Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bridlice majú na svedomí ďalšiu revolúciu

Bridlice majú na svedomí ďalšiu revolúciu

25.03.2014 13:35
Autor: Katarína Obická, Patria Finance SK

Rastúci dopyt „bridlicového“ priemyslu po materiáloch a vybavení priniesol opäť do USA renesanciu v spracovateľskom priemysle. Ťažba bridlíc je v podstate sama o sebe hnacím motorom ekonomiky Spojených štátov prostredníctvom neustáleho dopytu po oceľových potrubiach, zariadeniach na ťaženie a ďalších materiáloch potrebných pri ťažbe. Dostupnosť lacných pohonných hmôt zároveň umožňuje energeticky náročným výrobným odvetviam znížiť náklady a lepšie tak konkurovať zahraničnému dovozu. Bridlicová revolúcia teda podnietila ďalšiu revolúciu vo výrobe.

Vďaka lacnej energii rastú v USA viaceré druhy výroby. Bridlice si môžu pripísať kredit za zníženie výrobných nákladov od surovín až po stavebné materiály. Oživenie však nemusí pre každé odvetvie trvať rovnako dlho. Je pravdepodobné, že výroba ocele a železa sa ustáli v priebehu najbližších niekoľko rokov.

Okrem zvýšeného dopytu po rôznych priemyselných produktoch majú bridlice za následok aj zvyšovanie zamestnanosti. Výskumná spoločnosť IHS Global Insight, ktorá nedávno vydala štúdiu ohľadom dopadu bridlicového plynu na priemyselnú výrobu v USA, očakáva, že zamestnanosť v energeticky náročnom priemysle sa do roku 2020 môže zvyšovať 1 percento ročne.

V štúdii od spoločnosti Boston Consulting Group (BCG) sa taktiež uvádza, že „bridlice“ budú mať počas najbližších rokov zásadnejší vplyv na americkú priemyselnú výrobu, ako sa všeobecne očakáva. Jedným zo spôsobov, ako energetické oživenie pomáha priemyselným odvetviam a zároveň aj koncovým zákazníkom sú nízke ceny paliva, ktoré v konečnom dôsledku pôsobia aj na znižovanie daňovej záťaže. Podľa spoločnosti BCG od roku 2005 veľkoobchodné ceny zemného plynu klesli asi o 50 percent. Predpokladajú tiež, že do roku 2015 bude zemný plyn tvoriť už len 2 percentá výrobných nákladov.

Okrem toho, že rozvoj ťažby bridlicového plynu podporuje domácu priemyselnú výrobu, podieľa sa aj na americkom vývoze. Ropný gigant BP odhaduje, že USA sa do roku 2018 stanú čistým vývozcom zemného plynu. Spoločnosť tiež uviedla, že vývoz by mal narásť na 11,2 miliárd kubických stôp za deň do roku 2035, pričom produkcia plynu by mala rásť priemerným tempom 4,3 percenta ročne. Do roku 2016 by sa podľa spoločnosti BP mali USA stať čistým exportérom skvapalneného plynu LNG. Do tej doby by Spojené štáty mali predbehnúť aj Austráliu a Katar, ktorý je v súčasnosti najväčším svetovým vývozcom LNG.

(Zdroje: CNBC, Reuters, The Advocate)


Váš názor
  • rekapitulace
    28.01.2015 8:55

    Dufam, ze ste poslucli radu expertov investiciie di krakovanej ropy a dridlicoveho plynu. Gratulujem vam vsetkym k uspechu. Ha ha ha. A s tou univerzitou mateja belacto je rovnake. Ked robite v patrii, tak trebacvyhodit personalistu Ze nabral takych ideologickych idiotov.
    jářku
  •  
    02.09.2014 20:12

    Břidlicová revoluce mění úplně všechno. Vidím to všude okolo sebe. Továrny se vracejí zpět do USA. Mladí muži bez vzdělání nemusí do Mickey Macks, ale mohou mít job za 100 000 ročně plus, než aby tyto peníze šly někam na střední východ. Jak budou dokončeny terminály, bude se vyvážet LNG do celého světa. Dovoz ropy do USA drasticky klesá a během 5ti let zcela ustane. Největší boom v historii začíná. Investuje podle toho.
    Dan
  • bože
    25.03.2014 14:13

    kde na tyhle hlouposti chodíte. Projděte si zprávy firem těžící břidlice, zase takový orgasmus to není.
    tk69
    • Re: bože
      25.04.2014 8:44

      PATRIA, prosí Vás pekne. Už stiahnite ten stupídny článok z Vašej stránky. Nič iné v ňom neodznieva, len to ako oživiť ekonomiku USA a nezamestnanosť USA. A všety tie idiotske prognózy, ktorých podmienkou je vyvolanie konfliktu v európe medzi Ruskom a EU to tam ale tá " autorka " zabudla napísať. Prostriedkom má byť samozrejme Ukrajina. A v konečnom dôsledku by to oživenie ekonomiky USA by mala zaplatiť Európa. Iba idiot Donald Tusk ( pša krev) môže tvrdiť že tým sa zníži cena plynu a smozrejme Katarína Obická. Tak plytko mysliaci a neschopní dávať veci do súvislosti ľudia pracujú v patrii? Už dnes sa začína odhadovať cena zemného plynu 800$ v prípade že plány na znepriatelenie Ruská a EU zo strany USA budú faktom. Tak že, neviem čo na tej Univerzite Mateja Bela v BB učia, ale asi aj Matej Běl sa v hrobe obracia.
      jářku
    • Re: bože
      25.03.2014 16:21

      Bůh nám pomůže jen když si pomůžeme sami. Ten co napsal ten článek je americý patolízač, nebo idiot! Celý Ukrajinský problém byl vyvolaný se záměrem získat averzi vůči všemu co je ruské s cílem exportu amerického plynu do Evropy místo ruského! A vůbec je nezajímají Ukrajina, nebo kdokoly z Evropy. Takhle zotročují Evropu od 2. světové války - Maršáluv plán. JÁ JEN VĚŘÍM ŽE EVROPANÉ JSOU MOUDŘÍ. A NESKOČÍ JIM NA JEJICH ZOTROČUJÍCÍ PLÁNY. http://www.teraz.sk/zahranicie/barack-obama-prichadza-eu/78865-clanok.html Kdyžna to představitelé EU skočí, znamená to že EU je nesvéprávní ordanizace a je nutné ji okamžitě zrušt.
      jářku
      • jářku
        26.03.2014 14:48

        proč tolik nářku? Jsi úplně posedlý nepřáteli z Wallstreetu, běž do Ruska, tam budeš se svými názory jako doma. Ty neníseš nemocný, ale úplně b..ý
        lime
      •  
        26.03.2014 0:19

        jářku, ty musíš být nemocnej...
        qwer
      •  
        25.03.2014 16:37

        To tvrdí FSB? Že anexi Krymu Rusáky zařídil Obama? Jo a taky USA nebyly na Měsíci, USA si samo podminovalo dvojčata atd. Dobré teorie, ale jen v Bohnicích.
        karel304
        • jářku už zblbl :-))
          25.03.2014 16:52

          A ten temperamentní čokoládově opálený mírotvorce za kniplem Boeingu byl tak šikovný, že se trefil přímo do místa, kde ty bomby vybouchli. Načasovali to fakt na setinu vteřiny :-)))) A ten druhý stejný výkon zopakoval bez chyby :-))) Jo jo, jsou ty kluci ze CIA a AlKajdy šikovný, co?:-)))))
          Jesse
          • Re: jářku už zblbl :-))
            25.03.2014 21:55

            Rusové kašlou na celou Evropu. Rozhodnutí je jen na nás jestly plyn a ropu neprodají u nás, prodají ji Číně. Už se na tom dohodly. A my budeme mít ten zasranej břidlicovej plyn, ale Americkej to nám bude hej.
            jářku
            • jářku
              26.03.2014 6:18

              ty zjevně nechápeš, co znamená pro exportéra ztráta odbytiště. Obchodníkům to zas tak moc nevadí, ti si najdou náhradu, ale v případě Putina, který se považuje za Rusko a současně za majitele a vládce nerostných zdrojů, je to problém. Potřeby konkurenčních odběratelů jsou limitované, nemůžeš od nich očekávat, že budou nakupovat návdavkem to, co jiní nekoupili. Proto taky Putin ztrácí trpělivost a nejednou chce pokračovat v G8. Proč asi? Ty to nevíš, ale svět ví, že Putin musí začít prodávat, jinak nedokáže ukojit své vojenské ambice. Svět dokáže zničit Rusko a ne že ne. A je na čase !!
              Jesse
              •  
                26.03.2014 11:59

                Len aby Rusko v tom svojom srtelnom krci este nahodou nekopalo. Obecne mi je sice americka nadvlada vyrazne viac po srsti, nez ruska, cinska alebo muslimska; kazdopadne vojenskeho konfliktu na hraniciach Europy sa obavam, a to z tych najprizemnejsich dovodov.
                Eco
                •  
                  26.03.2014 14:56

                  Já se bojím jen takových blbců, jako jsou Barroso, Rumpuy nebo Bendit s Schulzem. To nejsou politici se strategickým myšlení... a přitom vládnou celému Bruselu. Jestli někde udeří, tak tito hajzli zavlečou Evropu do bídy, jakou ještě nepoznala.
                  Jesse
                  • Jáj, Jasejko,
                    26.03.2014 15:15

                    o Bruselko my nemusíme mať obavu, veď tam ide za nás Klárka Samková. Však má aj tvoj hlas, dobre ja hovorím? https://www.google.cz/search?q=kl%C3%A1ra+samkov%C3%A1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nN8yU_GmI
                    Šaňo
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m