚ zejména za způsob zacházení s nejlukrativnějším pásmem 800 MHz. „Očekává se lítá řež. Na někoho z operátorů nevyjde nejlukrativnější pásmo 800 MHz. Nováček, který vstoupí na trh, dostane dva bloky kmitočtů. Pro nás, tři zavedené firmy, zbudou čtyři bloky, a na jednu firmu se tak nedostane (k pokrytí celého území sítí jednoho operátora je nezbytné držet dva bloky v pásmu 800 MHz). Jaká asi bude její budoucnost? A co její zákazníci? Regulátor prostě odstřihne mnohé zákazníky jedné z těchto firem od LTE. Jde jen o to, tlačit ceny dolů, nebo tady vybudovat výkonnou síť?“ reaguje Malvido. V tomto směru okomentoval i sdílení sítí s T-Mobile. „V hlavním bodě, že se sdílení bude týkat infrastruktury sítí druhé a třetí generace, avšak již nikoli příslušných frekvenčních pásem, panuje shoda,“ uvedl Malvido.

(Zdroj: Týden)


Čtěte více:

Tuzemská Telefónica může být na prodej (komentář)
15.10.2013 12:28
Španělská telekomunikační skupina Telefónica SA, která je majoritním 6...
Telefónica je velmi blízko prodeje české dcery do rukou PPF. Dohoda již v listopadu? (+komentář)
25.10.2013 13:30
Španělská telekomunikační skupina Telefónica SA je velmi blízko dosaže...
Telefónica CR zastavila zpětný odkup akcií kvůli dopadu spekulací o převzetí na volatilitu
30.10.2013 9:28
Tuzemská telekomunikační společnost Telefónica CR oznámila, že k 29. ř...
Telefónica CR a T-Mobile uzavřely dohodu o sdílení sítí GSM a 3G. Vodafone volá po odkladu aukce
30.10.2013 17:43
Mobilní operátoři Telefónica a T-Mobile budou sdílet své mobilní sítě ...
ČTÚ: Soud zamítl návrh Telefóniky CR na zastavení aukce. Start bude načas
31.10.2013 10:44
Městský soud v Praze zamítl návrh Telefóniky CR na předběžné opatření,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data