Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V USA se schyluje k revoluci

V USA se schyluje k revoluci

31.01.2014 7:52, aktualizováno: 31.1. 12:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Lidé se mě ptají, proč v USA doposud nevypukla revoluce, nebo alespoň neproběhla reforma podobná například New Deal. Příjmy střední třídy klesají, roste počet chudých, téměř všechny zisky jdou směrem k bohatým, kteří korumpují americkou demokracii. Proč se tedy nic neděje? Předně je to tím, že pracující lidé jsou paralyzovaní strachem ze ztráty práce a mzdy, kterou nyní mají. Dříve to byly právě oni, kdo stál za reformami, včetně oblasti minimální mzdy, čtyřicetihodinového pracovního týdne, podpory v nezaměstnanosti a podobně. Tak už tomu ale není, protože lidé se neodváží vystoupit. To poslední, co by chtěli, je dělat problémy a riskovat ztrátu toho mála, co jim zbývá. Navíc byl zdecimován hlavní prostředek jejich ochrany, kterým byly odbory. Ještě před čtyřiceti lety v nich byla více než třetina pracujících v soukromém sektoru, nyní to je méně než 7 %.

Dalším faktorem je umírněnost studentů, kteří také bývali hlavní silou za významnými společenskými změnami. Dnes je ale tíží dluh, který od roku 1999 vzrostl o více než 500 %. Průměrná mzda, kterou dostane student nastupující do práce, ale v reálném vyjádření klesla o 10 %. Dluhy studentů navíc nejsou dotčeny osobním bankrotem a trh práce pro čerstvé absolventy je nadále velmi slabý. Výsledkem je i to, že rekordní počet jich v současné době žije s rodiči. Reformátoři a revolucionáři ale nechtějí žít s rodiči a bát se toho, že je zatíží dluhy a neschopnost získat práci.

Třetím faktorem je cynismus, který Američané sdílí směrem k vládě. Domnívají se tak, že žádná reforma už není možná. Na dotaz, zda jejich vláda většinou udělá ty správné kroky, jich kladně odpovídá méně než 20 %. Když byl před padesáti lety tento průzkum učiněn poprvé, souhlasilo více než 75 % z nich. Je těžké nadchnout někoho pro změnu, když se domnívá, že vláda prostě nefunguje.

Možná, že někteří republikáni a šéfové korporací spolu s Wall Street záměrně snižují počet pracovních míst, aby mohli existující zaměstnance pořádně zmáčknout, pohřbít studenty pod horou dluhů a zvýšit cynismus ve společnosti na takovou úroveň, aby na změnu už ani nepomyslela. Spíše než takové konspirační teorie je ale pravděpodobnější, že pouze nic neučinili proti tomu, aby tento vývoj nastal. I tak ale přichází změna. Není možné, aby nadále rostl podíl, který mají na celonárodních příjmech a bohatství ti nejbohatší, zatímco průměrná domácnost chudne, jedno z pěti dětí žije v chudobě a mocné peníze si přivlastňují naši demokracii. V určitém okamžiku už bude mít společnost dost a ekonomiku i demokracii si vezme zpět. Reforma je sice méně riziková než revoluce, ale čím déle budeme čekat, tím bude její pravděpodobnost klesat. 


Autorem je bývalý ministr práce v Clintonově vládě Robert B. Reich, který nyní působí na University of California.

Zdroj: Blog Roberta B. Reicha


Čtěte více:

Stárnoucí poválečná generace v USA hybnou silou pro dluhopisy?
26.08.2013 13:09
Jaký dopad může mít na finanční trhy tak prozaický jev, jímž je demogr...
Trh práce - co se Fedu bude líbit a co ne
11.12.2013 19:03
Poslední data, která přišla z amerického trhu práce, byla bezpochyby v...
Obama chce pozvednout ekonomiku, republikáni jeho receptům nevěří
29.01.2014 11:37
Zvýšení minimální mzdy a kroky k pozvednutí životní úrovně americké st...
Růst americké ekonomiky ve 4Q splnil očekávání, tažen spotřebiteli a vývozem
30.01.2014 14:47
Americká ekonomika v posledním kvartále loňského roku zpomalila, ale n...

Váš názor
  • RSSS
    31.01.2014 14:19

    Ruphej Slezan, Sparťan a Slávista = klasická naplavenina, ale můůůůůhehehehe :-)))
    Jesse
    • Re: RSSS
      31.01.2014 14:30

      A hlupák. A při loudění kliků se chytá čehokoli. Ani neví, že třeba Němci taky překládají US (na VS ;-)
      Kalka.
  • A v čem je problém?
    31.01.2014 11:23

    Dyť přece jak to tam vypadá je výsledek předchozích vlád a jaké pravidla zavedli. Tak je to úplně v souladu že nevěří vládě, když to do takové situace dostali. Nevím co je na tom nepochopitelné. Že bohatí bohatnou a chudí chudnou je normální výsledek politiky regulace a chrlení zákonů na každou blbost. Ti bohatí jsou obvykle bohatí protože jejich předci něco začali dělat před desítkama, stovkama let. No ale vláda nezahálela a za ty desítky stovky let přinesla spoustu zákonů, regulací zákazů, takže později narození prostě tu činnost už nemohli dělat . Tudíž nemužou mít příjem a zbohatnout. Proto bohatí bohatnou a chudí chudnou.
    Ford
    • Re: A v čem je problém?
      31.01.2014 14:19

      to je dobrej blábol.. zrovna USA je plná bohatejch lidí, co se "udělali" v IT sektoru nebo v jiných odvětví a naopak chudáků, kteří prošustrovali, co mohli
      Kapi
      •  
        31.01.2014 14:34

        Blábol? Dyť jste to příkladem IT potvrdil. Je to relativně nový obor.
        Ford
        •  
          31.01.2014 14:59

          relativně nový je velmi úsměvné - a podle vaší teorie by tento obor skoupili miliardáři a nazdárek
          Kapi
          •  
            31.01.2014 15:13

            To neni usměvné . To je prostě fakt. Proto jste si vybral IT, protože je tam pořád prostor. Proč jste si nevybral nějaký starý obor třeba loďařství, železnici a hodil jsem několik výrobců co se vyšvihli za posledních pár let? Co je na tom nepochopitelného? Např. Dřív se mohli videa dávat na web volně. Dneska musíte mít televizní licenci, takže je asi logické že to jsou zvýšené náklady. Tedy je to náročnější = dražší začít teď než před pár lety když tahle regulace neexistovala.
            Ford
            •  
              31.01.2014 17:17

              tak tak, s tím souhlasím. Všechny lidské činnosti, které po čase spadnou do hledáčku státní mašinerie, se stávají stále nákladnější a hlídanější. To je evoluce, svým způsobem.
              Jesse
      •  
        31.01.2014 14:32

        Blábol? Dyť jste to potvrdil příkladem IT. Je to relativně nový obor.
        Ford
  • Buh
    31.01.2014 10:01

    Víte kolikrát jsem přemýšlel o tom, že bych strašně rád byl v "situaci" v těle boha a mohl si v uzavřené ekonomice velikosti např. USA libovolně měnit parametry správy a daní, zkoušet i šílenější myšlenky a zrychleně pozorovat co to udělá se společností za 20/50/100 let . Ekonomie je z větší částí jen teorie a z mého pohledu pa-věda . K problému kapitalistické společnosti z mého pohledu je to tak , že skutečně přirozeně vytváří monopoly ( střednědobě ) = bohatství se drží jen u procenta lidí . Střední vrstva nenávratně mizí . Státy a fyzické osoby jsou předlužené , kapitál nenese odpovídající riziko (banky ,akcionáři ) . V ruku v ruce s přirozeným lidským hamounstvým ( vždyť měli jsme se před 10 lety tak špatně ? před 20 lety bylo o 10tis lékařů méně, poznali jste to ? ) a krátké paměti ( ano většina lidí Euro-Ameriky se jejich život za 50 let rapidně zlepšil - přístup vzdělání,zdravotnictvý atd ... ) . Každopádně z marko-ekonomických dat a jejich extrapolace jde strach . Tento směr asi není nejzdravější a nejlepší . Krátkozrakost politického vedení Euro-Ameriky nás vede do pekel . Amerika má FED , Evropa má hovno . Co se stane až investoři přestanou kupovat dluhopisy ,co se stane až se více otevře čína a hladová brazílie přiláká mecenáše ? Kde bude Evropa ? spíše v jakém roce se ocitneme ? 1980 ? 1950 ? podívejte se na státy jižní ameriky .... každopádně jsou dva směry , nechat peníze lidem nebo bohatý stát . Aspoň v našem případě ( ČR ) bych byl pro nechat peníze lidem = zeštíhlit státní aparát min. o polovinu ,snížit daně min o polovinu atd recepty jsou známe . Střední vrstva , resp. dneska spíš nižší stejně všechny peníze utratí . Nejsme Japonsko .Kdo nám ale tenhle pohled kurví ? ano politici . Kdo dál ? Co takhle konec řetězců typu Kaufland,Albert ..ale malé prodejny na každém rohu. Budeme mít kvalitnější potraviny ? Není nejefektivnější , nejekonomičtější cesta ta špatná ? Ale tohle nikdo nezjistí . A co člověk to jiný názor. Ale když pojedete do Japonska, Thajska ( vůbec Asie ) mentalita lidí je i přes utrpení absolutně jiná . V Euro společnosti je vypěstovaná lhostejnost takových rozměrů, že lidí přemýšlejí stylem "po mě potopa" . Když vidím jak je stát řízen , mám chuť neplatit daně.....
    Garp
    • Re: Buh
      31.01.2014 10:11

      Poslední větu bych bez rozmýšlení podepsal. ANO, to je jediné východisko !! Následky budou ovšem kruté - předpokládaných 80% lidí ze státní správy bude muset začít provozovat nějaké řemeslo, protě pracovat. A to bys chtěl?:-))) to byl ftip.
      Jesse
  • A co takhle daně?
    31.01.2014 9:11

    Spíše to vidím jako důsledek daňových změn za posledních cca 35 let, kdy se pod nadvládou neokon ideologie hlásal naprosto mylný názor, že úspěšné nelze trestat v podobě vysokých daní. Je pozoruhodné, že ve zlatém období rozvoje ekonomiky USA ( 40. až 60. léta) se daňové sazby pro nejvyšší příjmy pohybovaly kolem 90ti procent. Následně pod vlivem neokoní se sazby začly rapidně snižovat a tím pádem samozřejmě stát při zachování rozsahu služeb nemá na to, aby to ufinancoval. Krátký nádech potom dostala ekonomika USA za Clintona a následně za Bushe už to jelo šupem. Obama už se to v tom jenom koupe, a bohužel nemá dostatek hlasů na to, aby to změnil.
    Rajče
    • Re: A co takhle daně?
      31.01.2014 9:43

      Opravdu chcete srovnavat rozvoj prumyslu ve valecnych/povalecnych letech a v miru?
      mph1
    • Re: A co takhle daně?
      31.01.2014 9:38

      Obama nemá dostatek podpory ze strany spokojené části, která je koryta:-) Přece nechceš, aby si tyto vyšší vrstvy dobrovolně utahovaly opasek? Debaty republikánů s demokraty to dokazují kažý den.
      Jesse
  •  
    31.01.2014 8:42

    Na tohle není třeba revoluce, úplně stačí kdyby nezvolili toho blba Obamu a jeho socialistické reformy, které zatím vždy a všude v historii, zničili národní hospodářství a střední vrstvu.
    hmmm
    •  
      31.01.2014 9:16

      To jako vážně myslíš, že Obamu si zvolili chudí proti vůli těch nejbohatších?
      Kalka.
      •  
        31.01.2014 9:31

        Obávám se, že Obamu volili nejvíc barevní, tedy hispánci a černoši... a ti jak víme neumí to co bílá populace. Jsou pohodlní. Jsou to plebejci a jsou zvyklí žít v chudobě. Prostě je jich už víc než bílích. A ta bílá část společnosti je zdecimovaná multikulturou - pozitivní diskriminací. Není se pak co divit, že taková "různorodá společnost" se nedokáže organizovaně bránit, jsou smířeni. Všimni si, kdo v civilizované společnosti nejhlasitěji podporuje multikulturalizmus. Jsou to převážně představitelé politické moci. Tam to všechno začíná. Pod hrozbou trestů si pak lidé přisvojili odlišné návyky onoho plebejství. Je to jako rakovina. No a ta menší část populace, říkejme jim bohatí, mají dost prostředků, aby takový stav úspěšně udržovala. Konec bude o to krvavější :-)
        Jesse
        • Jesse
          31.01.2014 9:46

          Určitě omilka. Už při prvním zvolení jsem psala o tom, jak si Wall street zvolila Obamu. A i minulá volba byla naprosto nekontroverzní, Mc Cain jenom poklepával Obamovi na rameno. Prostě pro bohaté je takováto volba prostředkem pro uklidnění barevných, právě proto, aby jim to tam nerozmlátili, ale co nejdýl jenom psali dopisy Obamovi, aby se jich tatíček zastal. Taky pro svět to byla pěkná zástěrka a získání klidu k tomu, aby roztkradli ješětě ten zbytek, co ve SS zůstal.
          Kalka.
          • Re: Jesse
            31.01.2014 9:49

            To si neodporuje. Obama je nastrčená figura, aby jej volili právě barevní, chudí a divoženky s poustevníkama, kteří jsou už multikulturalizmem zasaženi :-)
            Jesse
            •  
              31.01.2014 9:53

              No právě. A Obama velmi zapůsobil na Němce, ale hlavně na Afriku i Asii. Prostě vývozní artikl finanční oligarchie, aby se bez větších prostředků zmocnila nejen SS.
              Kalka.
              • Co Ti vadí na běžně užíváné
                31.01.2014 10:07

                zkratce v čechách, USA, že tvrdohlavě používáš zkratku pro esesáky?
                Velkamedvědice
                • Re: Co Ti vadí na běžně užíváné
                  31.01.2014 10:11

                  Už zase podléháš *vlivu*? Proč se používá USA, když se běžně používá SNR a ne BRD a mnoho jiných podobně?
                  Kalka.
              •  
                31.01.2014 9:59

                Afrika skýtá silný volební potenciál:-))
                Jesse
                •  
                  31.01.2014 10:02

                  :-) Přesně. Otevírá brány a je zbraní proti rozpínavosti Číňanů.
                  Kalka.
                  •  
                    31.01.2014 10:04

                    číňani jsou vzor poslušnosti. Cíl si stanovili mazaně :-)
                    Jesse
    •  
      31.01.2014 8:52

      celkem zajimave. Vlade i korporacim to jiste tak vyhovuje. Vedle revoluce a reformy je ale dalsi cesta: co kdyby lide nejen v US ale v celem zapadnim svete vcetne CR zacali premyslet, nesekali dluhy jakna bezicim pase, kupovali jen to, na co maji a jeste lepe, misto stupidniho konzumu vic setrili? Stali by se se mene zranitelnymi a vice nezavislymi na zamestnani a celkove svobodnejsimi. To plati i pro studenty. Dalsim tematem je zda misto zamestnani nezkouset podnikat. Nerikam, ze to vse je jednoduche a snadne, ale za pocit osobni svobody a nezavislosti na nejakych kokotech to alespon mne stoji za to zkouset.
      jooo
      •  
        31.01.2014 9:35

        Mno, lidé přemýšlí. Ty dluhy za ně dělají především vlády těchto zemí. A vědí proč. Až se dluhy vyšplhají do nesplatitelné výše, řeknou lidem, aby se krotili a spláceli to, co vlády prošustrovaly. Tady myšlení nepomůže, protože se tak děje bez vědomí většiny. Kecy o tom, že si mají lidé zvolit jinou vládu jsou o ničem.
        Jesse
        •  
          31.01.2014 9:49

          A proč si nemůžou zvolit jinou vládu?
          jorbl
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m