Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR pokračuje v plánu restrukturalizace, akcie + 17 %

NWR pokračuje v plánu restrukturalizace, akcie + 17 %

15.07.2014 8:50, aktualizováno: 15.7. 9:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Těžařská společnost NWR dnes ráno před otevřením trhu oznámila, že získala souhlas s plánem restrukturalizace od 84 % držitelů zajištěných dluhopisů a 65 % držitelů nezajištěných dluhopisů. NWR tak zatím nezískala plnou podporu věřitelů s plánem restrukturalizace, protože k jeho schválení je zapotřebí souhlas minimálně 75 % držitelů jak zajištěných, tak nezajištěných dluhopisů. Společnost bude zřejmě dále vyjednávat s držiteli nezajištěného dluhu ve snaze získat dodatečnou podporu (minimálně 10 p.b.) pro úplné schválení restrukturalizačního návrhu. Budoucí vývoj cenných papírů společnosti NWR přibližuje na variantním scénáři analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Minulý týden skončilo zvýhodnění prémií 0,25 % nominálu pro ty držitele dluhopisů, kteří se rozhodnou pro novou podobu návrhu restrukturalizace bilance společnosti z 2. července.

Domníváme se, že šance získat podporu u druhé verze návrhu restrukturalizace je jistě vyšší, než v prvním kole, které podpořilo „jen“ 40 % držitelů nezajištěného dluhu splatného v roce 2021. Alternativní plán, tj. vyčlenění aktiv (OKD a NWR Karbonia) do speciální entity (SPV) s následnou snahou tyto aktiva zpeněžit, který by přišel na řadu v případě nezískání podpory pro plán stávající, by totiž zřejmě znamenal, že držitelé nezajištěných dluhopisů nezískají zpět vůbec nic (stejně jako akcionáři). Z případného prodeje aktiv by za dalších podmínek totiž byli částečně uspokojeni jen držitelé zajištěného dluhu splatného v roce 2018.

A jaký tedy předpokládáme další vývoj ceny akcií NWR? Pokud společnost podporu pro svůj návrh na restrukturalizaci získá, předpokládali bychom s ohledem na poslední vývoj reakci výrazně pozitivní, možná i v řádu desítek procent. Naše doporučení v takovém případě ale zní (především těm, kteří se odvážili akcie nakoupit v uplynulých dnech) – prodávejte (případnou) rally a realizujte zisky.

Dalším krokem v restrukturalizačním plánu je totiž emise nového akciového kapitálu v objemu 150 mil. EUR, který má dle společnosti reprezentovat 96 % budoucích vydaných akcií. Stávajících 264 mil. kusů akcií má představovat pouze 4 % kapitálu, což by znamenalo výrazné (25x) naředění majetku všech těch akcionářů, kteří do společnosti další kapitál již investovat nehodlají. Teoretická (modelová) hodnota společnosti (s ohledem na poslední zveřejněné informace o zásobách uhlí z 2. června) by se totiž podle nás vzhledem k celkovému počtu nových akcií (6,6 mld. kusů) totiž nutně blížila nule.

Pokud restrukturalizační plán podporu nenajde a přijde na řadu prodej aktiv, akcie se bohužel s velkou pravděpodobností stanou zcela bezcennými. S použitím zveřejněných parametrů o uhelných rezervách, přepokládané ceně uhlí, nákladech na těžbu a očekávaných investičních výdajích samotnou společností se totiž dopočítáme k zhruba 50 mil. EUR jako hodnotě OKD (bez zahrnutí hotovosti a dluhu), resp. hodnotě ekonomicky vytěžitelných zásob uhlí v domácích dolech. Hodnota licencí pro těžbu v Polsku (Debiensko, Morcinek) je značně diskutabilní, resp. nedokážeme ji nijak rozumně specifikovat, když za stávajícího předpokladu cen uhlí nelze rozvojové projekty rozvíjet, a zřejmě je tak hodnota dnešním pohledem relativně nízká. K uspokojení 500 mil. EUR zajištěného dluhu, dalších přednostních věřitelů (jako ECA, zaměstnanci, dodavatelé, a další.) a už vůbec ne 275 mil. EUR nezajištěného dluhu, to zřejmě stačit ani zdaleka nemůže.

Připravujeme podrobnosti . . .

   


Čtěte více:

Armageddon na akciích NWR - cesta ke ztrátě 99 % hodnoty
03.07.2014 11:20
Devastace akcií NWR na pražské burze pokračuje. Včera zveřejněné bližš...
NWR oznámila fakta o své produkci a prodejích; komentuje také objednávky pro Q3 (+komentář analytika)
11.07.2014 8:42
Společnost New World Resources Plc a New World Resources N.V. (NWR), k...
J. Korb: Trhy prochází korektivním vývojem, černý scénář zatím přesto nehrozí (video)
11.07.2014 15:36
Akciové trhy prošly v průběhu týdne korektivním vývojem, který je způs...

Váš názor
  •  
    15.07.2014 11:10

    Zdá se mi, že info ohledně ředění je opakovaně podáváno zkresleně. Stávající kapitál je přece asi 100 mil. Euro, nová emise má být 150 mil. Euro. Ať počítám jak chci, tak mi vychází že stávající kapitál nebude činit 4 % celkového kapitálu, ale přece 40 %!! Nebo neumím počítat? Nová emise může být v jiné /10 x nižší/nominální hodnotě, to ano...ale to přece vůbec nevadí...nic se tím přece nenaředí, nová emise bude muset být vydána s jiným isin a nové akcie budou mít jinou cenu než ty stávající ! Prostě nwr bude mít dva typy akcií s různými cenami, to je vše.
    Haso
    •  
      15.07.2014 11:36

      Je to jinak, aby mohlo NWR získat akciový kapitál ve výši 150 mil. EUR, bude muset vydat 1,3 mld. ks akcií možná více, což záleží na diskontu při úpisu. Ovšem pokud je cena OKD a Debienska okolo 2 mld. Kč, poté je hodnota jedné akcie 1,5 Kč na akcii, což znamená, že akcie jsou nadhodnocené. Nebo pokud chce NWR vydat nových 96 % akcií, tak bude emitovat 6 mld. ks akcií a hodnota akcie je asi 0,25 halířů. Robin
      1
  • Cena akcii pri novem upisu
    15.07.2014 9:38

    Je treba si uvedomit, ze pri soucasne cene a souhlasu k restrukturalizaci dluhu maji akci NWR velky spekulativni rustovy potencial. Pri upisu novych akcii, pokud vezmeme v uvahu 25x redeni bude jejich cena okolo 16 CZK/akcii
    Akcionar
    • Kontrolni otazka
      15.07.2014 10:43

      Jaka je hodnota spolecnosti a jejich akcii, pokud dluhy vcetne uroku presahuji trzni hodnotu majetku spolecnosti? Navic v pripade, ze hospodareni je i nadale vysoce ztratove?
      Neakcionar
      • Re: Kontrolni otazka
        15.07.2014 10:51

        Ano, to je 0, jenže to, o čem mluvíš, je jenom likvidační hodnota (v případě, že by společnost vstoupila do likvidace). Pakliže společnost disponuje volnou hotovostí, s kterou je schopna zajistit bezproblémový provoz, tak vnitřní hodnota vypočtená na základě očekávaného budoucího CF může být klidně i vyšší než tržní cena, což by mohl být i případ NWR, kdyby se výrazně zvedly světový ceny uhlí. ;)
        Nyk Lísn
      • Re: Kontrolni otazka
        15.07.2014 10:46

        Hodnota je aktuálně 0!
        qwer
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university