Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Státy blahobytu a povalečů, kolaps Ruska do šesti měsíců

Víkendář: Státy blahobytu a povalečů, kolaps Ruska do šesti měsíců

26.07.2014 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Kolaps ruské ekonomiky do šesti měsíců?

Spojené státy mají dost sil na to, aby srazily Rusko na kolena. Důvodem je jejich moc nad světovým bankovním systémem. Richard Christopher Granville z Trusted Sources se domnívá, že už před leteckou katastrofou nad Ukrajinou došlo k „překročení Rubikonu“. Spojené státy totiž v podstatě odřízly ruskou energetickou trojku Rosneft, Novatek a Gazprombank od mezinárodních financí. Granville k tomu dodává: „Američané mohou Rusko dusit sami, protože žádná významnější západní či evropská banka nebude se Spojenými státy bojovat poté, co BNP Paribas dostala obrovskou pokutu. Spojené státy doposud brzdil možný spor s Evropou, protože právě na ni by dolehla většina protiopatření ze strany Ruska. Po poslední tragédii už jdou ale tyto obavy stranou.“

Bývalý ruský premiér Michail Kasjanov pro Bloomberg uvedl, že posílení sankcí proti finančnímu sektoru by do šesti měsíců způsobilo kolaps ruské ekonomiky. Rusko sice může napáchat škody svými odvetnými kroky, efekt by ale byl asymetrický. Velikost ruské ekonomiky odpovídá ekonomice Kalifornie. Kreml může použít jako páku dodávky plynu, ale to by se obrátilo proti ruské ekonomice. V tomto ročním období by navíc takový krok nebyl příliš efektivní.

Profesor Alan Riley z City University uvádí, že nedostatek plynu může být v případě potřeby nahrazen uhelnými elektrárnami, které jsou nyní nevyužité. Zabralo by to podle něho několik měsíců. „Nebezpečí tkví v tom, abychom na Rusko neudeřili příliš tvrdě. Kolaps celé jeho ekonomiky si nepřeje nikdo,“ dodává ale Riley. Evropa zůstává ohledně sankcí rozdělena, někteří se domnívají, že ohrozily křehké ekonomické oživení.

David Cameron volá po tvrdých opatřeních, José Manuel García-Margallo zase odmítá Rusko kritizovat. Angela Merkelová se o dalších sankcích nezmiňuje a Francie se odmítá vzdát prodeje lodí Mistral za 1,2 miliard eur. Cameron to komentuje tak, že v jeho zemi by provedení takového obchodu bylo nemyslitelné. Z USA ovšem zaznívají hlasy, že tato země začne brzy používat protiteroristické zákony k tomu, aby odstřihly významné ruské společnosti od financí. V extrémním scénáři by tak musely všechny ruské energetické firmy používat pouze hotovost, protože žádná významná banka by jim neposkytla transakční služby. Klíčovou otázkou by pak bylo to, zda by Rusku na pomoc s financováním nepřispěchala Čína. Granville se však domnívá, že pokud by se ukázalo, že Putin má podíl na sestřelení asijského letadla, Čína mu žádnou pomoc neposkytne.


Státy blahobytu a státy povalečů

Často se tvrdí, že skandinávské státy blahobytu jsou odrazem vysoké důvěryhodnosti, kterou mají jejich obyvatelé. Tyto státy blahobytu by měly spočívat na vzájemné spolupráci a podpoře jejich občanů. Ti jsou ochotni platit vysoké daně jen proto, že důvěřují tomu, že jejich spoluobčané tak činí také a nesnaží se namísto toho zneužít sociální dávky. Pohled na reálnou situaci ovšem ukazuje, že toto vysvětlení není zdaleka dostačující.

Následující obrázek ukazuje vztah mezi důvěrou v dané zemi a velikostí státu blahobytu (měřenou poměrem sociálních výdajů k HDP). Tento vztah není jednoznačný, patrné jsou naopak vztahy dva. V Rakousku, Belgii, Francii, Německu a Itálii je míra důvěry omezená, jejich státy blahobytu jsou ale stejně velké, jako je tomu ve Skandinávii. Podobný obrázek bychom viděli, pokud bychom namísto důvěry použili transparentnost vlády.

grafik

Ve hře totiž figurují dvě síly. Na jednu stranu existují lidé, kteří podporují stát blahobytu, protože očekávají, že jim něco přinese bez toho, aby nesli jeho náklady. Na druhé straně najdeme lidi, kteří stát blahobytu podporují pouze v případě, že jsou obklopeni lidmi s podobným smýšlením. Velký stát blahobytu tedy může být vytvořen v zemích, kde panuje velká vzájemná důvěra, či naopak v zemích, kde se podvádí. Naše studie pak ukazuje, že lidé, kterým nevadí pobírání podpory, na kterou neexistuje nárok, mají silnější tendenci podporovat větší sociální programy než lidé, kteří podvádění neuznávají. Z toho plyne, proč je tak těžké reformovat kontinentální státy blahobytu i přesto, že existuje široká shoda na tom, že jsou méně efektivní než ty ve Skandinávii. Většina populace totiž možná takový stát blahobytu podvodně využívá na úkor menšiny, která do něj přispívá.

Tento závěr autorů studie „Trust and the welfare state: The twin-peaked curve“ (Yann Algan, Pierre Cahuc, Marc Sangnier) zřejmě nebude irelevantní ani pro nás. Z pohledu na graf vidíme, náš „stát blahobytu“ se nachází na úrovni Řecka, Švýcarska či Nového Zélandu. S mírou důvěry na tom ale nijak slavně nejsme. Stojíme si sice znatelně lépe než země jako Portugalsko či Polsko. Do standardu skandinávských zemí ale máme hodně daleko.


Řekni mi, jak parkuješ ...

Na plných parkovištích se auta pohybují jako žraloci. Vozidla křižují prostorem, aby se okamžitě vrhla na uvolněná místa. Když takové místo najdou, mají dvě volby. Někteří řidiči zajedou na místo hned, jiní si dají tu práci a zacouvají. To trvá delší dobu, ale zase je bezpečnější a rychlejší s takto zaparkovaným autem vyjet. Můžeme se proto domnívat, že lidé, kteří při parkování couvají, si dovedou odepřít okamžité potěšení, jsou schopni investovat čas a snahu s tím, že si plody své investice užijí později.

Ekonomové si schopnosti odložit užitek na pozdější dobu cení už dlouho. Obvykle je totiž spojována s úspěchem a vyššími příjmy. Spojení se způsobem parkování je ale velmi zajímavé. Pamatuji si, že v některých zemích je couvání při parkování mnohem častější než jinde. Znamená to, že lidé v těchto zemích jsou ochotni odepřít si požitek nyní a dosáhnout více v budoucnu? Provedl jsem studii, ve které jsem zkoumal, jaká část lidí na parkovištích parkuje couváním. Tyto závěry jsem spojil s tím, jak si daná země vede ekonomicky. Zaměřil jsem se na země BRIC, Tchaj-wan a Spojené státy. Celkem jsem pozoroval 759 parkovišť.

Závěry jsou pozoruhodné. Největší podíl couvajících řidičů byl v Číně a dosáhl 88 %. Spojené státy naopak obsadily poslední příčku s 5,7 %. Ostatní země skupiny BRIC měly tyto poměry také relativně nízko: Brazílie na 17,1 %, Indie na 25,4 % a Rusko na 35 %. Tchaj-wan měl podobně jako Čína velký počet couvajících řidičů, jejich poměr na celku dosáhl 59,4 %. Čína i Tchaj-wan přitom pěstují kulturu, kde se orientují na dlouhodobé výsledky. Obě země také dosahují rychlého růstu. Existuje ale skutečně vztah mezi způsobem parkování a ekonomickými výsledky?

Detailnější pohled ukazuje, že Čína dosahuje nejvyššího růstu produktivity práce, Brazílie zase nejnižšího (a poměr couvajících řidičů je také nejnižší). Tchaj-wan je na tom u obou ukazatelů výrazně lépe než USA. Korelace mezi couváním a růstem produktivity u těchto šesti zemí dosahuje hodnoty 0,832. Mezi růstem HDP a couváním je korelace 0,792 a mezi couváním a mírou úspor 0,906. Jinak řečeno, čím vyšší poměr couvajících řidičů, tím vyšší růst produktivity, růst produktu a míra úspor.

Autorem je Shaomin Li z International Business at Old Dominion University.

Zdroje: VOX, WSJ, FT/beyondBrics


Váš názor
  • Jáj, ruphejko, vidíš akí sme my múdri
    31.07.2014 22:48

    http://www.novinky.cz/ekonomika/343746-prace-poskozuje-zdravi-mysli-si-dva-a-pul-milionu-cechu.html
    Šaňo
  • Šaňo
    30.07.2014 22:49

    ....pověz, jaký je souložit s kozou a jíst pas?...já bych to nedělal, ale snažím se tě tak nějak puochopiť...
    db
    • Re: Šaňo
      30.07.2014 23:13

      ...a co incest? /to je jako když táta kde k ségře/ ...ten je v pořádku? prej to degeneruje..já nevim, třeba to regenureje...
      db
      •  
        30.07.2014 23:33

        Len čo som čítal, tak u Habsburgov potomkovia z príbuzenských vzťahov mali veĺké zdravotné problémy. No my sme oproti gádžom oveľa zdravší ľudia fyzicky aj psychicky, veru hej, dobre ja hovorím.
        Šaňo
        •  
          30.07.2014 23:37

          když jste tak zdraví, proč taky občas nepracujete?
          ☺lolek☺
          •  
            30.07.2014 23:56

            Ale robíme, iba 65% našich je nezamestnaných, no veľa našich robí bez pracovnej zmluvy. No ale samozrejme, pracovný pomer berie človeku slobodu, ktorú sme si s Václavom Havlom vybojovali.
            Šaňo
            • šaňo
              31.07.2014 0:05

              ...tak to dobré. Pracovná zmluva je na figu. Keď dobre robíš, každý ti rád zaplatí tmluvsa nezmluva....
              db
            •  
              31.07.2014 0:03

              65% nezaměstnaných? To teda překonává moje nejčernéjší obavy. A všichni dostávaji dávky v plné výši?
              ☺lolek☺
              •  
                31.07.2014 0:21

                Ja sa nazdávam, že zďaleka všetci nie, povedal by som, že chlapi výnimočne, ženy väčšinou áno. Ja si neviem predstaviť, že by som išieľ na dajaký úrad vyplňovať formulár a žiadať o peniaze.
                Šaňo
          • no
            30.07.2014 23:39

            ...já jim v tomhle teda rozumim. :-)
            db
            • Re: no
              30.07.2014 23:40

              ...ale je fakt, že tu a tam pracuju, a dokonce mě to /velmi zřídka/ i baví...:-)
              db
  • někteŕí zapomínají
    30.07.2014 21:20

    že žádná americká vláda, stejně jako tajná služba této země, nepovraždí na svém území tři tisíce lidí už proto, že mezi nimi mohou být jejich občané. Je to podstata jejich chápání morálky, jejich morálního étosu. Výjimkou by mohla být pouze občanská válka.
    ☺lolek☺
    • Re: někteŕí zapomínají
      30.07.2014 21:25

      ...přesně, už jsem to psal jednou. Nejspíš o tom někdo /částečně věděl, nejspíš byl bordel u tajnejch... to je všechno špatný a taky se na to reagovalo - což je pro lidi typu Josef zase špatně /lidská práva! ne Patriot Act!/ ....prostě nepochopitelný, zrovna jako oni jsou nepochopitelní mně. Všimněte si, že nemluvím za kohokoli jiného, to prostě nesnáším! ;-)
      db
      •  
        30.07.2014 22:34

        Jáj, ja som počul, že tisícky nevinných amerických občanov hodila vláda USA do koncentrákov.
        Šaňo
        •  
          30.07.2014 23:06

          šlo o horkou fázi války.
          ☺lolek☺
        • Šaňo
          30.07.2014 22:39

          cigoše? :-)
          db
          • Re: Šaňo
            30.07.2014 22:44

            Nás nie, nás má vláda USA rada, však vieš ako dáva vláde ČR po ušiskách za diškrimináciu, veru hej.
            Šaňo
            • Šaňo
              30.07.2014 22:47

              ...tak se nic neděje, nebo jsi chtěl něco říct?...nestyď se, jsi taky člověk..pod ochranou...
              db
              • Re: Šaňo
                30.07.2014 22:51

                Internační tábory pro osoby japonského původu žijící na území Spojených států byly zřizovány v období druhé světové války. Od roku 1942 bylo do internačních táborů ve vnitrozemí USA přesunuto až 110 000 obyvatel západního pobřeží, kteří byli nuceni opustit své domovy a živnosti, a z nichž 62 % tvořili občané USA, kteří se většinou v zemi již narodili.Nejdůležitější rozhodnutí ve věci internačních táborů přišlo 18. prosince 1944, kdy byl vynesen rozsudek nad procesem Korematsu vs. Spojené státy. Nejvyšší soud rozhodl, že vojenská nutnost opravňuje selektivní roztřídění podle ras i násilné zadržení občanů USA, a že Kongres a prezident mají na takovouto akci v době války právo.
                Šaňo
                • a?
                  30.07.2014 22:53

                  ...jako že to bylo špatně?
                  db
                  • Re: a?
                    30.07.2014 22:59

                    Podľa mňa je zlé keď vláda zatvára svojich občanov, ktorí nič neurobili do koncentrákov.
                    Šaňo
                    •  
                      30.07.2014 23:20

                      lidé jsou vlastenci své rasy, a za války se oslabuje jejich loajalita ku státu svého trvalého pobyt. Jistě, že výjimky se najdou.
                      ☺lolek☺
                      •  
                        30.07.2014 23:42

                        :) Jáj, no tak si pripíš k občanskej vojne ďalšiu výnimku, rozumbradko, no nevinný americkí občania vychádzali na slobodu z americkích koncentrákov v 50. rokov, veru hej.
                        Šaňo
                        •  
                          30.07.2014 23:54

                          proč se na mé, Šaňko, zlobíš? Ano, není v Americe všechno bílé. Je tam i černá, černobílá, a 1000 odstínů šedi.
                          ☺lolek☺
                          •  
                            31.07.2014 0:05

                            Ja sa na teba nehnevám, veru nie, naopak v boju s tunajším bohom a jeho kňažkou ti fandím :)
                            Šaňo
                            •  
                              31.07.2014 0:12

                              to jsem již potřeboval slyšet. Je to vysilující :).
                              ☺lolek☺
                              • o koho jde?
                                31.07.2014 0:16

                                ...že jsem tak smělej? jaká dvojice? chápu amn, ale kdo s ní?
                                db
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data