Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální dividendové výnosy – pasti a realita

Globální dividendové výnosy – pasti a realita

21.07.2014 18:06

V sérii Zaostřeno na blue chips jsme se v Dividendových manuálech dívali na to, jak se na americkém trhu během cyklů mění chování dividendových titulů a na to, jaké typy dividendových akcií jsou nejatraktivnější. Do celého obrázku by bylo vhodné doplnit pohled i na jiné trhy, což uděláme nyní zde. Následující tabulka ukazuje výběr nejvýznamnějších světových trhů, jejich současnou valuaci (PE založené na ziscích za posledních 12 měsíců) a aktuální dividendový výnos:

sou

Zdroj: Bespoke

Trhy jsou řazeny podle dividendového výnosu (DV). Nejvyšší DV je tedy v zemích jako Španělsko, UK, či Brazílie. Zde se DV pohybují znatelně nad 4 %. Na druhém konci spektra jsou trhy jako Indie, Jižní Korea, či Japonsko, kde DV pohybuje znatelně pod 2 %. Spojené státy jsou blízko této skupiny zemí s nízkým DV. Oblíbeným cvičením bývá na trhu porovnávání DV a výnosů vládních dluhopisů. Logika by měla být následující:

Čím vyšší jsou DV relativně k výnosům obligací, tím jsou atraktivnější akcie (jejich ceny by měly růst a stlačit DV dolů) a/nebo jsou méně atraktivní dluhopisy (jejich ceny by měly klesat a zvedat výnosy nahoru). Podívejme se na některá čísla: Španělské DV jsou cca o 2 procentní body výše než výnosy 10letých vládních dluhopisů, brazilské DV jsou jen o 0,29 procentního bodu výše, japonské DV jsou asi o 1 procentní bod výše, švýcarský zase o celých 2,7 procentního bodu výše. Buď se tedy trhy zbláznily, nebo je ona „logika“ spíše valuační pastí. Správně je „b“ a za chvíli uvidíme proč.

Na první pohled je vidět, že valuace (PE) není s DV nijak pevně provázána. Příklad: Nejdražším trhem je Mexiko s PE 26,5, druhá Francie s PE 25,5 už je v žebříčku znatelně výše (má mnohem vyšší DV). Nejlevnějším trhem je nepřekvapivě a dlouhodobě Rusko. Jeho PE dosahuje hodnoty 6,4. Z části je to dáno sektorovou strukturou ruského trhu. Ale z daleko větší části je to cena za něco úplně jiného.

Tabulka nám vedle přehledu toho, co kde jaký trh nyní nabízí, může posloužit i k demonstraci vztahu mezi PE a dividendovým výnosem. Ten je až překvapivě volný. Dividendové výnosy jsou přitom také valuačním měřítkem. Můžeme o nich uvažovat jako o měřítku typu „vrabec v hrsti“, zatímco PE je spíše holubem na střeše. Od zisků k dividendám je totiž ještě dlouhá cesta. Popišme si jí.

Hodnota a snad i cena akcie by se měla odvíjet od toho, kolik hotovosti nám tento cenný papír kdy přinese. Pokud si situaci zjednodušíme Kordonovým vzorcem, vidíme, že hodnota/cena P se rovná dividendě na konci současného období dělené rozdílem mezi požadovanou návratností R a očekávaným dlouhodobým růstem G dividendy D. Dividendový výnos D/P pak odpovídá onomu rozdílu mezi R a G:

P = D / (R – G)

D/P = R – G

Závěr je naprosto intuitivní: Čím vyšší požadovaná návratnost R (tedy čím vyšší riziko), tím vyšší dividendový výnos. A/nebo čím nižší očekávaný růst G, tím vyšší dividendový výnos. Z této perspektivy je nutno vnímat DV u jednotlivých trhů. Trhy s vysokým DV, jsou ty, které jsou buď rizikové a/nebo nenabízí vysoký očekávaný růst dividend. Zejména onu možnost „vysoký DV = vysoké riziko“ je nutno brát v potaz, protože vysoké dividendy jsou někdy automaticky považovány za známku bezpečí. Opět může ale jít o past. Na konci pelotonu jsou naopak trhy relativně málo rizikové (Japonsko) a/nebo trhy, které nabízí vysoký růst dividend (Mexiko).

Vraťme se nyní k předchozí pastičce – V onom R je bezrizikový výnos (výnos vládních obligací) a ještě riziková prémie. Z uvedeného je tedy jasné, že od výnosů dluhopisů k VD je dlouhá cesta a jejich zjednodušené porovnávání v čase i prostoru může nadělat více škody než užitku.

Čtenářovi nyní jistě vrtá hlavou i ona na první pohled slabá vazba mezi DV a PE. Intuitivně bychom nyní čekali, že čím vyšší dividendový výnos, tím nižší PE – dividendové výnosy zvyšuje a PE snižuje vyšší riziko, opačně funguje vyšší očekávaný růst. PE si můžeme přehodit na „E/P“, tedy na ziskový výnos. Pak bychom čekali, že čím vyšší DV, tím vyšší E/P a naopak. Proč tomu podle tabulky není ani zdaleka pravidlem? Ukáže to již použitý vztah, jen si v něm dividendu vyjádříme jako zisky E násobené výplatním poměrem POR (jaká část zisků je vyplácena na dividendách):

P = (E * POR) / (R – G)

PE = POR / (R – G)

E/P = (R – G)/POR

D/P = R – G

Poměr D/P k E/P tak odpovídá výplatnímu poměru POR. Rozdílné pořadí zemí podle DV a podle EP (respektive PE) je tedy dáno tím, kolik dividend je na daném trhu ze zisků vypláceno. Japonsko má vysoké PE a jeho EP tak dosahuje 4,96 %. DV zde dosahuje 1,56 % a výplatní poměr tedy musí být 31,4 %. Hon Kong má PE 10,9 (EP je tedy 9,17%) a DV 3,86 %. Výplatní poměr tedy musí být 42 %. Jak je možné, že hned vedle je Švédsko s DV 3,7 %, ale PE ve výši 17? EP švédského trhu je 5,9 % a POR tedy vysokých 63 %. Dividendový výnos je zde podobný jako v Hon Kongu (rozdíl mezi R a G je podobný, síla švédů bude v onom R, zatímco síla Hon Konžanů zase v R). Švédům na tento dividendový výnos ale stačí méně zisků (vyplácí z nich 63 %, což je ale také pravděpodobně odrazem relativně nižšího G). Proto jsou švédské zisky ceněny více a PE je vyšší (EP nižší).


Čtěte více:

Představujeme: Torontská burza – osmý největší trh na světě; jeden z nejžhavějších trhů IPO
21.07.2014 14:30
Ačkoliv je poměrně nenápadná, tak Torontská burza je v prvních TOP10 b...
Výsledky Halliburton v 2Q14; zisk dle očekávání; tržby vyšší; navýšení zpětného odkupu akcií na 6 mld. USD
21.07.2014 13:06
Halliburton ohlásil svoje výsledky za období 2Q14. Zisk na akcii (adj....
Manažeři hedgeových fondů varují: Letošní zhodnocení bude poloviční
21.07.2014 15:32
Rekordní úrovně akciového trhu a obava z blížící se korekce přiměla ma...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data