Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobé investiční příležitosti - Německo je stále tou starou dobrou

Dlouhodobé investiční příležitosti - Německo je stále tou starou dobrou "bezpečnou zemí"

22.07.2014 17:10
Autor: Research, Patria Finance

Německá ekonomika má za sebou období růstu, který byl na poměry v eurozóně velmi slušný. Oživení po krizi bylo rychlejší než jinde. Německo se mohlo opřít o silnou konkurenceschopnost danou reformami v předchozích letech a lépe tak profitovat z růstu především rozvíjejících se trhů. Právě na ty se německá exportní mašina dokázala ve větší míře přeorientovat, když klíčoví obchodní partneři v eurozóně byli pod výrazným tlakem. Vedle toho si Německo bez problému udrželo status "bezpečné země" a jako takové nebylo nijak postiženo vysycháním úvěrům nebo tlačeno k omezování deficitů veřejných financí. Naopak periferii nutnost šetřit udělila značný negativní fiskální impuls.

Start z recese tedy Německo zvládlo dobře hlavně díky zahraničnímu obchodu. Následovalo zpomalení v letech 2012 a 13 a počínaje letoškem by se měla ekonomika vrátit k o něco rychlejšímu růstu. Neměl by to však už být růst po vzoru první fáze oživení. Následovat bude fáze druhá, kdy se ke slovu ve větší míře dostává domácí poptávka a to jak investiční, tak spotřebitelská. Celkově by ekonomika už neměla dosahovat 3-4procentních temp z pokrizových let, ale růst by se měl pohybovat kolem 1,5 procenta. Po letošním roce podpořeném mírnou zimou a silným prvním kvartálem by navíc mělo hospodářství zpomalovat.

Základem k přechodu na další fázi růstu je přiblížení k potenciálu ekonomiky díky silné výrobě na vývoz. Německo je potenciálu už velmi blízko a podle odhadů MMF by ho mělo překonat někdy na přelomu letošního a příštího roku. Výroba naráží na stále větší omezení a je třeba zvyšovat kapacitu. Na straně práce je to přitom stále složitější. Nezaměstnanost je hodně nízko a prostor k dalšímu poklesu už příliš nemá. Navíc tento stav implikuje stále horší výběr potřebných profesí. Německo před lety řešilo problém s vysokou nezaměstnaností zkracováním úvazků. Teoreticky by nyní byl prostor pro opačný jev, problémem ale bude strnulost trhu práce. Z utažených podmínek na trhu práce by každopádně měl vyplynout rychlejší růst mezd. Co se týče kapitálového omezení, je snaha o rozšiřování kapacit impulsem k investicím do strojů a vybavení.

Spotřebitelská poptávka má tedy podmínky ke zrychlování. Ačkoli další snižování nezaměstnanosti už těžko přijde, úroveň lehce nad 5 procenty je udržitelná a dostatečně nízká. K tomu přidejme růst mezd, který by měl z loňských 3,5 procenta zrychlovat. Míra úspor se nachází na historicky relativně vysokých hodnotách a při trvajícím růstu a nízké nezaměstnanosti by spotřebitelé mohli mít tendenci více preferovat spotřebu. Na druhou stranu, změny budou spíše drobné, neboť zvýšená míra úspor je pro Německo charakteristická. Maloobchodní tržby se v minulém roce zatím zvýšily minimálně, o 0,3 procenta, letos se ale průměrné tempo dostalo už nad 1 procento.

Vývoz loni hodně zpomalil na 0,8 procenta. Prostor pro zrychlení má, ale bude se vracet k dlouhodobému tempu relativně pomalu (v novodobé historii rostl export průměrně skoro o 6 procent). Vyšší expozice na rozvíjející se trhy, která Německu pomohla, se může částečně obrátit proti němu. Transformace v Číně skýtá ve svém průběhu vážná rizika, ačkoli ve výhledu několika let by zde mělo dojít k posílení domácí poptávky a tedy i prostoru pro vývozce. Rusko, rovněž důležitý obchodní partner, je pod tlakem hospodářských sankcí, které mohou případně ještě zesílit. Klíčovým obchodním partnerem Německa stále zůstává zbytek eurozóny, resp. EU. Zde by mělo pokračovat celkově pomalé oživení ekonomiky a tento růst trhu bude pro exporty příznivý.

Opačný směr zahraničního obchodu - dovoz - má potenciál sílit a s vývozem minimálně držet tempo. Je to dáno hlavně očekávanou sílící spotřebou, vyšší domácí inflací, ale také o něco horší pozicí německých firem na trhu. Celkový příspěvek zahraničního obchodu k HDP byl už loni a začátkem letošního roku mírně záporný. Do budoucna je pravděpodobnější, že u toho zůstane, než že dojde ke zlepšení.

Do seznamu námi preferovaných titulů v Německu zařazujeme několik firem, které by měly nejvíce těžit z očekáváného vývoje v Německu – dnešním tipem budou akcie společnosti Daimler.

Daimler

Akcie automobilky Daimler jsou primárně sázkou na pokračující oživení evropské ekonomiky, obzvláště pak evropského automobilového trhu, který loni dosedl na 20leté minimum co do objemu prodeje. Prostor pro eventuální další propad je tedy notně zúžený. Mimo přirozenou expozici na domácí automobilový trh je u Daimleru velmi vítaná i silná pozice na rozvíjejících se trzích a v USA.

Předpokládané postupné oživení evropského automobilového trhu (špičky průmyslu počítají letos s 3+ %; za prvních 5 měsíců roku si připsal cca 7 %) by mělo v kombinaci s dříve provedenou reorganizací sektoru vést k rostoucí utilizaci stávajících výrobních kapacit, což podpoří cenovou disciplínu.

Pro prodej aut v Evropě je (podobně jako v USA) veledůležitá spotřebitelská důvěra, která je historicky relativně spolehlivým předstihovým indikátorem objemu prodeje. Markantní zlepšení spotřebitelské důvěry v Evropě jsme přitom zaznamenali již v loňském roce, přičemž skutečný objem prodeje automobilů za tímto předstihovým indikátorem doposud zaostává.

Plošná valuace evropského automobilového sektoru zůstává poměrně atraktivní. Automobilový sektor s NTM P/E na úrovni cca 10 zůstává v rámci indexu FTSE Europe nejlevnějším cyklickým sektorem a to i přesto, že se ROIC v rámci sektoru odrazil ode dna v roce 2009 na úrovni <1 % až na současných přibližně 8 %. V příštích třech letech pak počítáme s dalším nárůstem ROIC směrem k 10 %, což by mělo dále podpořit valuaci sektoru. Relativní valuační srovnání mezi velkými evropskými automobilkami pak vyznívá jednoznačně pro Daimler.

Automobilka má navíc výhodu jednoho z globálně nejdynamičtějších produktových cyklů se všemi obvyklými pozitivními dopady na tržní podíl a profitabilitu podnikání. Pro Daimler dále mluví existující provozní páka, přítomnost v luxusním segmentu (opět s pozitivním dopadem na marže) a očekávaná akcelerace v divizi tahačů, která se odvíjí od aktuální fáze investičního cyklu v USA (tj. investic do těžké dopravní techniky) a nových emisních norem v Evropě.

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje rozbor sektoru a další konkrétní investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout na webových stránkách společnosti: https://webtrader.patria-direct.cz/research/dlouhodobe-prilezitosti



Upozornění

Tento dokument byl vytvořen analytickým oddělením společnosti Patria Direct, a.s., licencovaným obchodníkem s cennými papíry regulovaným Českou národní bankou.

Patria vycházela z důvěrných externích zdrojů, zejména databáze agentury Bloomberg. Patria však za úplnost a přesnost takto převzatých informací neodpovídá.

Tituly uvedené v tomto dokumentu představují investiční tipy analytiků Patrie. Doporučení makléřů Patrie ohledně těchto titulů v konkrétním okamžiku však mohou být odlišné, a to zejména s ohledem na investiční profil konkrétního klienta, kterému je poskytována služba investičního poradenství, ale také s ohledem na současný, resp. očekávaný budoucí, vývoj na finančních a kapitálových trzích.

Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům.

Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace.


Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.


Pro další informace viz http://www.patria.cz/disclaimer.html


Čtěte více:

Dividendová sezóna - Patria vydala nový přehled doporučení
18.04.2014 14:00
Tradičně s příchodem jara na domácí burze začíná „dividendová“ sezóna....
Dlouhodobé investiční příležitosti - sektor evropských telekomunikací
29.05.2014 17:25
Evropský telekomunikační sektor má za sebou těžké roky. Evropská komis...
Investiční tip Patria Direct - akcie Vodafone
03.06.2014 10:27
Evropský telekomunikační sektor má za sebou těžké roky. Evropská komis...
Investiční tip Patria Direct - BT Group
10.06.2014 12:42
Evropský telekomunikační sektor má za sebou těžké roky. Evropská komis...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m