Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vítek: Orco může bez navýšení kapitálu zbankrotovat. Jedinou cestou je Orco Germany

Vítek: Orco může bez navýšení kapitálu zbankrotovat. Jedinou cestou je Orco Germany

10.12.2013 15:16, aktualizováno: 10.12. 16:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Realitní skupině Orco Property Group hrozí bankrot, pokud jí nebude umožněno navýšení kapitálu, aby se vypořádala s dluhy po splatnosti, které dosahují 300 milionů eur. Jedinou cestou, jak kapitál ve skupině Orco navýšit, je učinit tak skrze Orco Germany. Uvedl to nejsilnější akcionář skupiny Orco Radovan Vítek. „Navýšit kapitál skrze německou společnost skupiny Orco je jedinou cestou, jak navýšení kapitálu uskutečnit a společnost zachránit. Jinak může zbankrotovat,“ uvedl Vítek, který v Orku ovládá zhruba 31% podíl. Akcie skupiny Orco, které jsou v posledních dnech pod tlakem, v Praze ztrácejí 3,8 % k 43,5 Kč a dostávají se tak nejníže za 14 měsíců. V Paříži titul oslabuje o 3 % k 1,6 eur.

Představenstvo Orco Germany na konci listopadu schválilo navýšení kapitálu cestou emise nových akcií až do výše 100 milionů eur. Následně bylo oznámeno, že 54 milionů eur upisuje tuzemská akciová společnost Tandis, za kterou stojí Radovan Vítek. Krok byl zablokován lucemburským soudem s platností do konce ledna roku 2014 na žádost akcionářů Kingstown a Alchemy, kteří dohromady ovládají 23% podíl a kteří jsou s Vítkem ve sporu o rozložení sil ve vedení skupiny Orco.

Orco Germany 6. prosince informovala, že učiní všechny dostupné právní kroky k tomu, aby zvrátila rozhodnutí soudu a jednání „snižující schopnost společnosti konat v nejlepším zájmu jejím a jejích akcionářů“. 

Orco Germany kontroluje klíčová aktiva skupiny Orco - portfolio GSG v Berlíně s kancelářskými a komerčními plochami kolem 900 tisíc metrů čtverečních a hodnotou kolem 450 milionů eur. Krok, zmrazený rozhodnutím lucemburského soudu, Vítkovi skrze společnost Tandis dává 33,3% podíl v Orco Germany, zatímco skupině Orco Property Group by zůstalo ovládání 55,5% podílu. "Mateřská skupina urgentně potřebuje nový kapitál, aby se mohla vypořádat se svými dluhy po splatnosti v rozsahu 300 milionů eur. Další úvěr na hotely Mamaison v rozsahu 76 milionů eur je splatný v červnu, část dluhopisů v objemu 75 milionů eur pak v průběhu roku 2015," uvedl Vítek a za nereálné označil očekávání, že se všechny tyto závazky podaří splatit z výnosů polského projektu Zlota 44. Orco na konci listopadu reportovalo výsledky za devět měsíců roku 2013. Prohoubilo čistou ztrátu na 116,7 milionu eur z 34,3 milionu eur před rokem po započtení negativních jednorázových položek v rozsahu 146 milionů eur, zejména u projektů Zlota 44 a Suncani Hvar v Chorvatsku.

Akcionáři skupiny Orco Kingstown a Alchemy ve společném otevřeném dopise akcionářům uvedli, že vyhrazený úpis akcií Orco Germany du rukou subjektu, za kterým stojí Radovan Vítek, je "nepotřebný, chybný, extrémně ředící vlivem diskontu k tržní ceně a velkého počtu akcií a nevýhodný z pohledu zájmu akcionářů skupiny Orco". Tito dva akcionáři varují, že při plném navýšení kapitálu o 100 milionů eur v Orco Germany skrze úpis nových akcií, dojde ke snížení kontroly nad aktivy Orco Germany ze strany skupiny Orco z dnešních 88 % zhruba na 46 %. Postojem akcionářů je, že Orco Germany nemá likviditní problémy a nevidí tedy důvod k takovému kroku. Alchemy také uvedla, že je připravena k úpisu akcií na úrovni skupiny Orco, aby developerovi dodala nové zdroje.

Vítek uvedl, že realizovat navýšení kapitálu na úrovni skupiny Orco Property Group je neproveditelné, akcie Orco obchodují pod svou nominální hodnotou 2 eur za akcii a výše uvedené fondy již v minulosti blokovaly navržené navýšení kapitálu na úrovni skupiny Orco. Vítek řekl, že není ochoten ke zvýšení jím ovládaného podílu ve skupině Orco nad 33,3 procenta, což by spustilo vynucenou nabídku na odkup podílů od dalších akcionářů, včetně Alchemy, která "se pokouší z developera odejít". "Navýšení kapitálu bude využito na splacení úvěru v rozsahu 12 milionů eur společností Orco Germany mateřské skupině Orco a možná na odkup dluhu u dalších projektů skupiny Orco, které nyní čelí bankrotu, jako je například realitní portfolio v Maďarsku," řekl Vítek. Vítek uvedl, že Alchemy a Kingstown mohou upsat kapitál v Orco Germany za stejných podmínek, za kterých to učinil on.

V pátek 6. prosince se měla konat valná hromada skupiny Orco, na níž měli akcionáři hlasovat o odvolání osmi členů představenstva včetně podnikatele a největšího akcionáře Radovana Vítka. Skupina ale oficiálně oznámila, že valná hromada je odsunuta o měsíc na 6. ledna 2014 na žádost akcionářů Alchemy, Kingstown a Gamala. Valnou hromadu původně svolala Vítkova investiční společnost Gamala Limited. Navrhovala na ní odvolání hned šesti členů devítičlenného představenstva, konkrétně Nicolase Tommasiniho, Guye Walliera, Alexise Juana, Guye Shanona, Iana Cashe a Jiřího Dederu. Na to protinávrhem reagovali dva další akcionáři Kingstown a Alchemy, kteří v Orku společně drží 23,47 procenta akcií. Ti před valnou hromadou odpověděli doplněním bodů, požadujících odvolání z představenstva Radovana Vítka a s ním spojeného Edwarda Hughese.
 
Valné hromady se nebudou moci účastnit čerství akcionáři počínaje dnem 23. listopadem 2013 a později.
 
Představenstvo skupiny Orco se měnilo už letos v červnu, kdy z původních 11 členů zůstalo devět. Vítka, jako nejsilnějšího investora, zastupovali tři z nich. Kromě toho červnová valná hromada schválila navýšení kapitálu o 15 milionů eur vydáním takřka 6,67 milionu nových akcií.

(Zdroj: Bloomberg)

 


Čtěte více:

Orco ve ztrátě 142 mil. eur při prudkém odpisu aktiv. Německé Orco navyšuje kapitál
02.12.2013 8:14
Realitní skupina Orco za devět měsíců roku prohloubila čistou ztrátu n...
Německé Orco navýšilo kapitál o 54 milionů eur investicí Radovana Vítka
04.12.2013 18:03
Německá Orco Germany, spadající do skupiny Orco, navýšila kapitál úpis...
Představenstvo Orka zatím zůstává. Střet o vliv Vítka v Orco Germany
06.12.2013 16:30
Představenstvo realitní společnosti Orco zůstává zatím beze změn. Dne...

Váš názor
  • mít Vítka v kožichu
    10.12.2013 15:45

    je fakt problém. To by mě zajímalo jak se s tím popasuji.
    petr pan
    • Re: mít Vítka v kožichu
      10.12.2013 15:53

      Bohužel nijak. Je to další veš z východu, na kterou je slušný podniktel západní Evropy krátký :-(
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data