Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Nerovnost příjmů a nezaměstnanost mladých lidí

Project Syndicate: Nerovnost příjmů a nezaměstnanost mladých lidí

01.07.2014 12:30

V době, kdy několika žebříčkům bestsellerů vévodí kontroverzní kniha Kapitál v jednadvacátém století Thomase Pikettyho, se nerovnost příjmů – která se od 70. let prohlubuje – opět stává terčem globální pozornosti. Debata provázející toto téma se zaměřuje na řadu důsledků tohoto trendu včetně snížení sociální soudržnosti, rozšiřování slumů, vykořisťování pracovní síly a oslabování středních vrstev. Jeden efekt však budí relativně malou pozornost: nezaměstnanost a podzaměstnanost mladých lidí.

Od vypuknutí globální hospodářské krize se nezaměstnanost mladých lidí všude na světě prudce zvyšuje. V rozvinutém světě je bez práce 18% osob ve věku 16-24 let. A zatímco v Německu se nezaměstnanost mladých lidí drží na relativně nízkých 9%, ve Spojených státech činí 16%, ve Velké Británii 20% a ve Španělsku a Řecku převyšuje 50%. Také Blízký východ a severní Afrika vykazují velmi vysoké míry nezaměstnanosti mladých lidí, odhadem 28% a 24%. Naproti tomu ve východní Asii je bez práce pouze 10% a v jižní Asii 9% mladých lidí.

Politici však dělají pro řešení tohoto problému poměrně málo. Svět dnes riskuje vznik „ztracené generace“, jak to nazvala Mezinárodní organizace práce, neboť celosvětová nezaměstnanost mladých lidí má podle odhadů dosáhnout do roku 2018 hodnoty 13%.

Hnacím motorem tohoto trendu není jeden samotný faktor. Například v Číně má nezaměstnanost mladých lidí kořeny v dominanci výrobního sektoru, který poskytuje mnohem více pracovních příležitostí absolventům středních škol než zaměstnancům s vysokoškolským vzděláním.

Nezaměstnanost mladých lidí může pramenit také z toho, že se nabídka míjí s poptávkou. V nedávném průzkumu provedeném v devíti zemích Evropské unie uvedlo 72% oslovených vzdělávacích institucí, že noví absolventi jsou způsobilí naplňovat potřeby potenciálních zaměstnavatelů, avšak 43% zaměstnavatelů uvedlo, že kandidáti nedisponují požadovanou kvalifikací.

Ať už je však hlavním faktorem zapříčiňujícím vysokou nezaměstnanost mladých lidí cokoliv, nerovnost příjmů bezpochyby tento problém zhoršuje. Jednoduše řečeno je mnoho pracovních míst – obzvláště těch nejlukrativnějších – dostupných téměř výhradně mladým lidem z bohatého prostředí.

Například ve Velké Británii pouze 7% dětí studuje na soukromých školách. Zhruba polovina nejvyšších manažerů a dvě třetiny lékařů v zemi však mají soukromé vzdělání. Očekává se, že tento trend bude přetrvávat a příští generace lékařů se pravděpodobně narodí v rodinách patřících mezi nejbohatších 20% populace.

Tento vývoj má několik možných důvodů. Tak především pozice s nejvyšším statusem vyžadují nejprestižnější vzdělání – a to stojí peníze. Mnoho stáží – které jsou nezbytným předpokladem získání nejatraktivnějších pracovních míst – je navíc neplacených, takže nejsou dostupné absolventům, jejichž rodiny si nemohou dovolit je podporovat.

Peníze však nejsou jediným požadavkem. V mnoha případech jsou žádaná pracovní místa a stáže – a dokonce i přijetí na špičkové vzdělávací instituce – mnohem dostupnější těm, kdo figurují v osobní či profesní síti zaměstnavatele. V situaci, kdy trh práce odměňuje spíše, koho člověk zná, než co člověk zná, jsou v evidentní výhodě mladí lidé, jejichž rodiče mají dobré konexe.

Od základu neobjektivní praxe náboru a najímání zaměstnanců tuto nerovnost dále prohlubuje. Firmy si možná teoreticky uvědomují, jakou hodnotu má sdružování talentů z rozmanitých prostředí, avšak v praxi mají sklon najímat kandidáty s důvěrně známým souborem dovedností, zkušeností a kvalifikací. A i když to kandidát s odlišným vzděláním nebo pracovními zkušenostmi dotáhne až k osobnímu jednání s personalistou, musí překonat názor, že představuje riskantnější volbu.

Situaci dále pokřivuje skutečnost, že mezi hlavní kritéria pro úspěšné uchazeče patří akademické výsledky. Lidé, kteří získali výsadu soukromého středního vzdělání, budou s vyšší pravděpodobností studovat na věhlasnější univerzitě. Malý podíl studentů z chudších vrstev, jimž se podaří dosáhnout přijetí na špičkové vzdělávací instituce a zajistit si stipendium, mívá kvůli méně kvalitní přípravě často horší známky, a to zejména na počátku studia.

Mnoha schopným studentům navíc finanční omezení brání v univerzitním studiu jako takovém, poněvadž potřebují příjem, který jim může zajistit pouze zaměstnání na plný úvazek. V důsledku toho je jejich výdělečná schopnost silně omezená bez ohledu na jejich talent či pracovní etiku.

Chtějí-li zaměstnavatelé vytvořit rovné podmínky pro všechny, měli by přehodnotit své náborové strategie a posuzovat uchazeče na základě širší palety kritérií. Z neotřelých pohledů, které nabízí rozmanitější struktura kandidátů, mohou mít firmy jedině prospěch.

V situaci, kdy je klíčovým faktorem určujícím rozsah příležitostí finanční status, jsou mladí lidé z chudších prostředí stále rozčarovanější – a tento stav může vést k sociálnímu neklidu. Nezískají-li všichni mladí lidé legitimní vyhlídky na vylepšení svého sociálního a ekonomického postavení, bude se propast mezi bohatými a chudými nadále prohlubovat, což vytvoří začarovaný kruh, z něhož bude stále obtížnější uniknout.

Dobré na tom je, že snaha o řešení nezaměstnanosti mladých lidí povede ke snížení příjmové nerovnosti a naopak. Společnost, která takto vznikne, bude stabilnější, jednotnější a více prosperující – a na tomto výsledku mají zájem všichni, bohatí i chudí.

Mark Esposito je členem fakultního sboru Školy večerního vzdělávání při Harvardově univerzitě, docentem podnikání a ekonomie na Postgraduální obchodní fakultě ve francouzském Grenoblu a mimořádným asistentem na Cambridgeské univerzitě-CISL.

Copyright: Project Syndicate, 2014.
www.project-syndicate.org

 


Čtěte více:

Šéfka MMF vyzvala ECB ke zvážení možnosti kvantitativního uvolňování
20.06.2014 8:19
Evropská centrální banka by v případě, že inflace v měnové unii přetr...
Chytrá beta potřebuje nějaké hloupé investory
27.06.2014 18:59
Pokud se někdo začne pasivně, či dokonce aktivně pohybovat na trhu, dř...

Váš názor
  • Pozor na řebříčky
    01.07.2014 14:03

    Já bych ty řebříčky popularity nepřeceňoval. Na Amazonu je Piketty ( a ne Picketty jak píšete) až na 31. místě a třeba Jamie Olivier je na 3. místě. Tak bych s tím zase tak moc nešpekuloval. Jamie Olivier má k výkladům sociálně ekonomických jevů co říci a možná víc než Piketty (Picketty dle Patrie).
    Pooh
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university