Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na českém fondovém trhu se objevil nový fenomén – Katolický fond SICAV

Na českém fondovém trhu se objevil nový fenomén – Katolický fond SICAV

16.05.2014 13:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Představitelé České biskupské konference (ČBK) dnes podepsali s investiční společností ČSOB Asset Managementem dohodu o vzniku Katolického fondu, jehož cílem bude zajistit dlouhodobou finanční správu volných prostředků Římskokatolické církve z části finančních náhrad vyplacených v rámci majetkového vyrovnání. „Chtěli jsme, aby způsob, jímž budeme zajišťovat budoucnost, byl zodpovědný, etický a dlouhodobě udržitelný,“ okomentoval založení fondu generální sekretář ČBK Tomáš Holub. 

Katolický fond bude investovat do instrumentů, které zajišťují stabilní a dlouhodobý výnos a současně jsou v souladu s etickým kodexem a hodnotami katolické církve. „Naším cílem je snaha o efektivní zhodnocení určených finančních prostředků jednotlivých biskupství z částečného majetkového vyrovnání. Investiční fond jim umožní vytvořit základnu pro samostatné fungování bez přímého financování státem,” říká Jan Barta, generální ředitel ČSOB Asset Management a statutární ředitel Fondu udržitelnosti Římskokatolické církve, a dodává: „Klíčová bude diverzifikace portfolia, a proto bude široce rozloženo mezi významné světové regiony a odvětví.“ 

Investiční fond Římskokatolické církve se bude skládat ze dvou podfondů s odlišnými investičními strategiemi. První podfond - Růstový bude postaven na dynamické strategii a začít fungovat by měl v nejbližší době. Druhý podfond - Výnosový bude založen na konzervativní investiční strategii a bude možné do něj vkládat prostředky přibližně od počátku příštího roku.

Dle vyjádření generálního sekretáře ČBK Holuba katolická církev v první fázi do fondu umístí méně než půl miliardy korun, ve velmi krátké době by ale částka měla překročit miliardu.

Římskokatolická církev je největším příjemcem v rámci církevních restitucí, které sestávají z navracení majetku a finančního příspěvku. Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle přijatého zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Za 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Z vyjednané částky kompenzací, k níž se ještě připočítá inflace, připadne římskokatolické církvi 47,2 miliardy, přičemž hodnota nárokovaného majetku byla odhadnuta na téměř 103 miliard korun. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

Katolický fond bude mít podobu tzv. fondu SICAV, což je novinka, která existuje v české legislativě od 1. ledna letošního roku. Jde o investiční fond s vlastní právní subjektivitou. SICAV je modifikací akciové společnosti uzpůsobenou tak, aby vyhovovala požadavkům kolektivního investování. Vydává dva druhy akcií – zakladatelské, stejně jako každá akciová společnost, a investiční, s nimiž je spojeno právo na jejich odkoupení na žádost vlastníka. Významným specifikem je možnost vytvářet podfondy, účetně oddělené části jmění, které nemají právní subjektivitu, mohou však sledovat vlastní investiční strategii. To investorům dovoluje přesouvat prostředky mezi podfondy podle aktuálního investičního sentimentu, přesto v rámci jediného investičního fondu.

Katolický fond pod správou ČSOB tak nabízí novou formu investování finančních prostředků. Fondy s podobným zaměřením jsou však na Západě zcela běžné a také stále více populární. Například americké „katolické“ fondy nabírají neustále nové klienty a jejich výnos poráží tržní benchmark. Například fond New Covenant Growth Fund (NCGFX), který nikdy neinvestuje do společností zabývajících se například výrobou alkoholu, sázkových kanceláří, či zbrojařských firem, za poslední tři roky svým zhodnocením vždy porazil americký prémiový index S&P 500. Existují také investiční fondy, které své zásady na nákup a prodej jednotlivých titulů řídí podle muslimského práva šaría. Například německá Deutsche Bank spravuje velké investiční fondy, které jsou v souladu s právem šaría. 

(Zdroj: ČSOB, ČTK, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m