Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koalice chystá konec 2. pilíře. Sektorová daň může od roku 2015 vynést 4 miliardy

Koalice chystá konec 2. pilíře. Sektorová daň může od roku 2015 vynést 4 miliardy

12.12.2013 9:28, aktualizováno: 12.12. 11:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nová vládní koalice zruší "Nečasův" 2. pilíř důchodového systému a počítá s blízkou budoucí eventualitou zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví. Vyplývá to z návrhu koaliční smlouvy mezi ČSSD, ANO a lidovci získané MF Dnes.

V rámci druhého pilíře si mohou lidé od začátku letošního roku vyvést tři procenta ze sociálního pojištění na individuální účty vedené u penzijních společností. Podmínkou však je, že si dvě procenta ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění přidají ze svého. Nová vládní koalice ale podle návrhu získaného MF dnes počítá se zrušení této možnosti spoření na důchod.

O peníze na individuálních spořicích účtech však lidé přijít nemají. Dostanou dvě možnosti: buď si je nechají převést do 3. pilíře, pokud ho nemají, dostanou zřejmě na běžný účet částku, kterou ve 2. pilíři ze svého naspořili. Píše deník.

Koaliční vláda ve svém programu chystá snížení sazby DPH na léky, knihy, dětské pleny a výživu od roku 2015. V dokumentu, z něhož deník cituje a který budou ještě dnes schvalovat všechny tři strany před finálním podpisem, ale není uvedena výše třetí sazby DPH. Číslo pět procent, které vyslovil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, je jen návrhem ČSSD, který může dnešní diskuse změnit.

„Pro financování této změny koalice zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015 s cílem dosáhnout rozpočtového výnosu 4 miliardy korun,“ cituje z neveřejného návrhu koaliční smlouvy MF Dnes. O sektorové dani mluvila ČSSD ve volebním programu s tím, že by se mohla týkat bank a firem z oblasti energetiky a telekomunikací.

Koalice bude potřebovat získat zdroje financování i na další změny dopadající na rozpočet. Již dříve oznámila shodu na zrušení poplatku za návštěvu ambulance a za recept, platit se bude za pohotovost. Koaliční vláda chce také obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy v ČR.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že nevidí problém v tom, že ČSSD nezískala koaliční podporu pro zvýšení daně z příjmu právnických osob z 19 % na 20 %. Zároveň ale podle něho sociální demokraté nevěří plánu ANO ušetřit na chodu státu zhruba 25 miliard korun, což by mělo zabránit zdanění některých sektorů.

Zástupci ČSSD, hnutí ANO a lidovců se dnes po obědě sejdou nad konečnou podobou programové části koaliční smlouvy. Na základních parametrech se dohodli na nočním jednání v noci na středu. Finální text připraví sociální demokracie na základě dohodnutých připomínek, které jí po posledním jednání zaslali vyjednávači ANO a KDU-ČSL. Dnes odpoledne s postupem vyjednávání seznámí šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prezidenta Miloše Zemana. Sobotka už dříve řekl, že chce návrh na jmenování vlády předložit hlavě státu do konce roku.

Pokud se strany na programovém textu dnes dohodnou, o víkendu by jej mohly schválit orgány ČSSD a lidovců. Kdy se sejde výbor hnutí ANO, zatím není jasné. V pátek by mohli koaliční partneři návrh programové dohody zveřejnit. V neděli nebo příští týden by pak mohla začít debata o rozdělení ministerstev. S dosavadním návrhem ČSSD nesouhlasí lidovci. Chtějí tři ministerstva místo dvou a zřejmě i jiné zaměření. ČSSD jim nabídla kulturu a zdravotnictví.

(Zdroj: MF Dnes, ČTK, ČT)


Čtěte více:

Sněmovna schválila v prvním čtení rozpočet 2014 se schodkem 112 miliard korun
06.12.2013 15:45
Sněmovna v prvním čtení schválila příjmy, výdaje a schodek státního ro...
Sektorová daň možná bude, ANO ustoupí ČSSD. Ve hře zatím banky
06.12.2013 16:18
Budoucí vláda zřejmě zavede v Česku sektorovou daň. Ta se má týkat pře...
Komerční banka, Erste: Potenciální dopad bankovní daně v ČR (komentář)
09.12.2013 14:07
Vznikající vládní koalice jedná o možném zavedení domácí sektorové dan...
Koaliční dohoda: Sektorová daň zůstává možností, změny nejdřív v roce 2015
11.12.2013 8:11
Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci dořešili sporné body programu ...

Váš názor
  • už to leze jak s chlupaté deky
    12.12.2013 10:35

    Útvar pro odhalování organizovaného zločinu poskytl informaci, že z odposlechu Nagyové (telefonát mezi jí a nečasem 5. ledna 2013) se potvrdilo to, co všichni, kdo mají alespoń průměrné IQ, vědeli už dávno - a to že Nečas spolupodepsal amnestii výměnou za to, že mu Klaun podepíše jeho "stabilizační" balíček a tím udrží jeho vládu dál u koryta (pokud by daňové zákony neprošly, padla by vláda). Přeloženo do češtiny: falešný dědek na Hradě rychle pochopil, že prase nečas je pro udržení si svého koryta schopen udělat doslova a do písmene COKOLIV (nejen uplatit pár poslanců či za pomocí pravomocně odsouzeného gaunera prohlasovat v parlamentu důvěru vládě) .... a s vědomím, že to prase drží za koule mu nabídl dohodu: Já ti podepíšu ty dańový zákony, aby jsi mohl dál chrochtat u koryta ...a ty mi podepíšeš amnestii pro pár mých kámošů. A aby to nebylo tak nápadný, tak k těm pár mým kámošům přihodíme dalších 6 tis vězňů s odůvodněním, že to ušetří 2 mld v rozpočtu. Mě za to zaplatí mí kámoši, ty si to zkasiruješ z titulu svých funkcí, ne? A všichni ostatní nám můžou polibit prdel. Ukázkový případ, kdy 2 nejvyšší ústavní činitelé se navzájem podpořili při prosazování svých vlastních, ryze osobních ambicí a zájmů bez ohledu na negativní dopady na občany, na stát a jeho ekonomiku, na morálku společnosti...PROSTĚ BEZOHLEDNĚ VŮČI VŠEMU CO MĚLI OBA HÁJIT A ZA CO BYLI PLACENI A VOLENI.
    Jesse
    • Re: už to leze jak s chlupaté deky
      12.12.2013 10:53

      Vzniká velký precedens . Jsem zvědav zda právníci dokážou toto odžalovat a díky tomu vysoudit na našem státu odškodné. Bude to zajímavé.
      Jezdec.
      •  
        12.12.2013 10:59

        Tomu nevěřím ani ve snu. Naši právníci (rozuměj české podrazáky vyštudované na socialistických právech zadarmo !!!) jsou prodejné děvky. Celý náš právní systém je založen na neuvěřitelném počtu těchto patolízalů, dnes převážně obhájcům podsvětí, protože tito zpotvoření lidé v sobě nemají vypěstované žádné morální principy.
        Jesse
    • Re: už to leze jak s chlupaté deky
      12.12.2013 10:46

      Je fakt, že s amnestií se svezla i například amnestie s kterou někteří nový soudruzi nemůžou hýbat protože byla přijata podle zákona. Nejedná se ale o zločin bílích límečků?
      Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data