Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chci zpět naši demokracii!

Chci zpět naši demokracii!

09.01.2014 7:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve svém srdci jsem byl vlastně vždy komunistický revolucionář. Vždy mi vadila nerovnost mezi lidskými bytostmi a měl jsem touhu je eliminovat. V americké společnosti se obvykle bavíme o třech druzích rovnosti: Rovnost v bohatství a příjmech, rovnost příležitostí a rovnost práv. Tu první obvykle obhajují komunisté a socialisté a dokonce i někteří liberálové. Druhou mají za svou liberálové a třetí libertariáni a konzervativci. Argumenty všech těchto skupin jsou bohaté a nekonečné a podle mého jsou důležité všechny tři. Něco tu ale chybí. Dospěl jsem totiž k názoru, že rovnost má ještě jednu dimenzi, a ta je možná důležitější než ty ostatní. Jde o rovnost respektu, rovnost ve vážení si lidí.

Když jsem žil v Japonsku, pozoroval jsem, jak někteří kuchaři porcují ryby. Šlo o robotickou práci, která byla asi tak složitá a dobře placená jako výroba hamburgerů. Moje japonská kamarádka ale o těchto kuchařích mluvila s příponou „san“ a se stejným respektem jako o šéfkuchaři. Její chování bylo automatické a já jsem přemýšlel nad tím, zda bych při oslovení lidí smažících burgery použil výraz „sir“. Rozesmálo mě to. Japonská společnost má přitom mnohem více způsobů, jak podporovat vzájemný respekt. Nejde ale o zemi, která by se chlubila nějakou výjimečnou rovností v příjmech. Okázalé dávání bohatství na odiv je však výjimečné. Nikdo se nebaví o tom, kolik kdo vydělává, luxusní auta jsou spíše výjimkou a vlastní je spíše členové jakuzy než investiční bankéři či právníci. Ukazování bohatství je stejně tabu jako ukazování chudoby – žebrání je mimořádně výjimečné.

Cítím, že jako Američan se mohu od Japonců hodně přiučit. Nevím, zda výraz „loser“ byl vždy běžnou urážkou, dnes tomu tak je. Zdá se mi, že lidé, kteří pracují ve službách, se za to pokaždé tak trochu stydí. Američané nosí trička s nápisem „druhé místo je pro zoufalce“. Připadá mi, že tomu tak vždy nebylo. Náš způsob vyjadřování rovnosti byl jiný než v Japonsku – každého jsme oslovovali křestním jménem (včetně žen), bez ohledu na to, jak bohatí, nebo chudí byli. Byl to způsob, jak vyjádřit, že jsme si všichni rovni. Ve 20. letech bylo dokonce toto chování spojováno s demokracií. Dnes s ní spojujeme instituce, volby, ústavu. Zdá se však, že pro naše předky byla demokracie také respektem pro všechny.

V dnešní společnosti se zaměřujeme na rovnost v oblasti bohatství a peněz, oslavujeme konkurenci na materiálním poli. To není dobré, protože respekt je tím, co dělá lidi šťastnější. Rád bych, aby se to změnilo. Abychom se vrátili do společnosti, kde je i nekvalifikovaná práce považována za hodnotnou bez ohledu na to, kolik dolarů vynese. Chci se vrátit do společnosti, kde jsou dobří rodiče a přátelský soused ceněni stejně jako stovky milionů dolarů na Wall Street. Chci zpět naši demokracii.

Autorem je ekonom Noah Smith.

(Zdroj: Blog Noaha Smithe)


Váš názor
  • Vas Sakisan.......
    09.01.2014 18:05

    to jsem rad ze to konecnce dochazi i te, me tolik milovane redakci Patrii a i oni po tolika letech konecne zacinaji rozumet co znamena pridavek "san". Ono je to trochu slozitejsi, ale porad vice na urovni nez to vase "vole vole", jak se tak vystizne a spravne oslovuji vasi vyvoleni. :o)))) Zdravim Sakisan
    Sakisan
  • Proč...
    09.01.2014 13:05

    ptám se proč máte chuť utočit zde jeden na druhého, proč se nevyjadřovat k tomu článku jako takovému...ať souhlasnému názoru nebo nesouhlasného, nebo jako mně nesrozumitelnému.
    Tom55
    • Re: Proč...
      09.01.2014 13:10

      Třeba i proto, že náš dialog o shortu a Z. otočil ve finále tak proti mně, že máš pocit, že po Tobě jdu, i když se těžce mýlíš.
      Velkamedvědice
    • Re: Proč...
      09.01.2014 13:08

      ...tebe mám rád, nejsi jeden z nejchytřejších, ale si hodnej. Neber to zle, vzopeň na Forresta Gumpa.
      db
      • re re
        09.01.2014 13:52

        tak tak, jak to říkávala jeho máma...pro hlupáka každý je hlupákem...
        Tom55
  • Děkuji AMNušce
    09.01.2014 12:33

    že dnes za nás nasazuje své pohodlí a zdraví v debatě s nejfrekventovanějším a nejslušnějším diskutérem všech dob panem ruphejem :-)))
    Jesse
    • Re: Děkuji AMNušce
      09.01.2014 12:46

      dnes mám výborný den - a právě odcházím na lunch v ŠM, kde polovina vedení energetiky je zastoupena svým vlastnictvím v zápise na KÚ . Téma lunche je atraktivita mých investic do cezu. :-))
      AMN
      • Amn
        09.01.2014 12:53

        Není škoda trávit svůj čas s takovým hovadem. Opatruj se a z urážek si nic nedělej, holt jsou mezi námi slušné svině. kterým o akcie nikdy nešlo.
        Velkamedvědice
        • Re: Amn
          09.01.2014 12:56

          he he hééééééé, kde ty se tu bereš? Už ti došlo sádlo a slivovice, žes vylezl z brlohu?:-))))))
          Jesse
          • Džesie
            09.01.2014 12:59

            To hovádko Boží mě nazdvihlo. To jsem prostě ragovat musel, jinak bych se styděl sám před sebou. Už zase běžím, měj se!!
            Velkamedvědice
            • Re: Džesie
              09.01.2014 13:00

              já sem ti to gdysi říkal, pamatuješ?:-))))
              Jesse
              • Džesie
                09.01.2014 13:07

                Bohužel ((o. Dost dlouho používal jen inteligentní sarkasmus.
                Velkamedvědice
        • vm
          09.01.2014 12:56

          ....myslíš tu polovinu vedení energetiky? Já je neznám, nejsi na ně moc vostrej?
          db
  • velmi "zábavné" čtení
    09.01.2014 12:33

    tímto milá amn a rupe máte možnost využít wild karty na budoucí /a ne vzdálené/ PIKSEL PARTY. Budete mít možnost na veřejnosti vyjádřit jakkoli podle a vulgárně své názory na druhého. Fyzický atak je povolen v mírné formě /facky, plivance../ pod dohledem profi ochranky. Těším se na představení!
    db
    • Re: velmi "zábavné" čtení
      09.01.2014 12:43

      tak po tobě se mně také stýskalo :-))) a jak je vidět analogická blondýna ti nedá spát, že ? btw. ty na tu svou party pozveš snad celou EU. Možná ti to ,ale za několik let opravdu vyjde - až ta piksla exploduje .Dle mých info z jú es, to ale bude opravdu mnoho let.
      AMN
      • jseš jistý etalon
        09.01.2014 12:50

        ...zábavy pro mě...milá dislektická AMN..."analogická" blondýno /jak je myšleno to analogická? :-)/.....jinak tvoje neustálé dávání najevo svých vždy tajných a přesných info od insiderů /dokonce z US/ je podle mě známou nějaké sexuální deviace...ale pokud tě to opravdu vzrušuje, tak ti to - a opravdu mi věř - přeju...
        db
  • Malého ranní psycho sondy
    09.01.2014 10:53

    Při těchto tématech se krásně nostalgicky smutní….Ráda se dívám na “old movie“, kde švec-obuvník,pekař,řezník,lazebník,krejčířský salon a podobné persony provozovali uznávané živnosti nejen proto, že “živili“ sebe i druhé bez potřeb jakýchkoli státních podpor, ale že jejich výrobek byl vyhledáván pro svou kvalitu. Dnes se jim říká –socky- jelikož jejich „/ne/kvalifikovaná“ práce je neuživí a stát je podporuje úlevami na daních. Doba je nyní technologicko očipovaná. Glorifikuje vše, co je rychlé-rychle, na úkor kvality. Vycvičila nás k respektu ke všemu, co nám usnadňuje život. Vzdušný i zemský prostor ovládají “ internetoví a globalizovaní mágové“. Ale upřímně - kdyby nebyla poptávka, nevznikla by nabídka. Respekt je tím, co dělá lidi šťastnější – určitě autor hovoří ze své zkušenosti, ale sociologické průzkumy k pocitu štěstí přiřazují v 21 století jiné potřebné veličiny. V jedné studii jsem našla, že mezi lidmi, kteří dlouhodobě, dobrovolně spolu žijí je vzájemný respekt a úcta nezbytností. Ve většině případech to následně založí i statut “dobří rodiče“. Tím se dostáváme k jádru problému. Rodina.Rodiče.Rodič. Dnes napříč vyspělými zeměmi – tento pojem zaniká. Kolik dětí vyrůstá v úplně rodině ? kolik děti má pouze jednoho otce a jednu matku ? Kolik dětí má alespoň jednoho rodiče ? Kolik se dnes narodí “chtěných“ dětí ? Pojem dobrý rodič se vytrácí - a nahrazuje ho „zodpovědný vychovatel“. Poslední odstavec autorův, je z říše snů a přání pod vánoční stromeček – bohužel to by bylo možné v jiných časech, které se opravdu již nevrátí. Nové pojetí „lidsky chápané demokracie“ si musí stanovit každý sám, dle své „globalizované“ poptávky na kvalitu vlastního života.
    AMN
    • Jáj, AMNka dobre hovoríš
      09.01.2014 14:12

      Šak len koľko živnostníkov zarezal Baťa, tisícky. Služby, kde sa ľudia stretávali boli preč, úplne sa tým premenili medziludské vzťahy, lebo Baťa a jemu podobný zničili ľuďom životy. Jáj a Česi Baťu ešte oslávujú ako poctivca a vzor podnikatelov, jáj. Dobre to popísal Vladimírko vo filme Lásky medzi kvapkami dažďa, veru tak.
      Šaňo
      • Re: Jáj, AMNka dobre hovoríš
        09.01.2014 14:26

        Bakala či Petr Kellner ? Ti neovlivnili život na několik generací dopředu ? Ovlivnili a to tak, že dokázali zničit celé rodiny .
        Jezdec.
    • Re: Malého ranní psycho sondy
      09.01.2014 11:43

      Mám pocit, že v první části vašeho textu popisujete to samé jako autor. Jen vy to píšete tak nějak "na tvrdo" a auto to trochu "kadeřil". Ale co je pro vás úplná rodina? Matka a otec. To je všechno? Což prarodiče, sestry, bratranci, strýc a tety? Myslíte, že to, že dítě mám (oba) otce a matku je podmínka postačující. Řekl bych, že většina nás má otce a matku, ale přesto máme problém. Nedémonizujte to, že spousta dětí nemá ani jednoho rediče, nedémonizujte nechtěné děti ... kolik si myslíte, že takových je. Já jich moc neznám a naopak v podstatě znám jen "dobré rodiče". Znám není myšleno, že jsem o nich slyšel někoho vyprávět.
      razit
      • rodina
        09.01.2014 11:54

        taky v mnoha společenstvích je strana a vláda :-)) Náša ródina, bolševici všeho druhu, sociální inženýři... viz Maoistické učení, CCCP, rudá armáda, sev. Korea, Kuba... tam všude je stát důležitější než rodina... hrůza, dokonce i velitel EU Barroso vyznává Maoizmus, máme se na co těšit.
        Jesse
      •  
        09.01.2014 11:51

        vybral jste si z mého pouze malinkatý, ale velmi důležitý problém - vím o čem píši. Téma, které rozebíráte a pravděpodobně neznáte fakta - doporučuji k němu dohledat statistiky. Nejen české, ale zejména euro atlantické.
        AMN
        •  
          09.01.2014 13:30

          Já uznávám, že se tady asi zcela odlišuji v pohledu, ale ... autor původního textu uzavíral o tom co činí člověka šťastného a já bych tedy jenom doplnil mou závěrečnou větu na následující: "Znám není myšleno, že jsem o nich slyšel někoho vyprávět nebo psát v euroatlantických statistikách." Abych to trochu víc osvětlil. Myslíte, že budu já osobně šťadtnější, když budu číst pěkně vypadajícíeuroatlantické statistiky, nebo když bude pěkně vypadat mé nejbližší okolí (rozšířená rodina). Plus rekurze. Vím, že mů pohled může být vnímán jako zvláštní. To je ale pro mě ok.
          razit
        •  
          09.01.2014 11:55

          omlouvám se, že jsem tě ve frontě předběhl...:-))
          Jesse
    • Re: Malého ranní psycho sondy
      09.01.2014 10:57

      nedráždi chřestýše bosou nohou, všimni si, že je na fóru přítomen ruphej. Na něj to zapůsobí jak rudý hadr na bejka :-)))))) to zas bude zábava... na to že je teprve čtvrtek, dóst dobrýýý :-))
      Jesse
      • J.
        09.01.2014 11:02

        vzhledem k tomu, že "on" objevil můj blog - kde si občas smutním, tak od něj nic kladného neočekávám. btw. dnes mě pobavil jeho "že ženy nemají ani moc rády, když jim vpálíš, že jsou vyzrálé " - tak tě mohu ujistit, že nerozumí nejen burze :-))).
        AMN
        • Re: AMN
          09.01.2014 11:11

          Ty máš svůj blog??? Napověz kde ho hledat?
          Tom55
        • Re: J.
          09.01.2014 11:06

          O ženách se sním už nelze vůbec bavit... prej se s ním doma nebaví ani klika u dveří :-)ú)))
          Jesse
  • hmm, děs běs
    09.01.2014 10:23

    tak jsem si přečetl názory sociálního inženýra. Má touhu dirigovat lidstvo, chce zavádět "spravedlivé" modely chování a zřejmě dospěje i k touze léčit u lidí zvědavost, touhy, chamtivost, ambice a mnohé desítky jiných "přízemních" povah, na kterých lidstvo stojí. Tomu pánovi se naštěstí nepodaří eliminovat "zlo" a instalovat do společnosti lidí pouze skvělé, úspěšné, milující a obdarovávající bytosti, kteří odevzdají jiným milujícím bytostem rozdíl mezi svou a jejich peněženkou :-))) To koneckonců chtěli i Marx, Lenin, Hitler, Napoleon, Castro, Kim in Ser, Mao tse Tung, Stalin, Gottwald a další stovky pomatenců a sociopatů, kteří pak na této ideologii neuvěřitelně zbohatli :-))) Čeho se ještě v roce 2014 nedožiju?:-))))
    Jesse
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů