Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
G. Soros: Ukrajinské záchranné lano pro Evropu

G. Soros: Ukrajinské záchranné lano pro Evropu

30.05.2014 12:25

Volby do Evropského parlamentu a prezidentské volby na Ukrajině minulý víkend přinesly ostře kontrastující výsledky. Evropští voliči vyjádřili nespokojenost se způsobem, jímž Evropská unie v současnosti funguje, zatímco ukrajinský lid projevil touhu po přistoupení k EU. Lídři a občané Evropy by této příležitosti měli využít k přemýšlení, co to znamená – a jak pomoc Ukrajině může pomoci i Evropě.

Původně byla EU počata jako čím dál užší svazek svrchovaných států ochotných sdílet postupně narůstající díl své suverenity pro společné dobro. Jednalo se o odvážný experiment v mezinárodní správě a právním řádu, jehož cílem bylo nahradit nacionalismus a používání síly.

Krize eura naneštěstí proměnila EU v něco naprosto odlišného: vztah mezi věřiteli a dlužníky, v němž si věřitelské země diktují podmínky zvěčňující jejich dominanci. Jestliže při nízké volební účasti do Evropského parlamentu k protiunijním hlasům na levici i na pravici připočteme podporu italského premiéra Mattea Renziho, lze prohlásit, že současným poměrům se vzpírá většina občanů.

Nadto se právě v době, kdy odvážný evropský experiment v mezinárodním řízení klopýtá, Rusko stává nebezpečným sokem EU, který má globální geopolitické ambice a je ochoten nasazovat sílu. Putin k vyztužení svého režimu používá etnicky národnostní ideologie. Ostatně minulý měsíc v ruském rozhlasovém programu Přímá linka opěvoval genetické přednosti ruského lidu. Doma mu přinesla popularitu anexe Krymu a ve zbytku světa má příznivý ohlas jeho snaha oslabit globální dominanci Ameriky, zčásti úsilím o navázání spojenectví s Čínou.

Zájem Putinova režimu je však v rozporu se strategickými zájmy Ruska, jemuž by prospěla užší spolupráce s EU a Spojenými státy. Rovněž uchylování se k represi je v Rusku i na Ukrajině přímo kontraproduktivní. V důsledku úniku kapitálu a talentovaných lidí ruská ekonomika oslabuje, navzdory vysoké ceně ropy. Použití násilí na kyjevském Majdanu vedlo ke zrození nové Ukrajiny, která je odhodlaná nestát se součástí nové ruské říše.

Úspěch nové Ukrajiny může pro Putinovu vládu v Rusku představovat existenční ohrožení. Právě proto se tak vehementně snažil Ukrajinu destabilizovat podporou separatistických republik, které se samy vyhlásily na ukrajinském východě.

Za situace, kdy největší zaměstnavatel v donbaské oblasti mobilizuje protesty proti separatistům, Putin se svým plánem možná neuspěje a nejspíš teď přijme výsledky prezidentských voleb, čímž se vyhne dalším sankcím. Je však pravděpodobné, že Rusko bude hledat jiné cesty jak novou Ukrajinu destabilizovat, což by nemělo být až tak těžké, jelikož bezpečnostní složky, které byly donedávna ve službách zkorumpovaného režimu bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, jsou demoralizované a vůči novému vedení se nemusí cítit loajální.

To vše se odehrálo velice rychle a před velmi krátkou dobou. EU i USA mají plnou hlavu svých vnitřních problémů a z velké části si neuvědomují, jakou geopolitickou a ideologickou hrozbu Putinovo Rusko představuje. Jak by měli reagovat?

Prvním úkolem je postavit se ruským snahám o destabilizaci Ukrajiny. Vzhledem k „fiskálnímu kompaktu“ EU a dalším pravidlům omezujícím rozsah vládní pomoci jsou zapotřebí novátorské nápady. Nejúčinnějším jednotlivým opatřením by bylo těm, kdo na Ukrajině investují nebo obchodují, nabídnout bezplatné pojištění proti politickému riziku. To by udrželo hospodářství v chodu, navzdory politické vřavě, a posloužilo by to jako signál Ukrajincům, že EU a USA – jak vlády, tak soukromí investoři – za nimi stojí. Podniky by se na nově otevřený a slibný trh hrnuly, kdyby byly plně kompenzované za ztráty zapříčiněné politickými událostmi mimo jejich kontrolu.

Pojištění proti politickému riziku se může zdát příliš komplikované na to, aby jej bylo možné hbitě zavést. Ve skutečnosti už takové pojištění existuje. Už léta jej nabízejí soukromé pojišťovny a zajišťovny jako německá Euler Hermes. Totéž platí pro vládní instituce, jako je Multilaterální agentura pro investiční záruky Světové banky a Společnost pro soukromé investice v zahraničí vlády USA. Musí si však účtovat značné pojistné, aby uhradily náklady na zajištění.

Většina podniků by se s ohledem na vysoké pojistné rozhodla jednoduše čekat v ústraní, než bouře přejde. Funkci zajistitele proto musí převzít zainteresované vlády, které svých agentur využijí jen k provádění pojistných smluv.

Mohly by se za ztráty zaručit týmž způsobem, jakým poskytují garance Světové bance: každá vláda by poskytla nevysoký kapitálový vklad v úměrné výši a zbytek by přislíbila ve formě podmínečně uvolněného kapitálu, který by byl k dispozici tehdy, když by se skutečně vyplácely náhrady ztrát. EU by musela upravit fiskální kompakt tak, aby se nevztahoval na podmínečně uvolňovaný kapitál a umožňoval amortizaci skutečných ztrát v průběhu let. Záruky tohoto typu mají zajímavou vlastnost: čím jsou přesvědčivější, tím méně je pravděpodobné, že dojde k jejich uplatnění; zajištění si z velké části nevyžádá žádné náklady. Živoucím dokladem je Světová banka.

Bezodkladným a přesvědčivým jednáním by EU mohla zachránit Ukrajinu – a sama sebe. Co navrhuji pro Ukrajinu, by bylo možné zavést i doma. Za situace, kdy tolik produktivních zdrojů leží ladem, by dávalo smysl vyjmout z fiskálního kompaktu investice, které se nakonec samy zaplatí. Třeba takový Renzi prosazuje právě takový postup.

Štědrým vynaložením 50 miliard eur v příštích několika letech má Putin v plánu proměnit Krym ve výkladní skříň. S evropskou podporou by Ukrajina ze srovnání s ním mohla vyjít příznivě. A pokud by taková iniciativa znamenala začátek politiky růstu, již Evropa tak zoufale potřebuje, záchranou Ukrajiny by Evropa pracovala i na své vlastní záchraně.

George Soros je předsedou Soros Fund Management a autorem knihy The Tragedy of the European Union (Tragédie Evropské unie).

Copyright: Project Syndicate, 2014.


Čtěte více:

Ukrajina rozhodla: Prezidentem se má stát
26.05.2014 8:58
Miliardář Petro Porošenko, který část svého jmění (i přezdívku) získal...
Dle nového prezidenta Ukrajiny je na východě země válečný stav
28.05.2014 9:33
Na východě Ukrajiny panuje "válečný stav" a protiteroristická operace,...
Rusko prý zatím z Ukrajiny z plynového dluhu nedostalo nic
28.05.2014 15:04
Ukrajina zatím nezaplatila Rusku nic z dlužné částky za dodaný zemní p...

Váš názor
  •  
    02.06.2014 11:59

    Ten clanok musel byt zase narmane zaujimavy, ze su pod nim tri stranky diskusie..
    Eco
  • LOL
    30.05.2014 19:36

    ..tak nejsme jenom odborníky na DPH, ale i na Ukrajino -Ruský spor.
    ZUZKA
  • Ten kdo
    30.05.2014 17:03

    mně tady nazval krávou tak má dost.Pořádně si přečti, co jsem napsala a co napsal Soros.On chce zase jen vydělat na mrtvých živých je mu to jedno.Člověk co sepsal tento článek by se měl probrat ne já. Putin není můj Idol, ale on nezavinil okupaci Česka, nedal popravit Horákovou a to, že si vzal zpět Krym je podle milionů Ukrajinců a Rusů v pořádku.Ale co, jsou to jen názory tak se nemusíme hned urážet
    ZUZKA
    • Re: Ten kdo
      31.05.2014 12:04

      odkud znas ty miliony Ukrajinců?
      hm
      • neměj
        31.05.2014 18:38

        ...to naší Zuzce za zlé. Ona se jenim ubreptla, to je u ní normál.
        db
        • Re: neměj
          31.05.2014 20:03

          ono na tech milionech U. neco bude. AMN je zna taky (30.5.2014 17:39 Re: Ten kdo) :-)
          hm
    • Re: Ten kdo
      30.05.2014 18:52

      ...nemusíme se hned urážet, pravda, ale podle toho co píšeš tak ti trochu m*dlo...:-)
      db
      • no tak
        30.05.2014 19:14

        ty aby sis nepřidal
        ZUZKA
        • Re: no tak
          30.05.2014 19:15

          ...ahoj brouku, jak ti dupou králíci?
          db
    • Re: Ten kdo
      30.05.2014 17:39

      toto zvířátko, jsem včera i předevčírem obdržela já. Je takové putovní na tomto portále. Takový zdejší normál, jak se zde LIDÉ , oslovují za odlišné názory. K politice se nevyjadřuji, ale souhlasím s Tebou, že Krym patří tam , kde je nyní podle milionů Ukrajinců a Rusů. Ale jakou formou to proběhlo - to je ta sporná polemika. Nechci to rozebírat - neznám detaily. btw. Těš se na nadcházející dny s Erste.
      AMN
      • Detaily neznas,
        31.05.2014 12:10

        ale miliony Ukrajincu ano?
        hm
      • no dnes
        30.05.2014 17:42

        jsem nevydržela(byla jsem v minulých dnech hodně špatná) a půlku tisíc kusů prodala((( 694 a pak to hned vyskočilo výš...já snad ani na tomto světě nemohu fungovat
        ZUZKA
        • Re: no dnes
          30.05.2014 17:52

          vzhledem k prům., který si uváděla to není tak děsivá ztráta. Příští týden EB také celou prodám, nehodlám čekat na high doporučovaný Patrii. Zaměřím se výhradně na Pegas. Krásná divi, výborné výsledky a do konce roku určitě nezůstanou na těchto cenách. Poraď se s "makléřem" :-))) já jsem to již učinila. Ale né s tím od Patrie.
          AMN
          • Děkuji za typ
            30.05.2014 18:07

            Pegas jsem ještě nikdy neměla, ale uvažovala jsem o něm mockrát.Tak ještě jednou děkuji a myslím, že prodám i druhou půlku EB, bojím se že v tomto světě banky moc šancí na zvedající ceny nemají.Přeji hezký víkend
            ZUZKA
            • Re: Děkuji za typ
              30.05.2014 18:32

              Jinak Zuzi tip!!! a good luck
              el mrcoch
            • Re: Děkuji za typ
              30.05.2014 18:24

              Pegas bude pro mě také premiérou. Vzhledem k okolnostem na Čezu a fundamentem v USA, s ním hodlám vydržet až do konce roku, jako /jedinou s px / s bezpečnou investicí. Krásný víkend.
              AMN
              • Pegas
                30.05.2014 18:32

                když si vzpomenu na rok tuším 2010....koupil jsem jsem ho za cca 410 + divi (62.000) a prodal poté za cca 460 tak bych si musel vyrvat vlasy. Snad se Vám oběma, děvčata, povede lépe...
                el mrcoch
                • Re: Pegas
                  30.05.2014 19:04

                  mně se vede dobře. Ale lépe by mohlo být. Ale nebude v této krásně malé "zničené" zemičce - ještě hodně dlouho. Krásný slunný víkend i Tobě. btw. děkuji, že zde za mě občas jdeš nastavit Tvoji /asi chlupatou :-)) /hruď .
                  AMN
              • Pegas
                30.05.2014 18:31

                když si vzpomenu na rok tuším 2010....koupil jsem jsem ho za cca 410 + divi (62.000) a prodal poté za cca 460 tak bych si musel vyrvat vlasy. Snad se Vám oběma, děvčata, povede lépe...
                el mrcoch
                • El Mrcoch
                  30.05.2014 18:36

                  Vlasy? Neblázni, vždyť nám to už neroste...http://www.youtube.com/watch?v=ksPLrfuIWS4&list=RDksPLrfuIWS4#t=0
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    30.05.2014 19:26

                    čteš a fandíš pořád RH? Furt si myslíš že je to normální?
                    el mrcoch
                  • Re: El Mrcoch
                    30.05.2014 18:44

                    Voe...nic jiného nemám odvahu o)))
                    el mrcoch
                • Re: Pegas
                  30.05.2014 18:33

                  Sorry blbne mi připojení...
                  el mrcoch
    • Re: Ten kdo
      30.05.2014 17:19

      Jářku ti už napsal, ale asi to platí na tebe - Emócie sú v rozpore so zdravým úsudkom. :-)
      Jesse
      •  
        30.05.2014 17:36

        bez emocí: Krym může být zmírněním křivd - něco jako círk. rest. Ne?
        mša
        • mša
          30.05.2014 17:50

          o)) Fakt nevím. Prvé ukradeno. Druhé darováno. První vráceno parlamentem. Druhé okupací neoznačených vojsk, jednostranný posun hranic. Jistě, Putin může mít v něčem dílčím pravdu, nikdo po něm nemůže chtít , aby si nechal pár metrů od ruského baráku hlavice Nato, ale byl je a bude to to vždy arogantní bezohledný parchant, bývalá hlava zločinecké organizace. Co třeba těch 11 miliard discount za plyn, které patřily ukrajině výměnou za Krymskou základnu?
          Velkamedvědice
          • Re: mša
            30.05.2014 17:54

            A hlavně, teď už nejde o Krym, ten je "vyřešen"..
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university