Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ: Radikální změna dividendy zablokuje Temelín, bez podpory státu také nebude

Šéf ČEZ: Radikální změna dividendy zablokuje Temelín, bez podpory státu také nebude

09.04.2014 14:45, aktualizováno: 9.4. 16:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

České republice hrozí po roce 2030 významný deficit výroby elektřiny přes fakt, že nyní je v zemi energie nadbytek. Důvodem je odstavení části zdrojů a pokles těžby. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš to dnes řekl poslancům na schůzi sněmovního hospodářského výboru. Řekl také, že dividendová politika ČEZ by měla být předvídatelná. Do konce dubna dá valné hromadě návrh na rozdělní zisku. Rozhodne valná hromada v červnu.

Na nedostatku elektřiny se podle Beneše bude podílet pokles těžby lignitu i dožití existujících hnědouhelných a černouhelných zdrojů. Navíc poroste spotřeba v průměru o 0,8 procenta ročně, řekl. Beneš upozornil, že pokud by bylo nutné odstavit Jadernou elektrárnu Dukovany již v roce 2025, považoval by to za tragédii v české energetice. Připomněl, že Dukovany jsou jednou z nejméně poruchových elektráren na světě.

Beneš před poslanci řekl, že dividendová politika firmy je v rukou jejích akcionářů. Majoritním z nich je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk ČEZ se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun a ministr financí Babiš vyslovil záměr výplaty 100 % výsledku roku 2013 v podobě dividendy.

Šéf ČEZ Beneš uvedl, že radikální obrat v dividendové politice firmy by zablokoval projekt rozšíření jaderné elektrárny Temelín s jeho investicemi. Šéf legislativního útvaru ministerstva financí Pelikán dnes uvedl, že ohledně dividendy ČEZ nebylo přijato žádné finální rozhodnutí a MF ČR dividendovou politiku ČEZ v současné době podrobuje zkoumání. „Bez státní podpory nelze od ČEZ očekávat pokračování v temelínském tendru a výběr vítěze,“ řekl generální ředitel Beneš.

Prezident ČR Miloš Zeman prohlásil, že stávající tendr na Temelín by měl být ukončen a vyhlášen nový s vyšším počtem účastníků. Rád bych v něm viděl Arevu a jihokorejskou firmu. Spíše 4 než dva účastníci by umožnili snížit cenu, uvedl.

"Nemohu v tuto chvíli rozhodně říci, co ministerstvo financí bude přesně zastávat za názor na valné hromadě, protože takové rozhodnutí dosud určitě nepadlo," řekl členům výboru ředitel odboru legislativy ministerstva financí Robert Pelikán. "To, co padlo jako rozhodnutí, je, že chceme přezkoumat dividendovou politiku z hlediska její efektivity," dodal. 

Hospodářský výbor po místy vypjaté debatě nakonec podpořil několik návrhů svého člena Františka Laudáta (TOP 09). Například vyjádřil obavy nad tím, že změna dosavadní dividendové politiky skupiny ČEZ by mohla ohrozit její ekonomickou stabilitu a investice do klíčových energetických zdrojů. Výbor se také vyjádřil v tom smyslu, že nedoporučuje změny v přístupu státu u dividendové politiky. Jako usnesení však výbor tyto návrhy nepřijal, protože odchodem jednoho poslanců z místnosti klesl počet jeho zbylých kolegů pod přípustnou hranici a výbor už tak nebyl usnášeníschopný. 

Beneš konstatoval, že český trh je součástí širšího evropského trhu, který se nyní nachází v hluboké krizi, kdy velkoobchodní ceny elektřiny klesly na nová historická minima. Důvodem jsou regulatorní zásahy, masivní podpora obnovitelných zdrojů energie a nefunkční trh s emisními povolenkami, dodal.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, ČT)

 


Čtěte více:

Sobotka: Nevím o důvodech pro zastavení tendru na Temelín. Ani o garancích
19.03.2014 8:25
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) neví o důvodech pro zastavení miliardo...
ČEZ by měl akcionářům vyplatit 100 % zisku, požaduje MF Babiš (+ komentář)
24.03.2014 8:36
Tuzemská energetická společnost ČEZ by za loňský rok mohla akcionářům ...
Šéf ČEZ Beneš: Temelín bez státní podpory nedostavíme (+komentář)
07.04.2014 17:40
Generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš si nedovede...

Váš názor
  • tak už dost
    10.04.2014 15:45

    Myslím , že již dost bylo Benešů , Romanů, Mládků atd,atd. Pomalu vyplývá na světlo boží , co vše se v ČEZu odehrávalo pod dohledem Kalousků , Sobotků, Grosů , Langrů a dalších politických figurantů. Nechť pan Babiš do toho molochu konečně řízne . Ač nejsem akcionář, myslím si , že lépe posílit dividendou státní rozpočet , než nechávat "volné" zdroje pro Bulharsko , Albánce , Rumuny a na to navatující sviňárny , které "státní" ČEZ podporuje na našem území. Ať pan Beneš investuje v Polsku a Německu ze svého - uvidíme.
    karel V
  • Zkoncujme s uhlím !
    09.04.2014 17:52

    1) Spotřeba elektřiny poroste rychleji než nadhozených 0,8% ročně. 2) Cena elektřiny taky zase vyleze o cca 20%. 3) Podpora elektřiny z jádra samozřejmě má být, naopak by se měla omezit (ne zrušit) podpora ostatních OZE. Takže ve výsledku by nás to nic navíc nestálo a zvýšila by se soběstačnost. Lepší vlastní dotovaná elektřina než předražený plyn z Ruska. Něco spotřeby plynu nahradit spotřebou elektřiny. Například plynová elektrárna je nesmysl. O uhelných ani nemluvě, tyto archaické výdobytky 19. století už měly být dávno dojedné zrušené. Jakoby vyrobí levně elektřinu, ale těch vedlejších škod co napáchá na zdraví, krácení životů lidí, nákladů na nemoce, poškozování krajiny, oblasti, kde se těží jsou potom nejchudší a nejvíce zdevastované oblasti republiky, žádný rozvoj oblasti jako následek je nejhorší a nevyčíslitelný důsledek...Na těžbu a dovoz uhlí měli dávno zavést 70% daň a tu užít na podporu čisté energie z jádra, či větru, na technologii 21., století. Tato daň není žádný nesmysl, jak to na první pohled vypadá, takové daně jsou na cigarety, alkohol, na vše, co je zdraví škodlivé ! Každý jistě známe ve svém okolí někoho, kdo topí uhlím a nejlépe se starším kotlem a zamořuje celou vesnici či celou čtvrť a taky jistě každý známe někoho, kdo umřel na rakovinu plic, díky těmto šetřílkům ! Takže vážení státní představitelé, konečně si to na rovinu přiznejme a zkoncujme s uhlím !!
    Katka
    • Re: Zkoncujme s uhlím !
      09.04.2014 21:37

      ad 1) Na zaklade ceho soudite? ad 2) Jednou urcite. O jakem horizontu pisete Vy? ad 3) Pokud najedete a odstavite jadernou elektrarnu do 20 minut a ne za tyden, tak to nebude problem. Jinak se toho plynu nezbavime. napr. CCCP Irsching 4 (500MW do 30 minut)
      Bakcie
      •  
        11.04.2014 11:54

        1) Soudim podle nastavajiciho oziveni v prumyslu ( velmi energeticky narocna je ozivujici vyroba aut, hliniku...) i ve spotrebe, podle pribyvani poctu obyvatel v cele Evrope, podle sledovani me spotreby elektriny v RD, ktera neustale roste uz 15 let, podle nastupu elektromobilu a vubec rozrustani vsech moznych spotrebicu na elektrinu ( vseho rok od roku pribyva - elektromobily, tramvaje, metro, verejne osvetleni, domaci spotrebice...) 2) mozna do 2 let, maximalne do 5 let 3) ano, plynove elktrarny jako zaloha pro okamzitou vyrobu elektriny samozrejme nemyslim, jen ty co jedou trvale na plyn, ale to UHLÍ je šílenost. EU nám zakazuje buřty, marmeládypomazánkové máslo apod. ale aby zakázaly UHELNÉ elektrárny tak to ne, jsou to jen tlachalové. Uhelná elektrárna je něco tak archaického jako třeba auto na uhlí nebo lokomotiva na uhlí. Před stopadesáti lety byla průmyslová revoluce založena na tom, že uhlí nahradilo dřevo jako hlavní zdroj energie, o sto let později zase atom, voda, ropa, plyn, slunce, vitr nahradilo uhlí. Jen ne u nás...
        Katka
  •  
    09.04.2014 15:38

    Podnikat na vlastní triko, ve státní firmě a mít zajištěné případné průšvihy státní zárukou. Já chci taky. Ještě bych si založil vlastní firmu, aby spolu mohli obchodovat.
    Homo
    • Homo
      09.04.2014 16:15

      Vy jste dobrovolně bez státní popdory investoval do produktu prodejného za 40, pokud by náklady na jednotku stály 80?
      Velkamedvědice
      • Re: Homo
        09.04.2014 16:27

        Proč chceš investovat do produktu, který prodáš za 40, když Tvé náklady budou 80?
        mamon
        •  
          09.04.2014 16:29

          Nechci.
          Velkamedvědice
          •  
            09.04.2014 16:37

            Tak vysvětli benešovi, jako jeho zaměstnavatel, ať si ty své kecy strčí za klobouk, já na toho zjeda nemám žaludek, musel bych ho nakopat do rozkroku.
            mamon
      • Re: Homo
        09.04.2014 16:21

        motto AMN: "Nic není nemožné"
        mša
  •  
    09.04.2014 15:02

    Bez státní podpory nelze ..........všechno lze, když se chce za určitých podmínek. Je to má dlouholetá zkušenost, jak obchodní, tak s myšlením Asiatů . Nic není nemožné, by mohlo být jejich moto. Vzhledem k tomu, že vstupují na scénu i Korejci, začala bych vyjádření - nelze - brát s rezervou. :-)
    AMN
    •  
      09.04.2014 16:08

      jak lze tedy prodat energii za 80 euro kdyz se prodava za 37? Navic kdyz nic nenasvedcuje tomu, ze by cena mela vzrust..
      fluidum
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university