Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Levice kvůli ObamaCare oslavuje pokles zaměstnanosti

WSJ: Levice kvůli ObamaCare oslavuje pokles zaměstnanosti

06.02.2014 15:25
Autor: ČTK

Úterní zpráva Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO), podle níž reforma amerického systému zdravotnictví zvaná ObamaCare povede k propadu odpracované doby odpovídající úbytku 2,5 milionu pracovních sil, je pozoruhodná sama o sobě. Euforické oslavy, jimiž reformu přivítala administrativa prezidenta Baracka Obamy a levice, je ale ještě o celý jeden řád pozoruhodnější, poznamenal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). 

Až dosud se američtí politici alespoň dokázali shodnout na tom, že když v důsledku nějakých vládních dávek pracuje méně lidí a ostatní pracují méně, není to nic žádoucího. Levicoví liberálové ale podle listu najednou oslavují ObamaCare proto, že motivuje lidi, aby nepracovali. 

CBO v zásadě říká, že kvůli vládním subvencím ke zdravotnímu pojištění, které se snižují s růstem příjmů, se někteří lidé rozhodnou méně pracovat a zůstat chudší, aby si udrželi příspěvek k jinak velmi nákladnému pojištění. "Někteří z nejeuforičtějších liberálů dokonce velebí ObamaCare za 'osvobození' lidí od zodpovědnosti dospělých vydělávat si na živobytí," napsal WSJ. 

Pro hlavního ekonoma Bílého domu Jasona Furmana je zřejmě pokles počtu pracovních sil skvělou zprávou, protože to, jak řekl, "umožňuje zaměstnancům volbu". Pokud firmy v reakci na ObamaCare propouštějí, je to podle Furmana špatné. Naproti tomu úbytek pracovních sil bude vlastně báječný, protože znamená, že lidé se prostě jen racionálně rozhodnou, že přestanou pracovat, nebo budou pracovat méně. "To by v jejich případě mohla být lepší volba a lepší možnost, než to, co dělali předtím," cituje WSJ Obamova šéfekonoma. 

List podotýká, že v posledních letech míra nezaměstnanosti v USA klesá jen kvůli tomu, že se počet pracovních sil neustále snižuje, protože z kategorie pracovních sil odcházejí lidé, kteří hledání práce vzdali. Takzvaná míra participace na pracovní síle je na minimu od roku 1978. Liberálové přitom léta naříkali nad krizí trhu práce a podzaměstnaností. Teď ale naopak oslavují program, který vytváří více nezaměstnanosti a ekonomickou a sociální deprivaci. Kromě škod, které tím zdravotnická reforma přináší jednotlivcům, to navíc mrhá lidským potenciálem, protože méně pracovních sil znamená méně prosperity a tedy i méně dynamickou ekonomiku. 

Pokud ObamaCare povede k poklesu počtu pracovních míst, nebo ke zmenšení pracovní síly, většina normálních a nepolitických lidí to bude zřejmě považovat za něco nežádoucího, podotýká WSJ. 

List poukázal na negativní důsledek Obamovy reformy na sociální mobilitu a nerovnost, na něž se přitom Obama v poslední době verbálně zaměřuje. Reforma zdravotnictví svými subvencemi založenými na výši příjmu v podstatě znamená uvalení daně na chudé v případě, že si polepší. To je bude odrazovat od snahy stoupat po příjmovém žebříku vzhůru, uzavřel WSJ.


Váš názor
  •  
    06.02.2014 16:12

    To mi prijde tak prihlouple co pisou, skoro jako z prirucky pro homosexualy.
    Breta
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data