Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Představujeme: Torontská burza – osmý největší trh na světě; jeden z nejžhavějších trhů IPO

Představujeme: Torontská burza – osmý největší trh na světě; jeden z nejžhavějších trhů IPO

21.07.2014 14:30
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Ačkoliv je poměrně nenápadná, tak Torontská burza je v prvních TOP10 burzách podle tržní kapitalizace. Představuje dobrou volbu pro ty, kteří mají rádi velký výběr a zároveň preferují menší a méně známé trhy než jsou ty tradiční evropské a americké. Podle Market Cap je v květnu 2014 tato burza osmou největší na světě s objemem 1 121 mld. USD. Na burze se celkově obchoduje přes 3800 titulů akcií.

Historie burzy sahá až do roku 1852, kdy se 12 kanadských byznysmenů rozhodlo zformovat torontskou burzu. Oficiálně začala burza fungovat v roce 1861. V roce 1871 se obchodovalo již 14 firem, kteří zaplatili 250 USD za takzvané křeslo. V roce 1900 už stálo 12 000 USD. Obchodování poprvé přerušila první světová válka. Černý pátek v roce 1929 nijak extrémně nezamával s chutí investovat v Kanadě. Zato si to vyžádalo za oběť přes 2000 brokerských společností. V roce 1958 křeslo stálo již 150 000 USD. Krize 1987 poslala index TSX do kolen. Ztratil 37 mld. USD na hodnotě, tedy okolo 11,3 % své hodnoty. V roce 1999 si společnost TSX odsouhlasila vstup na burzu. Což se nakonec stalo v roce 2002. Překvapivě až v tomto roce burza převedla regulatorní břímě na úřady státních orgánů, které do té doby měla navázáno na sobě samé.

Vůbec nejdůležitějším indexem na této burze je Toronto Stock Exchange 300 Composite Index. Současná roční výkonnost +11,39 %. Svého 52týdenního maxima dosáhla burza 3. července 2014 s hodnotou 15 256,36 b., naopak minimum bylo dosaženo již v roce 2013 na hladině 12 400,15 b. Průměrný 30denní objem obchodování je 159 906 276 mil. CAD.

Z výroční zprávy roku 2013 vyplývá, že se kanadská burza dostala na výnosy ve výši 700,5 mil. USD. Největší část všech výnosů přínáší hlavně emisní činnost a informační služby. Dohromady spolu tvoří více jak 50 % veškerých výnosů burzy. Z výnosů z emisních služeb šlo přes 63 % přímo hlavního indexu Toronto Stock Exchange a zbytek z dílčího trhu TSX Venture Exchange (22%) pro malé a začínající firmy.

 

Venture trh v podstatě slouží jako takový "inkubátor", odkud řada firem po dospění do určité fáze vývoje, obchodování či zralosti může přejít do hlavního trhu při splnění všech podmínek. Dává to logiku. Mladé firmy vstupují na trh, kde je jednodušší vstoupit a investoři jsou i rizikověji naladěni, protože ví, že investují do společností např. s nápadem, který je třeba monetizovat nebo do firem hledající finanční zdroje a určitou pomoc nebo know-how na trhu. V hlavní trhu jsou již firmy seniornějšího typu s vyprofilovaným byznys modelem, transparetními čísly na kterých se dá stavět i investiční rozhodnutí. Na druhou stranu není pravidlem, že si firma musí projít Venture trhem, aby mohla být zalistována následně v hlavním trhu. Může jít pochopitelně rovnou do hlavního indexu pokud splní všechny požadavky na takovou emisi.

V roce 2013 byla právě kanadská burza - oba dva trhy TSX a TSX Venture druhým nejaktivnějším trhem s novými emisemi akcií na světě. V roce 2013 tak daly možnost 266 novým akciím na to, aby se s nimi obchodovalo a dovolili investorům získat další zdroje financování ve výši 43,6 mld. USD.

V roce 2014 zatím bylo nově nabídnuto 106 akcií s nasbíraným kapitálem ve výši 31,9 mld. USD. Průměrná velikost na TSXV byla 3,1 mil. USD a 90,6 mil. USD na TSX. Sektorově největší zastoupení získal finanční sektor, v závěsu byl energetický sektor, těžební průmysl a s tím spojené rozvodné sítě a stavba ropovodů a plynovodů.



Tři zajímavé akcie listované v Torontu

1. Whistler Blackcomb Holding Inc.
Fanoušci zimních sportů musí jistě znát. Jedná se o společnost, která provozuje dvě obří zimní lyžařská střediska na dvou horách - Blackcomb a Whistler Mountain. Mimochodem se zde také konaly olympijské disciplíny při zimních olympijských hrách ve Vancouveru. Obě dvě střediska jsou vlastněná společností z 75 %. Je zde přes 200 sjezdovek různých typů a průměrná roční sněhová pokrývka dosahuje na úctyhodných jedenáct metrů. Společnost a její tržby nejsou tak závislé na zimní sezóně. V létě poskytuje služby pro pěší a cyklisty. Whistler v létě je mecca pro milovníky sjezdů na kole. Společnost za první čtvrtletí roku 2014 měla čistý zisk na úrovni 52,02 mil. CAD což je zlepšení proti stejnému období roku 2013 (46,06 mil. CAD) o 12,9 %. Výnosy dosáhly na 138,8 mil. CAD a vzrostly tak o 5 % meziročně. Vyšší výnosy přineslo hlavně zlepšení u ukazatele výnos na jednu návštěvu, díky lepší optimalizaci ceny jízdenek. Proti tomuto trendu růstu výnosů naopak pokles počet návštěv, ale nikterak zásadně. Výnosy na jednu návštěvu vzrostly na 105,88 CAD o 8,75 CAD (9%).

2. TELUS Corp
TELUS je nejrychleji rostoucí kanadský národní mobilní operátor s tržbami 11,5 mld. CAD, který poskytuje jak klasické mobilní služby tak, bezdrátový internet, klasické internetové linky, IP telefonování ale i televizní služby. TELUS je znám pro svůj zodpovědný přístup k podniká a proto investuje část zisku do charity a jeho zaměstnanci smějí investovat část svého času pro charitu nebo lokální komunitu. TELUSu se daří a proto vyplatí čtvrtletní dividendu 38c CAD za Q2. To je lepší číslo o 2c na akcii proti předchozímu období. Dividenda vytrvale roste. Po bližším prozkoumání se z akcie může stát zajímavý dividendový titul. V roce 2013 společnost vyplatila 1,37 CAD, v 2012 vyplatila 1,19 CAD. V roce 2014 společnost očekává vyplacení dividendy 1,48 CAD na akcii.

3. Hudson’s Bay Company
Společnost působí v oblasti retailu a patří mezi zavedené obchodníky jak v Kanadě, tak v USA. Firma provozuje dvě ikonické značky obchodů v USA - Saks Fifth Avenue a Lord & Taylor. V Kanadě je to Hudson’s Bay. Navíc společnost provozuje ještě luxusní síť obchodů s potřebami do kuchyně, koupelny nebo ložnice jménem Home Outfitters. Kromě toho provozuje několik online obchodů v Kanadě a USA.

Společnost v prvním čtvrtletí tohoto roku ohlásila tržby ve výši 1,855 mld. CAD, což představuje 209 % tržeb reportovaných ve stejném období loňského roku. Čistý zisk se vyhoupl na 176 mil. CAD.

Zdroj: Reuters, Bloomberg, World Federation of Exchanges, TMX.com, Výroční zpráva 2013 TMX, hbc.com, telus.com, whistlerblackcomb.com

 


Čtěte více:

Bitva o váš online domov právě začíná nabírat obrátky
12.06.2014 16:49
Honeywell představil nový termostat Lyric, který využívá geolokace k t...
Pět kanadských akcií pro geografickou diverzifikaci portfolia
13.06.2014 15:52
Každý investor si při stavbě svého portfolia musí nutně položit dříve ...
Obsese start-upy zašla příliš daleko
16.06.2014 10:23
Strach z prohry je důvod často zmiňovaný proč nezačít svoje vlastní po...

Váš názor
  • O cem se AMN ani nezda.
    22.07.2014 0:37

    Jen mala ukazka - nabidka od moji banky na pujcku na cely rok, do konce rijna 2015, pri rocnim uroku 0.99%. Pochopitelne jen pro vybrane klienty jako ja. ".....Roll over for more details about the Save today with a low promotional annual interest rate(AIR) balance transfer at 0.99%. Get a promotional 0.99% AIR through to your statement closing date in October 2015." ..........To by se ji klienti jen hrnuli. O tom nepise ani jeji velky Zabza a ze ten se vyzna. P.S. uz se tesim na jeji odpoved.
    Bearbull
  • Z archivu AMN vlastnorucne - trefa.
    22.07.2014 0:08

    ".... je mi jasný, že spousta známých nicků, který tady píšou, jsou mezi nima i některý lidi z Patrie. Je to asi 2 roky zpátky, kdy jsem hodně kritizoval článek napsaný panem Žabžou (mimochodem, není od něj článek, který bych ostře nekritizoval, protože je to prostě pako, který si ještě ke všemu o sobě myslí, jaký je to velký eso, ale přitom ví kulový a jeho názory jsou srovnatelný s myšlenkama mojí babičky, která nerozezná akcii od dluhopisu). A někdo se ho tady neúprosně zastával, ale už si bohužel nepamatuju, kdo přesně to byl - možná, že ten nick byl dokonce sám velký pan Žabža...nedivil bych se tomu. :D Nyk Lísn........................ AMN " ........... a ja myslel, ze jsem jediny kdo ma vyhrady k radam a mentalite pana P.Z. urcite vyhrady. Kam se vlastne podel, ale jeho obdivovatelka AMN vyda i za nej. Takze zadna skoda.
    Bearbull
  • Maklerka AMN s mentalitou reznickeho psa
    21.07.2014 18:42

    "....A neopruzuj Tvými poplatky na TSX . UBS i CS .... tak se nevytahuj s Tvými 9,99 USD !!! AMN. " Takhle komentuje moji informaci o poplatcich o kterych mluvila ona a ja jen chtel upresnit jeji neznalost jak se veci maji. Ale ja neopruzuju ani se nevytahuju. Takhle to mysli maklerce Patrije, ktera predrazuje sve sluzby po vzory televiznich "smejdu" Jen lituji jejich klientu, kteri jsou odkazani na jeji sluzby, jen proto ze si nedokazi najit normalniho brokera. Pochopitelne nese tezce muj komentar o normalnich cenach, ale zde je videt pristup neprofesionalni osoby - urcite si ted ziskala spoustu klientu. Takovou profesinalitu aby jeden pohledal. Viva la Patria
    Bearbull
    • Re:Bearbull, drzý hulvát......
      21.07.2014 18:49

      tak pokud neumíš chápat ani číst - tak se ke mně nevyjadřuj. TY JSI DNES ZAČAL - hulvátským způsobem vůči mně : takto...............Kdyz neco nevis tak sklapni a soupej nohama..............jestli se takto diskutuje na TSX mezi Tobě rovnými, tak si tam takto komunikuj, ale na mě to nezkoušej, drzoune !!!
      AMN
      • Bearbull drzy hulvat
        21.07.2014 22:28

        "Ale di ty blbečku, 21.7.2014 16:28 já přitvrdím . S Tebou se JÁ nebavím, chudáku, AMN " Ja pouze poradil co mas delat aby ses neztrapnovala. A Ty tady sproste nadavas za dobre minennou radou. Ja nikomu nenadaval, ale ono to nastve, kdyz nekdo poukaze a na tvoje ceny co ? Rozcilovanim si ale svoje klienty neziskas. Doufam, ze si tohle cte hodne tech co nakupuji u tebe. Asi te pripravuju o par klientu. Tomu co delas ty neni trading ale highway robbery. Vygoogluj si to. Lol.
        Bearbull
  • co se tady hádáte?
    21.07.2014 16:48

    Burza je pro spekulanty a ne pro sociálky. Takže 45 doláčů pro člověka s průměrným příjmem kanaďana je jako u nás spropitné slečně, která vám donese vychlazený škopek. Mě fakt poplatky nikdy nezajímaly, protože je to podružné. Když nemám na poplatky, tak do hospody nelez. ber nebo neber.
    Jesse
    • Re: co se tady hádáte?
      21.07.2014 16:58

      Fajn, ale když s IB můžeš obchodvat za desetinové poplatky, tak ono to při několika desítkách tradů za rok dělá docela dost. ;) Kdybych moje obchody, který jsem loni uskutečnil realizoval přes Patrii, tak by mě to vyšlo cca o 5000-10000 Kč dráž. To nejsou úplně zanedbatelný peníze. A to ještě neřeším příšerný technický zázemí, který Patria ve srovnání s IB má.
      Nyk Lísn
  •  
    21.07.2014 15:23

    Chápu, Váš počin i snahu. Ale : v USA - poplatek za podání pokynu přes internet do objemu 299 999 CZK - 14,90 USD. V Kanadě - 44,90 CAD. Kurz např. dnešní USD/CAD - 0,93 . Tak s tím něco udělejte a začnu o tom uvažovat :-).
    AMN
    • Ale di ty brepto.
      21.07.2014 16:06

      Proc Cesi jako ty musi delat takove chytraky. Kdyz neco nevis tak sklapni a soupej nohama. Na TSE, stejne jako na NYSE nebo NSDQ platim 9.99 dolaru za trade. To je poplatek za trade bez ohledu jestli koupim nebo prodam 1000 nebo jen jednu akcii, bez ohledu na cenu akcie. Delam to skoro kazdy den a takove kecy jako ty tvoje jsou k smichu. Takovymi kecy muzes oblbovat jen svoje Patrijaky ktery nic jineho nez PX neznaji. Jdi se bavit s Kalkou o DPH nebo s Zabzou jak "sell in may and go away" Lol. Tento rok mu to obzvlaste vychazi. Nebud trapna.
      Bearbull
      • Re: Ale di ty blbečku,
        21.07.2014 16:28

        já přitvrdím . S Tebou se JÁ nebavím, chudáku, který ZDE pomlouvá vlastní rodnou zem. Pokud nerozumíš psanému textu tak si to nech přeložit, ubožáku. A moje "kecy" - jsou fakta - fakta, za které se ZDE obchoduje - proto byl ten článek napsán pro podporu obchodování na TSE přes firmu Patria, za mnou výše uváděné poplatky.
        AMN
        • AMNina rodna zem .......
          22.07.2014 6:22

          ktera vyhnala nebo pozavirala schopne lidi, kterym se nelibilo ze jeji vlada lezla a stale leze rusakum do ...... Ti co meli mene stesti skoncili na sibenici. Jen se zeptejte tech vyhnanych. Cizi zeme se o ne postaraly stokrat lepe nez ta rodna zem. Tyhle reci pouzivaji jen nemakacenka, prospechari a komousi co privedli tuto rodnou zem na buben, za par stribrnych. Proc se ted rika K.V. ruske vary a plati se tam rubly a mluvi rusky. S takovou rodnou zemi si muzete.....
          Bearbull
    •  
      21.07.2014 15:52

      45 doláčů?? Tak to je husté. Jedině IB..
      Velkamedvědice
      • a ty ji veris ?
        21.07.2014 16:14

        Zkuste si vyhledat poplatky za trade u kanadskych a US bank. To je to tak tezke vy mistri investori ?
        bearbull
        • Re: a ty ji veris ?
          21.07.2014 16:37

          A neopruzuj Tvými poplatky na TSX . UBS i CS ve Swiss umí pro své klienty účtovat za obchod "kladnou NULU",za určitých podmínek, tak se nevytahuj s Tvými 9,99 USD !!!
          AMN
        • Saki
          21.07.2014 16:22

          Já platím Usa 1 usd a Kanadu kolem 4 usd. Jsem u IB. Kolik účtuje Patria Amn netuším. Z českých brokerů mám BJ kvůli certifikíátům, to kanadu nedělá a USA je kolem deseti Usd. Nemám důvod AMN nevěřit.
          Velkamedvědice
    •  
      21.07.2014 15:34

      Tady má cenu uvažovat jedině o změně brokera. Tohle jsou na dnešní dobu naprosto nesmyslný poplatky...tohle jim může zaplatit jedině blázen. :) A nejvíc mě dostávají kecy typu, že si klient platí za kvalitu služeb - jakou kvalitu ty vole? :D I na českýho brokera je Patria předražená, a ve srovnání s US brokerama nemluvě.
      Nyk Lísn
      •  
        21.07.2014 15:51

        Nyku L. dnes jsem na Tebe myslela v souvislosti s pátečním Buffem versus rolí, kterou jsi na něj testoval. Vzpomínáš si ? Provdal jsi mě, v minulosti, za pana Ž ? Křik zhrzeného analytika :-)))
        AMN
        •  
          21.07.2014 16:00

          Haha, to jsi byla ty...už si to moc nevybavuju, ale tak trochu jsem si to myslel. :) Ještě si pamatuješ i název článku, no teda smekám. ;) :D
          Nyk Lísn
          •  
            21.07.2014 16:39

            Na to se nedá zapomenout, když si ze mě udělal paní Žabžovou a ještě jsi mě tenkrát považoval za chlapa.
            AMN
            • amn
              21.07.2014 16:41

              Byla prdel ne?? :D :D To byly více méně moje první příspěvky tady na fóru. Teď jsem si tu diskusi pročítal znovu a vykouzlilo mi to úsměv na tváři. :)
              Nyk Lísn
              • Re: amn
                21.07.2014 17:00

                Pokud hodláš se mnou i nadále komunikovat - vynech ty aforismy pro věkovou kategorii "teen" u které je možné ji lehce tolerovat. V tuto dobu jsi již nemohl nic psát -adresovat panu Žabžovi, pod jeho články, jelikož ten se již v tuto dobu sám dobrovolně "zaklel".........něco mně u Tebe nesedí...........
                AMN
                • Amn
                  21.07.2014 17:08

                  o)) Nemá rád zlato
                  Velkamedvědice
                  • Re: Amn
                    21.07.2014 17:33

                    To je mně ho líto. Kov, kovů - lahodí pouze vyvoleným :-)
                    AMN
                • Fórum vs velvyslanectví
                  21.07.2014 17:06

                  Jak že se ti nezdám, kam tím jako míříš? :) Co se ti na mých výrazech nelíbí? Je dobré si uvědomit, že tady jsme na necenzuorvaném diskusním fóru a ne na velvyslanectví. ;)
                  Nyk Lísn
                  • Re: Fórum vs velvyslanectví
                    21.07.2014 17:32

                    Na velvyslanectví by ses nechytal, ale do bordelu se svým slovníkem bys zapadl. Alespon tak se to jeví v kinematografii v podáni režie. A co se mně nezdá ? projdi si, co jsi napsal o Žabžovi v pátek , jaks chtěl jako nachytat Buffa.....
                    AMN
                    •  
                      21.07.2014 17:35

                      Hraješ si na dámu, ale slovo "bordel" ve tvém slovníku není nic, čím by ses mohla chlubit paní velvyslankyně Žabžová. :D No a o tvém manželovi panu Žabžovi jsem napsal, co jsem napsal, protože je to tak... ;)
                      Nyk Lísn
                      • Lhal si - k čemu si se vyjadřoval si můžeš sám dohledat....
                        21.07.2014 18:21

                        18.7.2014 11:42 Nebyl bych naivní a je mi jasný, že spousta známých nicků, který tady píšou, jsou mezi nima i některý lidi z Patrie. Je to asi 2 roky zpátky, kdy jsem hodně kritizoval článek napsaný panem Žabžou (mimochodem, není od něj článek, který bych ostře nekritizoval, protože je to prostě pako, který si ještě ke všemu o sobě myslí, jaký je to velký eso, ale přitom ví kulový a jeho názory jsou srovnatelný s myšlenkama mojí babičky, která nerozezná akcii od dluhopisu). A někdo se ho tady neúprosně zastával, ale už si bohužel nepamatuju, kdo přesně to byl - možná, že ten nick byl dokonce sám velký pan Žabža...nedivil bych se tomu. :D Nyk Lísn........................
                        AMN
              • Re: amn
                21.07.2014 16:45

                Ty už taky patříš do kategorie "pamětník"?:-)))
                Jesse
                •  
                  21.07.2014 16:53

                  Působí to tak co? :) Ale po dvou letech působení na zdejším fóru je na tenhle šlechtický titul ještě příliš brzy, ne? :))
                  Nyk Lísn
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university