Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Huszar: Řídil jsem QE. Kvůli frustraci z toho, jak funguje, jsem musel odejít.

Huszar: Řídil jsem QE. Kvůli frustraci z toho, jak funguje, jsem musel odejít.

14.11.2013 19:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Mohu pouze říci, že mě to mrzí. Jako bývalý zaměstnanec Fedu jsem byl zodpovědný za chod jeho klíčového programu nákupu dluhopisů. Tedy za experiment nazývaný kvantitativní uvolňování. Centrální banka ho i dnes vydává za nástroj, který by měl pomoci běžným lidem. Já jsem ale pochopil jeho pravou podstatu. Jde o největší záchranný program pro Wall Street všech dob. Je to už pět let, co Fed začal s mimořádně velkými nákupy aktiv. Kongres už předtím schválil Troubled Asset Relief Program, který měl zastavit kolaps bankovního systému, mimo Wall Street se ale situace dále zhoršovala. V posledních třech měsících roku 2008 ztratily práci asi dva miliony Američanů. Fed řekl, že jim chce programem nákupu dluhopisů pomoci. Můj příběh začal několik měsíců poté.

Na jaře roku 2009 jsem byl dotázán, zda bych se nevrátil zpět do Fedu, kde jsem dříve pracoval. Měl jsem být manažerem toho, co můžeme považovat za jádro QE. Tedy pokus o nákup 1,25 bilionu dolarů hypotéčních dluhopisů během 12 měsíců. Lidé z Fedu mi tak volali, zda bych neřídil největší ekonomickou stimulaci v historii Spojených států. Byla to pozice snů, ale i tak jsem váhal a nebylo to jen kvůli nervozitě z toho, jakou zodpovědnost bych nesl. Fed jsem opustil z frustrace z toho, jak je stále více ovlivňován ze strany Wall Street. Důvěryhodnost každé centrální banky závisí na její nezávislosti a já jsem nabyl přesvědčení, že nezávislost Fedu klesá. Významní zástupci Fedu ale veřejně přiznávali chyby a několik z nich mi tvrdilo, že Fed hodlá přikročit k velkým změnám na Wall Street. Uvěřil jsem tomu.

V předchozích 100 letech Fed nekoupil ani jeden hypotéční dluhopis, nyní jsme měli kupovat velké objemy každý den. Netrvalo dlouho a mé dřívější obavy se začaly vracet. Můj program průměrnému Američanovi nepomáhal, objem nových bankovních úvěrů dále klesal a jejich náklad rostl. QE možná snižovalo náklad financování bank, zisky ale zůstávaly v kapsách na Wall Street. Poukazovalo na to více lidí z Fedu, ale naše varování vyslyšeno nebylo. Dříve probíhalo pečlivé zvažování přínosů a nákladů každého kroku, po rozjetí QE ale představitelé Fedu sledovali pouze to, jak se mění finanční podmínky a co jim říkají lidé z Wall Street. První kolo QE nakonec lidem nepomohlo, pro Wall Street bylo ale skvělým počinem. Banky profitovaly z nižšího nákladu financování, k tomu se přidaly i kapitálové zisky a příjmy z obchodování.

Když pak akciový trh klesl o 14 % a Fed okamžitě ohlásil nové kolo QE, pochopil jsem, že ztratil schopnost uvažovat nezávisle na Wall Street. Vrátil jsem se tak do soukromého sektoru. Fed nyní dál kupuje dluhopisy a oddaluje i pokles tempa jejich nákupu. A výsledek? I ty nejoptimističtější odhady Fedu ukazují, že nákupy pomohly jen k několika málo procentním bodům růstu ekonomiky. To znamená, že ve skutečnosti QE nefunguje. Pokud tedy nejste na Wall Street a netečou k vám skryté dotace z Fedu. Ceny akcií bank se od roku 2009 ztrojnásobily a na trhu je v podstatě kartel, kde 0,2 % bank kontroluje 70 % trhu. Washington kvůli QE ztratil motivaci ke skutečně potřebným změnám ve strukturálně postižené americké ekonomice. I když Bernanke uznává, že QE má své slabé stránky, tvrdí, že je lepší udělat něco, než nedělat nic. Výsledkem je to, že Fed kompenzuje nefunkčnost Washingtonu. Zároveň se ale nachází v samém středu této nefunkčnosti. QE se stalo novou politikou Wall Street zaměřenou na zachování stavu, kdy jsou banky příliš velké na to, aby padly.

Autorem je Andrew Huszar.

(Zdroj: WSJ)


Čtěte více:

Americký trh práce překvapuje výrazným nárůstem zaměstnanosti, brzké omezení QE znovu ve hře
08.11.2013 14:50
Počet pracovních míst mimo zemědělství se v USA za říjen zvýšil o 204 ...
Stratégové: Směr dá trhům až příští rok, rozkolísat je může Fed (+ tipy JPMorgan)
12.11.2013 22:17
Americké akciové trhy zaznamenají zhruba 5% pokles, pokud Fed rozhodne...
Yellenová v Senátu potvrdila holubičí postoj. Ještě není čas na ústup od QE
14.11.2013 20:38
Janet Yellenová, viceguvernérka americké centrální banky Fed a zároveň...

Váš názor
  • Pararela
    15.11.2013 9:07

    Článek, i když plný skepse, nabízí silnou pararelu na naši dnešní situaci. Stačí jen za FED dosadit ČNB a za Wall Street osobní zájmy bývalého ministra financí a lidí kolem něj. Také nám všichni "pomáhají" a dělají to pro jiné. Výsledek vidíme všichni, nejde jen o absolutní zhoršení parametrů života v ČR, ale zejména o relativní, kdy se postavení naší ekonomiky a společnosti vůbec rok od roku ve většině mezinárodních statistik a pohledů propadá. Zdá se, že dnes už nás předbíhá i Slovensko, náš soused nejbližší.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data