Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
D. Marek: Výhled české elektroenergetiky bez nového Temelína

D. Marek: Výhled české elektroenergetiky bez nového Temelína

11.04.2014 15:58
Autor: David Marek

Kolem energií je v poslední době mnoho otevřených otázek. Po zrušení tendru na dva nové bloky v Jaderné elektrárně Temelín jich spíše přibylo, než ubylo. Klíčové otázky zní: Potřebujeme nové zdroje kapacity na výrobu elektřiny? Pokud ano, kdy? Jaké?

Odpověď na první dvě otázky vychází z projekce budoucího vývoje spotřeby a výroby elektřiny. Spotřebu elektřiny determinuje vývoj ekonomiky (ve své prognóze pracuji s třemi scénáři dlouhodobého vývoje), relativní energetická náročnost ekonomiky a efektivita výroby a přenosu elektřiny (vlastní spotřeba na výrobu a ztráty v sítích). Při prognóze výroby elektřiny můžeme vyjít z poslední verze státní energetické koncepce a upravit ji tak, že odečteme odhadovanou produkci dvou nových bloků v Temelíně a prodloužíme životnost Dukovan v celém horizontu projekce (do roku 2040). Výsledek ukazuje následující graf výroby a spotřeby (v GWh): 
 
temelín
(Zdroj: ERU, Patria Finance)
 
Nyní Česká republika ročně vyváží elektřinu v objemu zhruba 17 TWh. Podle mého modelu se domácí spotřeba a výroba budou postupně sbližovat a vyrovnají se někdy kolem roku 2028. V dalších letech bude deficit postupně narůstat a v roce 2040 by se měl pohyboval mezi 1 a 5,5 TWh ročně. Jednoduše řečeno bude nám chybět zhruba jedna velká uhelná elektrárna, nebo jeden nový blok jaderné elektrárny, nebo zdvojnásobit kapacita větrných či solárních elektráren ve srovnání s dnes existujícími plány. Ale to jsme již u poslední otázky a odpověď na ni je nejsložitější.


Váš názor
  • Nezávidím
    14.04.2014 10:41

    dnes všem co mají na starosti rozhodování o budoucí energetické koncepci ČR. Ve hře je tolik nejasných a nepředvídatelných faktorů, že nakonec může být situace za 20 - 25 let úplně jiná než se dnes odborníci domnívají. A jaderku za rok nepostavíme. Stačí se podívat na energetickou koncepci z pohledu dění na Ukraině. Kdo dnes ví jak to nakonec dopadne? Pak, vývoj jaderné fúze se nezastavil a vědecký pokrok v jaderné energetice také zrychluje. Je celkem možné, že za 5 let již budou klasické JE na bázi uranu neperspektivní a tudíž neefektivní. Když jsme u toho, dlouho jsem tady již nečetl vtipálka "detective" s jeho zaručenou studenou fúzí E-cat.
    jarom
  •  
    14.04.2014 10:18

    Dobrý den, z analýzy pana Marka mi vychází můj osobní názor na stavbu levnější varianty zajištění soběstačnosti ve výrobě elektrické energie. Zdá se, že nám bude chybět asi jedna elektárna. Vzhledem k tomu, že na VD Dalešice je ještě vodní rezerva pro 5. Blok EDU. Bylo by levnější postavit tento zdroj a získat tak provizorně čas na dostavbu Temelína, které se stejně nevyhneme. Pokud tedy nechceme zplundrovat území severozápadních Čech a zbavit se rezerv pro další generace. Temelín samotný bude chybět v době, kdy se budou odstavovat elektrárny na hnědé uhlí (územní limity, emise atd) a tehdy bude pozdě. Čekalo by nás tak 10-15 leté období nakupování elektrické energie v zahraničí a tedy i závislost na něm. Obnovitelné zdroje typu fotovoltaika a vítr nepovažuji za řešení. Více možností vidím v energetickém využití odpadů(bioplyn, termolýza,EVO). Zde vidím ještě možnost na stavbu zdrojů, které mohou lokálně pomoci v energetické soběstačnosti.
    W
    •  
      14.04.2014 12:51

      Souhlas s W i s jaromem ohledně pokroku v jaderné energetice.
      Kalka.
  •  
    14.04.2014 10:04

    A výroba (modrá křivka) se v r. 2016 láme dolů proč? Copak my v r. 2016 odstavujeme nějaký zdroj ? Ten graf je velmi pochybný.
    dorcas
  •  
    14.04.2014 8:43

    Temelín je jen odrazem naší ekonomiky.Ti,kteří podnikají sami,tak mají problémy a jejich akcie padají,ti kteří mají dotace od státu-pošta,tak prosperují a údajně platí DANĚ.Platí je ale skutečně?Vždyť ty dotace kolikrát převyšují ekonomický přínos jejich zaplacené daně.U nás se zkrátka nepodniká u nás se dotuje státem.Stát na sebe stahuje veškeré peníze-katastrofa se blíží,okrádají se všichni v republice.Tak se podniká leda v soudružském socialismu.Tento stát neprošel transformací,ale prošel klas-zemanovskou zlodějnou.To je smutný osud republiky,kde když nevlezete do řiti politikovi,tak se snad nemůžete ani uživit.Stát se stává nepřítelem a to proto,že stahuje na svou byrokratickou správu,skoro všechny prachy z ekonomiky.Přece stát nejlíp ví,kde peníze dát a komu ne.Všichni by se tady měli zamyslet a přestat korupci a politické "zabavování" peněz z ekonomiky za přínos našim životům.
    Mac
    • Mac, vytesat do kamene !!!
      14.04.2014 13:26

      Tento stát neprošel transformací, ale prošel Klaus-Zemanovskou zlodějnou.
      Jesse
  •  
    14.04.2014 8:37

    Temelín je investice zbytečná a chtěli ji dělat jen rusofilové,aby se zvětšila naše závislost na Rusku.Temelínskou "dostavbu" by zaplatili důchodci a další generace.K čemu jádro v "těsné"Evropě?kdyby to bouchlo-je to jenom lidské dílo,tak tady všichni chcípneme.Důchodci by přišli o důchody.Energetičtí dinosauři typu Grégra.Klause,Zemana,Dybu,Romana nás stáli tolik peněz,že už jsme mohli mít energetiku lepší a jinou.
    Mac
    • Ještě by jsem
      14.04.2014 9:26

      všechny Ty, kteří mají opačný názor nazval kacíři. Je správné držet se hlavní lajny a kdo se odkloní je komunista, socialista, rasista, revanšista, fašista, nacista, netolerantní a v dnešní době navíc rusofil. Jen jeden jediný světový názor je správný a to je ten náš pokrokový. Jenomže mnoho pokrokových soudruhů má na očích klapky jak koně u povozů a nevidí a neslyší, že se v ČR téměř neinvestuje do výroby a co může utíká za hranice. ČEZ je významný hrač na poli EE a nejenom u nás a věřím tomu, že konkurence by byla ráda kdyby Temelín potopila. Je to můj názor toť vše.
      Medium2
      • Re: Ještě by jsem
        14.04.2014 12:42

        Chápu,že jste zabetonovanej v akciích a tak ti není stydne okrást důchodce investicí,která se NIKDY nevrátí.
        Mac
        • Cože mi není stydno
          15.04.2014 6:41

          Milý pane, je sice pěkné, že se snažité hrát na city a tvrdit, že budou okradeni důchodci, děti, vnuci a podobné nesmysly. Je-li pravda, že SRN si vyjednala u EU vyjímku, že její firmy nebudou muset platit podporu OZE a ostatní země ano, pak je zcela evidentní o co se hraje. Někdo je zabetonovanej v akciích a někdo v myšlení. Už kdysi zde byla myšlenka "Zastavíme zbrojní výrobu a posílíme světový mír".
          Medium2
  • ten graf je nesmysl ...
    11.04.2014 16:55

    .... predikuje meziroční růst spotřeby elektřiny pro následujících 20 let na úrovni odpovídající každoročnímu růstu HDP o 3 až 4,5% ...
    Mikes
    • Re: ten graf je nesmysl ...
      12.04.2014 7:35

      a ignoruje zlepšování účinnosti spotřeby. Kromě toho o nic nejde. Naftu a pomeranče taky dovážíme.
      Spejbl
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m