Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin posílí ruskou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO

Putin posílí ruskou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO

22.07.2014 15:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko musí posílit svou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO ve východní Evropě, řekl ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě na zasedání Bezpečnostní rady, svého hlavního poradního orgánu. Alianční armády ve východní Evropě se podle něj "demonstrativně posilují" a Rusko musí příslušně reagovat. Neponechá bez povšimnutí rozmístění prvků americké protiraketové obrany a růst zásob vysoce přesných strategických zbraní NATO.

Putin svůj projev ke špičkám ruských bezpečnostních složek pronesl těsně před zasedáním ministrů zahraničí Evropské unie, kteří mají v Bruselu jednat o posílení protiruských sankcí za přístup Moskvy k ukrajinské vnitropolitické krizi. "Co se ve skutečnosti děje? Skupina vojsk NATO na území východoevropských států se demonstrativně posiluje, a to i v oblasti Černého a Baltského moře," řekl ruský prezident.

Rusko podle něj "adekvátně" odpoví na přibližování vojenské infrastruktury aliance k ruským hranicím. "Protiraketová obrana je útočný systém rozmístěný na periferii," řekl šéf Kremlu.

Putin se v projevu znovu vyslovil k situaci na Ukrajině, kterou výrazně vyostřilo sestřelení malajsijského letadla. Kyjev by se podle něj měl řídit zásadami elementární slušnosti a vyhlásit na východě Ukrajiny příměří. Rusko se podle Putina maximálně zasadí o to, aby se příčiny pádu malajsijského letadla podařilo transparentně a objektivně vyšetřit. Bude v tom smyslu působit i na ukrajinské separatisty. Ukrajinský premiér přitom včera prohlásil, že nemá absolutně žádné pochybnosti o tom, že stroj malajsijských aerolinek byl sestřelen.

Ruský prezident odsoudil ofenzivu ukrajinské armády, která v minulých dnech zatlačila povstalce z řady důležitých ukrajinských měst. "Tankový útok na Doněck, provedený v době předání černých skříněk z malajsijského letadla, je nepřípustný," citovala Putina ruská agentura ITAR-TASS. Ke klidu zbraní je podle ruského prezidenta nutno vyzývat nejen povstalce, ale i ukrajinské úřady v Kyjevě.

Putin je přesvědčen, že Rusové nikdy nedopustí, aby vnitropolitickou situaci v jejich zemi rozvrátily "barevné revoluce", jak v Rusku označují prodemokratická hnutí v Gruzii, Kyrgyzstánu nebo na Ukrajině. Pokusy destabilizovat situaci v Rusku ale budou podle ruského prezidenta nepochybně pokračovat.

Recepty, které fungují vůči slabým a nehotovým zemím nakaženým vnitřními rozpory, v Rusku fungovat nebudou, řekl dále. "Naši lidé, ruští občané to nedopustí a nikdy nepřijmou," zdůraznil prezident. Barevné revoluce jsou podle něj nepřijatelné a narušují nynější světový řád. V případě Ruska je prý cílem takových akcí změnit stát v poddajného sluhu v zájmu cizích států.

Prezident prohlásil, že nedopustí "utahování šroubů" v ruské společnosti. Klíčový význam prý má, aby sehrála svou roli občanská společnost, která by měla reagovat na porušování lidských práv a svobod a bránit šíření radikalismu a extremismu. Mládež je podle šéfa Kremlu nutné vychovávat v duchu vlastenectví a odpovědnosti za osudy Ruska.

"Budeme se opírat o občanskou společnost a nikdy nepřipustíme úvahy o tom, že ke zlepšení naší práce ve všech oblastech by mělo vést jen utahování jakýchsi šroubů. Touto cestou v žádném případě nepůjdeme," slíbil Putin.

Rusko podle prezidenta přísně dodržuje normy mezinárodního práva a očekává, že ostatní země, sdružení zemí a vojensko-politické aliance budou respektovat zákonné národní zájmy Ruska. "Sporné otázky je třeba řešit diplomatickou cestou, jednáním. Nikdo se do našich vnitřních věcí vměšovat nebude," uvedl v projevu ruský prezident.

Zdroj: ČTK, Reuters


Čtěte více:

Machiavelli radí Putinovi
21.03.2014 18:11
Významný italský politik, filosof, diplomat a učenec Niccolo Machiavel...
Putin začíná investovat na Krymu – další „zbraň“ pro separatisty na Ukrajině
18.07.2014 11:40
Je to již více než tři měsíce, kdy Rusko zabralo Krym a připojilo polo...
Sestřelený Boeing může vyvolat obchodní války, které země EU jsou nejvíce ohroženy?
21.07.2014 11:11
Na Ukrajině pokračuje vyšetřování katastrofy letu malajsijských aeroli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data