Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tandis (Vítek) akcionářům Orco: Oběť podílu v Orco Germany je lepší, než bankrot

Tandis (Vítek) akcionářům Orco: Oběť podílu v Orco Germany je lepší, než bankrot

11.12.2013 17:47, aktualizováno: 11.12. 17:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Společnost Tandis, za kterou stojí miliardář a nejsilnější investor skupiny Orco Radovan Vítek se obrátila otevřeným dopisem na akcionáře skupiny Orco. V něm říká, že Orco nezbytně potřebuje doplnit kapitál nejméně o 100 milionů eur skrze Orco Germany, která drží nejvýznamnější likvidní aktiva skupiny, než riskovat bankrot. Akcionáři Alchemy a Kingstown, kteří soudně napadli jeho úpis nových akcií v Orco Germany v rozsahu 54 milionů eur, dle otevřeného dopisu dříve odmítli dodat skupině nový kapitál a i jejich přispěním byla restrukturalizace dluhu ve skupině Orco (OPG) pouze “špatným kompromisem”.

Dopis připomíná, že hospodaření OPG za devět měsíců roku skončilo čistou ztrátou 142 milionů eur, což je “ekvivalent odpisu zhruba 30 % reportovaného equity v polovině roku”.

“Vydán je bankovní dluh v rozsahu zhruba 600 milionů eur s rozsáhlou měrou selhání, týkající se mimo jiných aktiv v Budapešti, Suncani Hvar a Zlota,” stojí ve zprávě. “V rozsahu 75 milionů eur jsou vydány dluhopisy s 10% úrokovou sazbou a splatností v roce 2015, v milionech eur se pohybují vydané garance a další spojené závazky,” stojí dále v dokumentu, zaslaném společností Tandis.

Za špatný kompromis označuje dokument konverzi dluhopisů do akcií, provedenou v létě roku 2012, kterou také Alchemy a Kingstown povolily. “Odmítaly opakované žádosti managementu Orco o poskytnutí nového kapitálu, namísto toho se rozhodly ponechat si dluhopisy v rozsahu zhruba 27 milionů eur,” uvádí dokument na adresu subjektů Alchemy a Kingstown.

Podle dokumentu na velmi raných jednáních Radovana Vítka s představenstvem skupiny Orco a akcionáři Alchemy a Kingstown Vítek zdůraznil potřebu zásadního navýšení kapitálu a přislíbil doplnit kapitál na úrovni skupiny Orco v rozsahu 100 milionů eur – což by dle dokumentu v té době znamenalo zhruba 20% podíl ve skupině Orco. “Krok byl ze strany Alchemy a Kingstown blokován do konce roku 2012,” uvádí dokument. “Stávající představenstvo nebylo úspěšné v řešení klíčových otázek, včetně Zloty, maďarského portfolio, Suncani Hvar, portolia Bubenská/Hlubocky/Dunaj a otázky nákladů,” uvádí dokument dále.

Dle dokumentu Tandis je volbou pro Orco buď nečinně čekat na bankrot skupiny, nebo realizovat navýšení kapitálu skrze Orco Germany. “S ohledem na míru zadlužení a garancí skupina Orco nezbytně a okamžitě potřebuje navýšit kapitál o nejméně 100 milionů eur. Tvrdit cokoli jiného je chybou,” stojí v dokumentu.

„Skupina Orco je v šestém krizovém roce a nemá jiná významná likvidní aktiva, než v Orco Germany. Pro skupinu je lepší snížit ovládaný podíl v Orco Germany, než být nucena k bankrotu,“ stojí v dokumentu Tandis, potažmo Radovana Vítka.

Dle dokumentu bylo navýšení kapitálu v Orco Germany schváleno představenstvem OPG a to v lednu, listopadu a prosinci roku 2013 a bylo uskutečněno za tržních podmínek – na průměrné ceně akcie Orco Germany za předchozích šest měsíců. „A bylo provedeno s nižším diskontem k NAV, než s jakým se realizovalo v OPG v létě roku 2013 za účasti Alchemy a Kingstown,“ uvádí dopis. „Alchemy a Kingstown nejsou schopny identifikovat uskutečnitelnou cestu dodání zdrojů skupině Orco a jsou konfliktní ve svých rolích věřitelů a akcionářů,“ uvádí dále dokument Tandis a tvrdí, že jednání Alchemy a Kingstown je arogantní a motivováno vlastním krátkodobým zájmem, který řadí nad zájem firmy a akcionářů.

Dopis akcionářům deklaruje, že společnosti Alchemy a Kingstown jsou rozezleny na Radovana Vítka, protože seznaly, že jejich podíl ve skupině Orco je nelikvidní a přály by si z OPG odejít. „Za konfliktem s Radovanem Vítkem stojí jeho postoj zaujmout dlouhodobou strategii, která pomůže skupině Orco, namísto použití zdrojů na výkup podílů Alchemy a Kingstown,“ uvádí dále dokument. Na adresu obou akcionářů dodává, že „přecenili své vlastní schopnosti a podcenili problémy skupiny Orco“.

„Úpis akcií Orco Germany je otevřen všem významným akcionářům a Kingstown a Alchemy mohou akcie OG upsat za stejných podmínek, jako pan Vítek. Pokud tvrdí, že je úpis pro Vítka tak výhodný, mohou využít stejně atraktivních podmínek,“ sděluje v dokumentu Tandis akcionářům Orco.

Za chybný dokument naopak označuje návrh obou akcionářů na navýšení kapitálu na úrovni skupiny Orco. „Akcie Orco obchodují pod par (2,00 eur) kvůli slabé výkonnosti skupiny a navýšení kapitálu by vyvolalo povinnou nabídku na převzetí podílů dalších investorů Radovanem Vítkem. Alchemy a Kingstown by pouze naplnily vlastní strategii (pozn.: vyvázání se ze skupiny Orco),“ sděluje dokument. Dále tvrdí, že v této své snaze již dvojice akcionářů navrhla likvidaci společnosti (skupiny Orco) či prodej Orco Germany a vyplacení dividendy velkým akcionářům.

V závěru dokument říká, že zatímco Alchemy a Kingstown zkušenými realitními investory nejsou, Vítek svou zkušenost v realitním sektoru v CEE již prokázal. „Česká skupina CPI dosáhla aktiv v rozsahu 3,2 miliardy eur, dodal skupině Orco nový kapitál v rozsahu 7,2 milionu eur a do Orco Germany 54 milionů eur, v Orku zůstane dlouhodobým investorem a přinese mu krizový management. Zajistí dohodu s bankami ohledně dluhu, zajistí ukončení projektů bez komerční budoucnosti při minimalizaci nákladů na to vynaložených. Nemůže slíbit a neslíbí růst ceny akcie skupiny Orco na krátkém horizontu,“ stojí v závěrečném sdělení Vítka skrze Tandis akcionářům skupiny Orco. „Orco potřebuje vnitřní restrukturalizaci, restrukturalizaci dluhu, opuštění nejádrových aktiv a masívní úsporu na úrovni OPEX. Teprve to trh ocení,“ uzavírá vzkaz akcionářům Orco dokument.

 


Čtěte více:

Orco ve ztrátě 142 mil. eur při prudkém odpisu aktiv. Německé Orco navyšuje kapitál
02.12.2013 8:14
Realitní skupina Orco za devět měsíců roku prohloubila čistou ztrátu n...
Německé Orco navýšilo kapitál o 54 milionů eur investicí Radovana Vítka
04.12.2013 18:03
Německá Orco Germany, spadající do skupiny Orco, navýšila kapitál úpis...
Představenstvo Orka zatím zůstává. Střet o vliv Vítka v Orco Germany
06.12.2013 16:30
Představenstvo realitní společnosti Orco zůstává zatím beze změn. Dne...
Vítek: Orco může bez navýšení kapitálu zbankrotovat. Jedinou cestou je Orco Germany
10.12.2013 15:16
Realitní skupině Orco Property Group hrozí bankrot, pokud jí nebude um...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m