Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobrý rok 2014

Dobrý rok 2014

30.12.2013 12:04
Autor: Anonymní Investor, ???

Konec roku bývá časem bilancování a přemýšlení o budoucnosti. Dnes bych pro všechny měl tip, aby příští rok byl dobrý. Pro Vás i pro všechny okolo. Pojďme na to trochu od lesa. Spousta odborné literatury se zmiňuje o tom, že obchodník se stává nejúspěšnějším, když se dostane do tzv. zóny. Co to je? Jak zóna souvisí s tradingem a jak s tím, že by měl být příští rok dobrý?

Za vším hledej Živel, místo kde se setkávají přirozené schopnosti a osobní zájmy. Když jsme ve svém Živlu, děláme věci, které máme rádi a při jejich uskutečňování se cítíme přirozeně. Cítíme, že při takové práci ubíhá čas odlišně, a že máme větší radost ze života, zároveň jsme soustředěnější a aktivnější než jindy.

Živel je pro každého jiný. Má dva rysy – vlohy (nadání pro nějakou činnost) a vášeň (hluboké potěšení) a dvě podmínky. Tou první je přístup – lidé, kteří milují svou práci, často říkají, že mají v životě štěstí. Lidé, kteří si myslí, že jejich život není úspěšný, naříkají na smůlu. Fakt je ten, že štěstí je více než pouhá náhoda – vysoce úspěšní lidé mají stejné vlastnosti - vytrvalost, sebedůvěra, optimismus ambice a frustrace. Druhou podmínkou je příležitost - musíme být ve spojení s lidmi, kteří sdílejí stejné zájmy a mají stejné odhodlání. V praxi to znamená aktivně vyhledávat příležitosti k vyzkoušení svých schopností v různých oborech.

Klíčová pro Živel je představivost. Lidé jsou hrdí na to, že jsou realističtí, mají selský rozum a vysmívají se těm, co mají hlavy v oblacích. Představivost je však základem všech významných lidských činů. S její pomocí se můžeme vrátit do minulosti, přemýšlet o přítomnosti a předvídat budoucnost (z toho plyne, že úspěšný obchodník se bez představivosti nemůže obejít). Můžeme tvořit. Můžeme vymýšlet hypotézy, spekulovat a předpokládat.

Dostáváme se k zóně, která je středem Živlu. Když děláme věc, kterou máme rádi, můžeme zažívat frustraci, když se nám nedaří. Když ale jde vše dobře, změní to náš zážitek. Soustředíme se. Žijeme tou chvílí. Zapomeneme na vše ostatní a podáváme špičkový výkon. Naše dýchání se změní, mysl se propojí s tělem a cítíme, jak jsme bez námahy unášeni do středu Živlu. Začněte dělat, co vás baví a celý svět zmizí. Hodiny míjejí a připadají vám jako minuty. V takových chvílích jste v zóně. Lidé, kteří našli svůj Živel, se na tomto místě ocitají pravidelně. Jedním z nejsilnějších ukazatelů pobytu v zóně, je pocit svobody a autentičnosti. „Je to zvláštní pocit. Na jednu stranu jste mimo tento svět, na druhou jste jeho úplnou součástí. Nic se tomu nepodobá.“ Tohle o pobytu ve své zóně prohlásil Jochen Rindt, jezdec Formule 1. „Zapomenete na zbytek světa a stanete se součástí vozu a tratě.“ To že jste ve svém živlu, zvláště v zóně, vám neodčerpává energii – dává vám ji. Činnosti, které milujeme, nás naplňují energií, i když jsme fyzicky vyčerpáni. Činnosti, které nemáme rádi, nás vyčerpají za několik minut, i když je provádíme na vrcholu svých fyzických sil. Úspěšní a vášniví obchodníci se snaží naladit na vlnu trhu a dostat se do zóny. Pak mají podobné pocity jako jezdci Formule 1, cítí se být součástí trhu, nevnímají čas…

Najít svůj Živel může představovat výzvu na různých úrovních. Někdy je problém v nás – máme málo sebedůvěry nebo strach z neúspěchu. Někdy jsou překážkou naši nejbližší. Naši rodiče a přátelé mají pravděpodobně velmi jasné názory na to, co byste měli a neměli dělat se svým životem. Můžete být zapleteni v pavučině společenských rolí a očekávání, která vytváří nevyslovené hranice pro vaše ambice. Mnoho lidí nenajde svůj Živel, protože se jim nedostane povzbuzení či odvahy vystoupit z existujícího okruhu známostí. Světoznámý bra zilský spisovatel Paul Coelho byl opakovaně rodiči posílán do psychiatrické léčebny, kde dostával elektrošoky! Otec s matkou z něj chtěli dostat myšlenky na to, aby se stal spisovatelem. Věřili, že by tak promarnil život. Jeho budoucnost podle nich spočívala v právnické kariéře …Když se lidi semknou, aby vás odradili od nějaké konkrétní aktivity, obvykle si myslí, že to dělají pro vaše dobro. Rozhodnutí jednat bezpečně, vydat se cestou nejmenšího odporu, se může zdát neodolatelné, zvláště když máte své vlastní pochyby ohledně alternativ.

Někdy potřebujete mentora, abyste se posunuli tam, kam vás to táhne nejvíc. Mentor se často v lidských životech objeví v příhodné chvíli, i když někdy musíte hrát při jeho hledání aktivní roli. Warren Buffet uvádí jako svého mentora Benjamina Grahama. Ten Buffeta učil na Kolumbijské univerzitě a dal mu jedinou známku A+, kterou kdy za 22 let vyučování dal, a pak mu nabídl místo ve své investiční společnosti.

Objevíte-li svůj Živel, neznamená to automaticky, že zbohatnete. Vlastně je docela možné, že se stane pravý opak, protože věnování se vášni by mohlo znamenat, že ukončíte kariéru jako investiční bankéř, abyste si mohli otevřít vysněnou pizzerii. Každému však pobyt v jeho živlu může do života přinést (a s největší pravděpodobností i opravdu přinese) nové vnitřní bohatství a rovnováhu.

Ruský spisovatel Alexandr Solženicin to viděl jasně: „Chcete-li změnit svět, kým začnete? Sebou nebo ostatními? Věřím, že začneme-li u sebe a budeme dělat věci, které potřebujeme dělat, a staneme se tak tím nejlepším možným člověkem, budeme mít mnohem větší šanci změnit svět k lepšímu.“

Přeji Vám, abyste v roce 2014 našli Váš Živel. Těm, kteří ho již našli, pak co nejvíce pobytů v zóně.


Investor

 
S použitím knihy K. Robinsona – Ve svém živlu


Váš názor
  • já bych popřál drobotině
    30.12.2013 14:11

    aby brokeři zrušili stopáky a dali jim tan naději na lepší zisky :-)))
    Jesse
  • vesele Vanoce
    30.12.2013 14:05

    Krasna bilance od vsehoznalych analytiku Patrie, co nam radili - verte neverte "...Clearly “sell in May and go away” does not always work as evidenced by S&P 500 returns this past May. The index was up nicely in May...."
    bearbull
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university