Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krize čínského modelu? Vysoké investice nejsou vadou

Krize čínského modelu? Vysoké investice nejsou vadou

11.12.2013 7:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Cesta chudých zemí ke zbohatnutí vede přes zvětšení jejich produktivní kapacity, mobilizaci lidí, vstřebání nových technologií a akumulaci kapitálu. Jde o expanzi nabídkové strany ekonomiky, od níž se odvíjí, kolik toho může vyrobit, a tedy i vydělat a utratit.

Poptávková strana do příběhů vzestupu hospodářských velmocí také zasahuje. Chudé země často zápasí s nadměrnými výdaji, zadlužením, inflací, obchodními schodky a závislostí na zahraničních věřitelích. Někdy se problémů nahromadí tolik, že vyústí ve finanční krizi, propad poptávky a útlumu nabídky. Zjednodušeně řečeno, předpokladem úspěšného rozvoje je co nejrychlejší rozšíření nabídky, aby poptávka nedostala vůbec šanci ji dohnat.

Čínští představitelé věnují nabídkové straně své ekonomiky extrémně velkou pozornost. Musí korigovat pohyb masy venkovského obyvatelstva do měst, dohlížet na budování dostatečné infrastruktury, jež by odpovídala všeobecnému očekávání, a také inovovat technologickou základnu. Těmito tématy se to v pětiletých plánech a nekonečných rezolucích přehršle stranických orgánů jen hemží.

Kritici čínského růstového modelu mají tendenci soustřeďovat se na poptávku. Ne proto, že by Číňané moc utráceli. Právě naopak – jejich poptávka zaostávala za nabídkou ve 22 z posledních 23 let, inflace se loni držela pod 3 %. Problémově se táboru skeptiků jeví i složení poptávky: podíl spotřeby domácností je moc malý a investice příliš vysoké. Pokud tato nerovnováha nebude vyrovnána, dojde nakonec k tvrdému nárazu, doprovázenému prudkým zpomalením spotřeby, možná i jejím poklesem.

Jedním z nejhlasitějších varovných hlasů je profesor Michael Pettis z Peking University, který poukazuje na fakt, že investice se na celkových výdajích v Číně podílí z neuvěřitelných 48 %. Investiční výdaje hrají dvojakou roli: přispívají k expanzi jak poptávky, tak – když jsou realizovány – nabídky. Pettis ale tvrdí, že v čínském případě jsou příliš vysoké a směřují na špatné účely. Většina investic je financována bankovními úvěry a dalšími formami dluhu. V zásadě by měly přispívat ke vzniku užitečných aktiv, jejichž hodnota je vyšší než závazky vyplývající z jejich financování. Jestliže ale výnos nenaplní očekávání, nelze počítat se splacením všech dluhů. Někdy za čtyři pět let by Čína mohla narazit do svého dluhového stropu a následně prožít drastický pokles výdajů na kapitálové statky. Spotřeba nebude schopná tento propad kompenzovat. Útraty domácností se na celkové poptávce podílí jen ze 35 %, takže i kdyby rostly 10% tempem ročně, k ekonomickému růstu přispějí jen 3,5 procentními body. Tyto kupecké počty Pettise dokonce dříve přiměly, aby se vsadil, že čínský hospodářský růst v tomto desetiletí sotva převýší v průměru 3 % ročně. Ve své poslední knize už kalkuluje se 3 až 4 %.

Aby nepředbíhala, je spotřeba tlumena řadou mechanismů, z nichž nejdůležitější podle Pettise jsou stropy na úrokové míry z vkladů. Číňané kvůli nim musí spořit víc, aby si našetřili na dům či auto. Tato forma neviditelné daně z úspor domácností prý může mít hodnotu až 8 % HDP.

Jenže Pettis přehlíží, že ony zdaněné úspory přesahují dotované investice. Řada čínských firem je těžce zadlužená, ale jako země je Čína stále v přebytku, co se rovnováhy mezi útratami a výdělky týče. To se projevuje v přebytku běžného účtu a růstu objemu zahraničních aktiv. Čína tedy žije tak, jak jí poměry dovolí. Vyprodukuje zboží a služby v hodnotě 8 bilionů USD, aniž by to příliš zatížilo její kapacity. Kapitál určitě nejde vždy na ty nejlepší účely, ale i kdybychom z HDP odebrali investice a nechali jen spotřebu a čistý export, bude Čína pořád druhou největší ekonomikou. I se svými chybami je tak čínský model obdivuhodně úspěšný. Staví na pilné a mobilní pracovní síle a podnikatelích dychtivých učit se nové věci. Poptávková strana na tom možná není tak dobře, ale to většinou problémem nastupujících velmocí dlouho nebývá.

(Zdroje: Free Exchange, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
  • Pozor na posly dobrých zpráv
    11.12.2013 11:57

    s nimiž se v poslední době roztrhl pytel. Účel je prozaický: podpořit poptávku - rozuměj na vyšších úrovních cen akcií je čím dále větší tlak na nabídkové straně - retailu. V souvislosti s výše uvedeným článkem je třeba se vypořádat s otázkou, zda popisovaný model čínské tvorby nedostižné nabídky na dluh není nedávná hypotéční krize 2007 jen v bledě modrém. Je li tomu tak, dojde za nedlouho k projevu již dnes neřešitelných nerovnováh, která se zatím čínským statistikům daří zastírat. Pak přijde již známý útlum nabídky (kurzarbeit v Německu, buldozery v neprodejných satelitních městečkách ve Španělsku) na straně jedné a snaha podpořit poptávku (šrotovné na nějž již předlužené státy nebudou mít prostředky) na straně druhé. No a uprostřed zdevastovaná portfolia investorů. Takže nedávná zprávička, že bohatství amerických domácností je na rekordu bude platit zas jen do té doby, dokud budou na rekordech US indexy. Pro poučení tedy choďme do historie, ne za ekonomickými šarlatány.
    jiri
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m