Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda: Od příštího roku klesne sazba DPH u léků, knih či dětských plen

Vláda: Od příštího roku klesne sazba DPH u léků, knih či dětských plen

17.04.2014 9:25, aktualizováno: 17.4. 9:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Koaliční strany se dnes shodly na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent od začátku příštího roku. Na tiskové konferenci po jednání koaliční rady to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí má dohodu, která odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Za dva týdny o něm má jednat koaliční rada. 

"Dnes jsme se v zásadě shodli na jednom z důležitých parametrů toho, jakým způsobem začneme naplňovat koaliční dohodu v daňové oblasti," řekl včera po jednní vlády Sobotka. "Dohodli jsme se na tom, že by se od 1. ledna 2015 měla snížit sazba DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu," podotkl s tím, že opatření bude znamenat několikamiliardový výpadek v příjmech státního rozpočtu. 

Snížení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procentní bod od roku 2016 tak, jak jej navrhuje ministerstvo financí, není součástí dohody koalice a mělo by nepřiměřené dopady do rozpočtu, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo návrh označilo za pracovní verzi, od které se finální podoba bude zcela jistě lišit. "Dokázal bych si představit, že bychom ji snížili až na pět procent, ale deset procent je slušný a rozumný kompromis," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Sobotka. 

O snížení DPH na dětské pleny bude muset vláda ještě jednat s Evropskou komisí. K úvahám o případném dalším snižování desetiprocentní sazby se podle Sobotky vláda vrátí, až budou zavedena konkrétní opatření pro zlepšení výběru DPH. 

Zástupci sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců se podle Sobotky shodli také na tom, že ještě než půjde rozpočet na vládu, mají být schváleny jeho základní parametry - příjmy, výdaje nebo deficit. Nad návrhem upraveným na základě nových připomínek se ještě jednou sejde koaliční rada. 

"Debatu k rozpočtu jsme přerušili. Očekáváme ze strany ministerstva financí nový návrh, který zohlední připomínky koaličních stran," poznamenal Sobotka. Rozpočet na příští rok má mít podle něj základ ve výdajích pro rok 2014, nikoliv v rozpočtovém výhledu, který připravil ještě kabinet Jiřího Rusnoka. Ministerský předseda také uvedl, že si dovede představit řadu úspor v rozpočtu, například ve výdajích na externí služby nebo při škrtech neobsazených tabulkových míst ve státní správě. 

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek postoj ČSSD k některým navrženým škrtům přivítal. Není podle něj dobré opakovat plošné škrty předchozí vlády, ale je potřeba změnit postoj resortů, které podle něj utratí vše, co dostanou. Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš se dnešního jednání nezúčastnil, je na dovolené. 

Místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka na včerejší schůzce zdůraznil za KDU-ČSL podporu rodin. Navrhl proto zvýšení měsíční slevy na dani na druhé dítě o 500 korun a na třetí a každé další dítě o 900 korun. ČSSD je podle Sobotky připravena jednat o navýšení oproti původnímu návrhu ministra financí, který hovořil o zvýšení slevy o 100 korun měsíčně. Podle Faltýnka byla požadavkem lidovců zahájena diskuse na toto téma, které se ANO nebrání.

 
Návrh konvergenčního programu pro meziresortní připomínkové řízení podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana zatím nebyl definitivně schválený ani na ministerstvu, natož na úrovni vlády a zveřejněnou pracovní verzi včetně úprav daňových sazeb není možné považovat za finální návrh. "Konvergenční program se bude od této pracovní verze zcela jistě lišit, a jak už ministerstvo financí upozorňovalo, bude aktualizován a přepracován," dodal. Definitivní verzi ministerstvo zveřejní po projednání vládou na konci dubna. 

Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta. 

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty meziročně o 30 miliard korun více, tedy 308,5 miliardy Kč. DPH patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů ministerstva financí na DPH 220,2 miliardy korun, tedy o desetinu více než před rokem. 

V porovnání s jinými členskými státy Evropské unie není zavedení druhé snížené sazby výjimkou, upozornila společnost PwC. V současné době má zavedeny dvě snížené sazby DPH 15 zemí EU a nižší z obou snížených sazeb DPH zpravidla zdaňují knihy a léky. 

Některé státy pak mají zavedenu ještě tzv. super sníženou sazbu DPH nižší než pět procent. V daném případě se však jedná o výjimku udělenou "starým" státům EU, které byly povinny od roku 1993 zvýšit svoji základní sazbu o více než dva procentní body.

(Zdroj: čtk, ČT, ČT24)


Čtěte více:

MF: Každý letos zaplatí měsíčně na daních přes 10 tisíc korun
31.03.2014 11:40
Každý občan by měl letos na daních v průměru zaplatit měsíčně 10.192 ...
MF navrhuje tři sazby DPH: 10, 14 a 20 procent
16.04.2014 10:09
V návrhu konvergenčního programu, který připravilo ministerstvo financ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data