Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB chce držet cíl pro intervence

ČNB chce držet cíl pro intervence "27 CZK/EUR, nebo slabší" alespoň do 2015

17.12.2013 13:09, aktualizováno: 17.12. 15:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni a nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek. Dnešního zasedání se zúčastnilo všech sedm členů bankovní rady v čele s guvernérem Miroslavem Singerem.

Dvoutýdenní repo sazba ČNB tak i po dnešku zůstává na svém historickém dně 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %. Bankovní rada ČNB také potvrdila závazek centrální banky intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR.

Bankovní rada ČNB zopakovala, že uvedený kurzový závazek považuje za jednostranný. „Což znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR svými intervencemi na devizovém trhu, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí ČNB Marek Petruš. Na slabší straně hladiny 27 CZK/EUR nechává ČNB kurz koruny plovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Guvernér Miroslav Singer následně na tiskové konferenci uvedl, že centrální banka nadále považuje hladinu 27 CZK/EUR za vhodně zvolenou a hodlá intervencemi bránit přílišnému posílení koruny pod tuto hladinu. Nová data podle něho potvrzují, že v listopadu oznámený intervenční cíl 27 CZK/EUR zůstane platný minimálně do začátku roku 2015. „Jinými slovy ten závazek je dlouhodobý a platí, dokud bude trvat riziko podstřelování inflačního cíle na úrovni dvou procent. Smyslem toho závazku je též samozřejmě poskytnout na té straně 27 korun dlouhodobější významnou jistotu podnikům,“ uvedl Singer.

„Data z ekonomiky za 3Q ukazují oživení v některých sektorech průmyslu, ovšem pokračující pokles stavebnictví a maloobchodu, trh práce zůstává slabý,“ uvedl Singer. Slabší koruna podle něho dodá do ekonomiky miliardy korun. „Oslabení koruny určitě podporuje ekonomický růst, který zrychlí v příštím roce o něco přes procento. Celkově by oslabení koruny mělo přinést vyšší HDP kumulovaně někde na úrovni mezi 60 a 70 miliardami korun, řádově 35 tisíc pracovních míst, což je transpozice vyššího HDP do poptávky po práci,“ vysvětlil guvernér ČNB.
 
Koruna v reakci na oznámení ČNB ve 13:00 mírně posílila z poledních úrovní nad 27,65 CZK/EUR, kdy byla nejslabší od března 2009, zpět k hladině 27,60 CZK/EUR.  Před začátkem tiskové konference (ve 14:30) ale následovala opět otočka a oslabení až k hladině 27,70 CZK/EUR. Ujištění guvernéra o v součanosti neměnném intervenčním cílim potom poslalo korunu zpět k hladině 27,60 CZK/EUR.

Vývoj kurzu koruny za poslední 3 dny (online)


K devizovým intervencím ČNB přistoupila na listopadovém měnovém zasedání bankovní rady kvůli další potřebě uvolnit měnové podmínky a zabránit hrozící deflaci. Snaha držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro bude podle guvernéra ČNB Miroslava Singera trvat nejméně rok a půl.    

Analytici nečekají žádnou změnu měnové politiky v zásadě po celý rok 2014. Centrální bankéři podle nich nebudou hýbat se sazbami, ale ani nijak zasahovat do začátkem listopadu zahájených devizových intervencí. Podle ekonomů tak stačí centrálním bankéřům jen hlídat kurz koruny, aby se držel poblíž hranice 27 Kč/EUR. Někteří ekonomové ovšem nevylučují, že by centrální banka mohla v průběhu příštího roku přistoupit v rámci intervencí k úpravě kurzu koruny. „Teoreticky je změna té hladiny možná, ale v praxi by vyžadovala skutečně zásadní dramatické změny v české ekonomice, které rozhodně nenastaly,“ uvedl dnes na tiskové konferenci Miroslav Singer.

Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Její krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Ti oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

Více o intervencích ČNB čtěte na Patria.cz v Tématu měsíce:

intervence ČNB


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data