Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lobkowicz zatím přešlapuje na místě

Lobkowicz zatím přešlapuje na místě

28.05.2014 9:46
Autor: Redakce, Patria.cz

V úvodu dnešního obchodování se akcie pivovarnické skupiny Lobkowicz pohybují okolo své upisovací ceny z IPO, která činila 160 korun. Aktuální cena titulu je 162 korun za akcii, přičemž bylo doposud zobchodováno celkem 13 491 kusů akcií Lobkowicz v objemu necelých 2,2 milionu korun.

Již před zahájením obchodování svůj postoj vůči akciím Pivovary Lobkowicz deklarovala banka J&T, která doporučila titul „kupovat“ při cílové ceně 215 Kč.

Pivovary Lobkowicz dnes zahajují obchodování na pražské burze. Cena v IPO byla stanovena na 160 za akcii a je shodná jak pro institucionální tak retailové investory. Akcie se obchodují pod označením (ticker) PLG, (ISIN CZ0005124420). Standardní množství (lot) činí 2 000 ks a maximální dovolené rozpětí kotace (spread) je 4 koruny.

Po delší době tak na pražskou burzu míří nová akciová emise. Naposledy se tak stalo 23.10.2013, kdy své akcie uvedl Stock Spirit. Nejednalo se ovšem o klasické IPO, nýbrž o multiple listing, tedy uvedení na více burz zároveň. Poslední IPO na pražské burze se tak datuje do poloviny roku 2011, kdy své akcie veřejně nabídl energetik E4U. Když se podíváme na první obchodní den všech posledních veřejných úpisů, je patrné, že ve třech případech došlo k růstu hodnoty akcie. Pouze v případě E4U však šlo o růst výrazný. Naopak Stock Spirit při svém debutu ztratil ze zahajovací ceny 0,71 %.

lobko
Poptávka po akciích ze strany investorů dle vyjádření Lobkowicz pozitivně překvapila. Přesto se upisovací cena pohybuje na spodní hranici dříve avizovaného pásma 160 – 175 . Stávající akcionáři se rozhodli si své akcie, které chtěli původně prodat v rámci veřejné nabídky k úpisu akcií, ponechat. Hlavním manažerem a jediným umísťovatelem emise je Erste Group Bank, Česká spořitelna působí jako domácí hlavní manažer pro Českou republiku.

Lobkowicz hodlá dle vyjádření v tiskové zprávě čisté výnosy z prodeje nových akcií využít zejména na rozvoj distribučních sítí, upevnění pozice na trhu (možnost akvizice středně velkého pivovaru) a posílení exportu. Skupina Lobkowicz v prvních dvou letech nepočítá s výplatou dividendy akcionářům. V následujících letech však plánuje dosáhnout dividendového výplatního poměru 40 - 70 %.

Hospodářské výsledky v roce 2013

Čistá ztráta za rok 2013 činila v případě společnosti Pivovary Lobkowicz 73,78 mil. , což představuje meziroční zhoršení o 17,6 %. Projevila se stagnace tržeb, které rostly pouze o necelé 1 % na 1,159 mld. a růst nákladů. Náklady na výrobu stouply o 9,3 % na 782 mil. , ostatní provozní náklady pak z předloňské hodnoty 30 mil. vyskočily na 116 mil. . Společnosti tak ke zlepšení nepomohl ani částečný odprodej aktiv, který se (společně s dalšími mimořádnými výnosy) do výsledku hospodaření podepsal kladnou hodnotou 159 mil. (oproti 51,8 mil v roce 2012).

Kumulovaná ztráta hospodaření se vyšplhala v roce 2013 již na 550 mil. . I proto se hodnota vlastního kapitálu koncem roku 2013 pohybovala v záporu, konkrétně - 759 mil. . V důsledku tak Pivovary Lobkowicz k financování chodu svého podnikání musely využít vyššího objemu cizích zdrojů. Dlouhodobé závazky proto v roce 2013 dosáhly 1,84 mld. , což bylo jen o 200 mil. méně než hodnota celkových aktiv. Dalších 900 mil. pak představovaly krátkodobé závazky. Otázku vysokého zadlužení se společnost rozhodla řešit kapitalizací pohledávek, kterou představenstvo odsouhlasilo. V rámci ní by mělo dojít k zániku pohledávek vůči akcionářům v celkové hodnotě 1,76 mld. Kč.* 

Pro institucionální investory je emise akcií Lobkowicz poměrně malá, i proto se zájem očekával a očekává spíše ze strany drobných investorů. Jedním z tvůrců trhu na akcie Lobkowicz bude také Patria Finance.

O skupině Pivovary Lobkowicz

PLG je čtvrtou největší českou pivovarnickou skupinou podle lokálních prodejů a pátou podle celkové produkce. Skládá se ze sedmi regionálních pivovarů (Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora), které se nacházejí na území Čech a Moravy, a jsou centrálně řízeny. Zahájení jejich činnosti sahá až do středověku a nejstarší pivovar byl založen již v roce 1298. Pivovary Protivín a Vysoký Chlumec byly v minulosti vlastněny nejvýznamnějšími šlechtickými rody v zemi.

Skupina produkuje rozsáhlé portfolio různých druhů piva, které se od sebe liší širokým spektrem chutí. Kromě toho jsou vyráběny i nealkoholické nápoje a stolní vody. Skupina v současnosti nabízí 70 značek piva. Kromě tradičního piva jako je světlý ležák, nabízí Skupina širokou škálu pivních specialit - od polotmavých piv a piv s vyšším obsahem alkoholu, až k tmavým ležákům a nealkoholickým pivům.

Pivovary Lobkowicz jsou pátým největším výrobcem piva v Česku. Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé hoře na Blanensku.

Vlastníkem Pivovarů Lobkowicz je skupina podnikatelů v čele s Martinem Burdou, který vlastní 55 procent firmy. Dalším větším investorem je Grzegorz Hóta, který drží 30 procent společnosti a chce z ní vystoupit. Generální ředitel Zdeněk Radil vlastní zhruba 9 procent společnosti a k minoritním vlastníkům patří i podnikatelka Eva Kropová. Ve střední Evropě je jedinou pivovarnickou společností na burze polská skupina Żywiec.

*text vyznačený kurzívou byl doplněn dodatečně

Zdroj: Lobkowicz, BCPP 


Čtěte více:

CEO Pivovarů Lobkowicz: Z IPO chceme získat vyšší stovky mil. korun, poslouží i pro akvizici. Vstup na trh START jsme zavrhli
07.03.2014 14:05
Skupina Pivovary Lobkowicz vyjednává o akvizici v hodnotě zhruba 100 m...
Pivovar Lobkowicz chce do poloviny roku vstoupit na hlavní trh pražské burzy
28.04.2014 8:21
Tuzemská společnost Pivovary Lobkowicz, která patří mezi pět největšíc...
Lobkowicz rozjíždí nabídku svých akcií, dividendy nabídne po dvou letech
12.05.2014 11:29
Pivovarnická skupina Lobkowicz oznámila další konkrétní kroky svého pl...
Lobkowicz jde na burzu za 160 Kč za akcii (+ jak vypadalo hospodaření v minulých letech)
23.05.2014 10:23
Pivovary Lobkowicz dnes oznámily nabídkovou cenu pro veřejný úpis svýc...

Váš názor
  • BCP Praha-opět nepřekvapila
    28.05.2014 10:58

    Je to klasická ukázka co je na BCPP možné. Pokud tato "burza" listuje společnosti se záporným vlastním jměním -759 mil.Kč při "Prezentovaných výnosech" 1,159 mld.Kč není co dodat. Snad jen že přeji vše nejlepší těm zoufalcům co ještě na BCPP obchodují. Hlavně jsou to ale asi fondy, kde si lze hrát s cenou, protože investoři do fondů nějakou tu ztrátu snesou a poplatky jsou to co BCPP hlavně zajímá. Kvalita až na posledním místě. Kdyby se u nás skutečně kontrolovaly inside obchody, tak by musela být ta naše slavná burza již dávno zrušená. Možná i to je důvodem proč jsem na BCPP skončil s obchody již v roce 1998- tedy hned jak jsem při své práci pro jednu banku zjistil jak se to na té "naší burze" vlastně obchoduje. Tak hodně štěstí těm co ještě věří...
    INVESTOR
  • proč ne-kupovat tyto akcie
    27.05.2014 19:01

    Nějak mi uniká smysl nákupu těchto akcií, pokud firma má kumulovanou ztrátu cca 0,5 mld korun a za poslední roky nevytváří zisk. Ale na druhou stranu dobrý sponzoring pro pivní fajšmekry této značky.
    miki1
    • Re: proč ne-kupovat tyto akcie
      28.05.2014 9:17

      Taky nejak nechapu. Tak ztrata jeste ok, ale ta stagnace trzeb a rust nakladu je fakt neco :). Jinak kolik toho firma ziskala cisteho? vi nekdo.
      sazkar
    • Re: proč ne-kupovat tyto akcie
      28.05.2014 7:52

      Kupovat asi ne, ale shortovat uz mozna jo
      Jelec Tloušť
      •  
        28.05.2014 8:19

        osobně to vidím, že krátkodobě to půjde up - je tam trocha toho nadšení z pivovaru u drobásků.. ale dlouhodobě mi to moc atraktivní nepřijde - ta finanční pozice není úplně v pohodě - a to je škoda - malé pivovary jsou v kurzu
        Kapi
        • kápové neprodali
          28.05.2014 10:17

          Plný souhlas s výše uvedeným. jen jsem to letmo studoval a připadalo mi, že se vlastníci chtějí zbavit kamenu na noze a pustit žilou drobasům... Zatím neprodali, asi čekají na ten klasický up z prvotního nadšení. myslím že jakmile to začnou pouštět tak je čas na short.
          Tom
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.