Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobé investiční příležitosti - sektor evropských telekomunikací

Dlouhodobé investiční příležitosti - sektor evropských telekomunikací

29.05.2014 17:25
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Evropský telekomunikační sektor má za sebou těžké roky. Evropská komise (EK) a národní regulátoři se v posledních letech namísto investic do infrastruktury zaměřili spíše na zvýšení konkurence na trhu a nižší ceny volání pro spotřebitele. Výrazně proto utrpěly zisky operátorů.

V sektoru však svítá na lepší časy, když odvětví směřuje ke strukturální změně. Pozitivním katalyzátorem by měla být nová legislativa z dílny EK, která se zdá být více nakloněna ochraně investic a podpoře konsolidace evropského trhu. Kladně se jeví zejména opatření týkající se omezení regulace sítí nové generace. Největším negativem rodící se legislativy je naopak návrh na úplné odstranění roamingových poplatků a srovnání cen roamingu s cenami národními. Nicméně roamingové poplatky u příchozích hovorů tvoří v hospodaření operátorů pouze nízké jednotky procent a jejich dopad tak není příliš významný.

Domníváme se, že nové směřování regulace povede k nastartování investic, což by mělo pomoci zvrátit negativní trend u výnosů sektoru. Rostoucí zájem zejména o dražší a výnosnější datové tarify by pak měl vést ke zvýšení průměrné měsíční útraty a profitability podnikání. V novém investičním cyklu bude pro operátory důležité získat co největší tržní podíl, což podle nás povede ke konsolidaci odvětví. Racionálnější trh s méně hráči bude mít příznivý dopad na ceny služeb (slabší konkurence), povede k úsporám z rozsahu, vyšším ziskům a tak i k lepší valuaci sektoru. Dle našich odhadů by tak pouhá stabilizace výnosů odvětví znamenala dvouciferný růst ocenění sektoru, návrat k růstu tržeb o 1-2 % ročně dokonce až o desítky procent.

Do seznamu námi preferovaných titulů v sektoru proto zařazujeme několik firem, které by měly nejvíce těžit z očekáváné konsolidace v sektoru i nové regulace.

Vybíráme z příležitostí – Orange a Bouygues

V této chvíli jsou snahy o konsolidaci evropských telekomunikací patrné především na francouzském trhu, když o mobilní dvojku, SFR, projevily zájem společnosti Bouygues a Numericable. SFR nakonec skončí v rukou Numericable, čímž se počet hráčů na trhu nezmění. Se čtyřmi mobilními hráči a rostoucí konkurencí je tak nyní francouzský telekomunikační trh zralý na konsolidaci.

To podle nás již brzy povede ke snížení počtu operátorů ze čtyř na tři. Konsolidaci trhu také veřejně obhajoval francouzský ministr hospodářství (se silnými výkonnými pravomocemi v oblasti regulace), což výrazně snižuje šance, že by měl regulátor stát konsolidaci v cestě. Z případné konsolidace bude těžit celý sektor, když racionálnější trh pozitivně ovlivní ceny volání, ARPU, ziskovost a ocenění sektoru, což jsou současně hlavní důvody pro zařazení akcií Orange a Bouygues do koše.Navíc, neúspěch koncernu Bouygues ve snaze o převzetí SFR může ve finále vyústit v situaci, kdy se stane akvizičním cílem samotná Bouygues Telecom, např. pro francouzskou mobilní čtyřku Iliad (operující s nízkým dluhem). Mluví se také o zájmu ze strany Orange, pokud by Bouygues shledal případnou nabídku od Iliadu (resp. Free) jako málo atraktivní. Zájem dvou rivalů by tak mohl vést k vyšší ceně za Bouygues, jehož akcie stále nejsou drahé, když se obchodují na mediánu sektoru (6,0x) měřeno násobkem EV/EBITDA pro letošní rok. Vyjednávací síla Bouygues dále vzrostla poté, co firma koncem února představila nové agresivní tarify, které kombinují mobilní a fixní služby.

U společnosti Orange, kromě příznivého dopadu konsolidace, pozitivně vnímáme investice do optických a 4G sítí, čímž se firma liší od konkurentů, kteří se spíše soustředí na investice do získání tržního podílu skrze různé inovace tarifů. Výsledky firmy ukazují, že investice se rychle vyplácí. Ve 4Q z rekordních 316 tisíc nových mobilních kontraktů až 63 % tvořily dražší a výnosnější datové tarify.

Rostoucí penetrace broadbandu by tak měla být klíčem k úspěchu u podnikání s vysokou provozní pákou (vysoký podíl fixních nákladů na celkových nákladech), jakými jsou telekomunikace. Investice od optických sítí mají pro Orange i jiný rozměr, když francouzská vláda plánuje podpořit investice do těchto sítí částkou 6,5 mld. EUR. Značná část sumy by tak mohla nakonec skončit v rukou Orange.

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje rozbor sektoru a další konkrétní investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout na webových stránkách společnosti:
https://webtrader.patria-direct.cz/research/dlouhodobe-prilezitosti

Upozornění

Tento dokument byl vytvořen analytickým oddělením společnosti Patria Direct, a.s., licencovaným obchodníkem s cennými papíry regulovaným Českou národní bankou.

Patria vycházela z důvěrných externích zdrojů, zejména databáze agentury Bloomberg. Patria však za úplnost a přesnost takto převzatých informací neodpovídá.

Tituly uvedené v tomto dokumentu představují investiční tipy analytiků Patrie. Doporučení makléřů Patrie ohledně těchto titulů v konkrétním okamžiku však mohou být odlišné, a to zejména s ohledem na investiční profil konkrétního klienta, kterému je poskytována služba investičního poradenství, ale také s ohledem na současný, resp. očekávaný budoucí, vývoj na finančních a kapitálových trzích.

Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům.

Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace.


Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.


Pro další informace viz http://www.patria.cz/disclaimer.html




Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
31.03.2024
8:45Víkendář: Vláda by měla hlavně podporovat nabíjecí infrastrukturu, čínský model není udržitelný
30.03.2024
7:47Víkendář: Vývoj na trhu s elektromobily v podstatě odpovídá rozumným očekáváním
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m