Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko už brzy bez Putina?

Rusko už brzy bez Putina?

14.08.2014 17:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle obecně rozšířeného názoru vládne Putin Rusku jako diktátor, který odstranil své protivníky a představuje hrozbu pro okolní země. Možná by ale bylo vhodné tento pohled v kontextu současných událostí přehodnotit. Začněme u Ukrajiny. Ta je pro Rusko důležitá jako nárazníková oblast chránící ho před západem. Za Janukoviče byly zájmy Ruska v bezpečí. A to je pro Putina velmi důležité.

Putin nahradil Borise Jelcina částečně kvůli tomu, jak si Jelcin vedl během války v Kosovu. Rusko bylo spojencem Srbů a nechtělo, aby s nimi NATO vstoupilo do války. Názory Ruska ale západ nebral v potaz. Nakonec Rusko vyjednalo dohodu, v jejímž rámci umožnilo jednotkám NATO, aby vstoupily do Kosova a měly ho pod kontrolou. Výměnou měly takto působit i ruské jednotky. Těm to ale nikdy umožněno nebylo a Jelcin nebyl schopen na to reagovat.

Putin nahradil Jelcina i kvůli tomu, jak hrozně si vedla ruská ekonomika. Rusko bylo vždy chudé. Panoval tam ale dojem, že na mezinárodním poli je uznávanou silou. Za Jelcina zchudlo ještě více a nebylo už ani vnímáno jako velmoc. Putin musel řešit obojí a jeho cílem bylo, aby Rusko bylo opět bráno vážně. Kritický okamžik představovala ukrajinská revoluce v roce 2004. Putin tehdy obvinil CIA a západní rozvědky, že organizovaly protivládní demonstrace. Nabyl v té době přesvědčení, že západ chce Ruskou federaci zničit a poslat ji tam, kam se odebral Sovětský svaz. Rusové od roku 2004 pracují na tom, aby „oranžovou revoluci“ na Ukrajině eliminovali v tom smyslu, že když tuto zemi nemohou ovládat oni, nebude ji ovládat ani Evropa a USA. Nebyl to jediný cíl, ale byl to cíl hlavní.

Rusko na mezinárodní scéně bodovalo tím, že přes energetiku posílilo vazby s Evropou a zejména s Německem. Významného úspěchu dosáhlo během konfliktu v Sýrii, když Obamova vláda hrozila leteckými útoky. Rusové proti tomu agresivně protestovali a navrhovali vyjednávání. Z této krize vzešlo Rusko jako rozhodný hráč, Spojené státy se naopak zdály být nerozhodné a neschopné činů. Letošní události na Ukrajině byly ale pro Putina devastující. Janukovič ze země uprchl, vlády se chopily prozápadní síly. Putin čekal, že na východě propuknou obrovské protesty, k nim ale nedošlo. Poté sázel na to, že nová ukrajinská vláda zničí sama sebe a že se mu podaří rozdělit USA a Evropu za pomoci silných obchodních a energetických vazeb. Následně ale došlo k sestřelení malajsijského letadla, což snižuje Putinovu schopnost rozdělit USA a Evropu.

Putin se může změnit z efektivního a sofistikovaného vůdce, který bezohledně využívá svou moc, na nebezpečnou a nekompetentní figurku. A západ by měl začít zkoumat, jak efektivní a racionální skutečně je. Putin také musí brát v úvahu osud jeho předchůdců. Chruščov se v říjnu roku 1964 vrátil z dovolené a zjistil, že ho nahradil jeho oblíbenec Brežněv. Současná situace není pro Rusko ani zdaleka tak katastrofická, jako tomu bylo za Chruščova či Jelcina. V poslední době došlo ještě k jejímu zhoršení. Po oživení z krize roku 2008 přišlo několik let klesajícího produktu, centrální banka letos čeká nulový růst. S ohledem na poslední vývoj lze očekávat, že ruská ekonomika nakonec v tomto roce spadne do recese. Vládní zadlužení se během posledních čtyř let zdvojnásobilo. Ukrajinská krize vše ještě více zhoršuje, přišel odliv kapitálu, přímé zahraniční investice klesly v první polovině roku na polovinu.

V systému, který Putin pomáhal budovat, nejsou demokratické procesy možná tím nejlepším základem pro odhad dalšího politického vývoje. Putinova schopnost udržet si domácí podporu klesá a řada politických frakcí se obává toho, co jim přinesou vazby s vůdcem, jehož hvězda upadá. Chruščev neuspěl v ekonomické oblasti a v zahraniční politice. Podobně jako jeho by i Putina mohli nakonec odstranit jeho kolegové.

Lze jen těžko odhadnout, jak by se podobná krize vyvíjela. Je tu řada možných kandidátů na nového vůdce Ruska a i v Evropě už je řada lidí, kteří by Putina rádi viděli na odchodu. Musí tedy rychle změnit směr, nebo může být odstraněn. Takovou možnost určitě zvažuje i on sám každý den. Hrozí tu však nebezpečí, že s tím, jak bude upadat jeho vliv, jeho agresivita nebude klesat, ale naopak růst. A pokud si někdo myslí, že Putin je nyní tím nejagresivnějším vůdcem Ruska, který také používá největší represe, není tomu tak. Například Lenin naháněl hrůzu, ale Stalin byl ještě mnohem horší. Možná, že jednou budeme hledět na Putinovu éru jako na časy volnosti.

Zdroj: George Friedman, Geopolitical Weekly


Váš názor
  • Blb
    14.08.2014 22:23

    Tenhle článek napsal prvotřídní blb. Nemá cenu se vyjadřovat : Jediná věc :"Prý Putin ztrácí v Rusku oblibu, jeho hvězda prý klesá. Vážený pane blbe, obliba Putina je nyní na 87 % !!, například pan G.W.Bush míval nedávno 28 %.Ruský národ stojí plně za svým vůdcem, je připraven na oběti. USA utrpěly debakly v Iráku,Afganistánu, Lybii,....atd. Jsou k smíchu. To jejich hvězda klesá a to rychle !
    xiluodu
    • Re: Blb
      15.08.2014 11:16

      Promiň, ale zřejmě máš nějakou poruchu čtení. O oblibě není v článku ani slovo. Jen o o domácí politické podpoře, což se obliby mezi mužíky netýká. Sesadí ho lidé, kteří o tom rozhodují a to není nějaký ruský lid.
      Hans
    • Re: Blb
      15.08.2014 9:14

      Koukám, že ruská propaganda boduje. Nesmíš koukat na zprávy České televize. Pan Karas, rusofil, aby nebyl z Ruska vyhozen tam neudělal jediný rozhovor s opozicí, jaký ta má na konání Putina názor. Jak jsem již tady napsal: nezáleží na tom, kolik nevlivných mu fandí, ale kolik vlivných se ho chce zbavit. A ten počet narůstá. Cara milující plebs stejně jako vždy zahlaholí: Car je mrtev, ať žije car!
      jiri
    • Re: Blb - xiluodu
      15.08.2014 8:37

      Hitler taky měl 98%ní podporu blbců. A co bát'uška Stalin, kterému naši uvědomělí občané posílali zdravice a dary ke každým narozeninám. O vůdci KLDR raději pomlčím. Taková podpora takového mistra kecala vždycky ukazuje inteligenci a úroven' myšlení mozků vymytých a neschopných vlastního zamyslení se. Ty jsi toho tady přesnou ukázkou. Celý svět je plný blbců a ty jsi ten jediný komu to myslí a zachráni celý svět. Není ti ani trochu stydno?
      ..
    • Re: Blb
      15.08.2014 6:46

      Tvým učitelem ideových základů nového sovětského občana byl jistě soudruh neúspěšný socialistický právník Vyvadil, školníka ti dělal Hájek a celé to platil Klaus, že?:-)) Měl by ses přihlásit do Svazu česko-sovětského přátelství, tam by ses jistě uplatnil. Tam takové uvědomělé bojovníky za světový mír potřebují :-))) žíííííš tosem fakt nevěděl, že v ČR ještě žijí takové rudé vuvuzely :-))))
      Jesse
    •  
      14.08.2014 23:05

      Lybie neexistuje, nevzdělaný muži. A v Libyi USA neutrpěly vůbec nic, protože to nebyl jejich konflikt. A pokud jde o oblibu Putina u národa, to neznamená v RF také vůbec nic. Až bude odstraněn, neučiní to lid, ale věrchuška. Ale lepší to nebude.
      ☺lolek☺
    • Re: Blb
      14.08.2014 22:45

      Jak může blbec o někom tvrdit, že je blb, když to nemůže poznat? Ty xilofóne šikmovokej :-DD
      tatamedved
    • Re: Blb
      14.08.2014 22:30

      K smíchu jsou Ty tvé nnaučené věty, které pořád omíláš. Článek není ani o USA, ani o Iráku, Lybii a Afganistánu a tak už se z té jednostrané bolševické propagandy prober člověče. Nebo neumíš číst. Tvoje neustálé plivání na USA nikoho nezajímá. To si nech na schůzi pro soudruhy a vyjadřuj se k tématu.
      Velkamedvědice
      •  
        14.08.2014 22:50

        Bože, jak část vlivové intelektuální sféry v USA nenávidí Putina. Dobře vědí proč. Tím, jak se úspěšně snaží dostat Rusko zpět na výsluní globální hry mocných, poté co ochlasta Jelcin málem nechal Rusko zašlapat do bezvýznamnosti. Tihle Amíci aspoň znají logické kořeny své nenávisti. Ovšem o místních tajtrlících se to říci nedá. Místní nuly štěkají na Putina jen proto, aby si nějak dokázali, že jejich vlastní bezvýznamnost neexistuje. Na argumenty trapně reagují osobními urážkami a útoky, což ukazuje jejich ideologickou a obsahovou prázdnotu.
        Peté13
        •  
          15.08.2014 4:09

          Zbožné prianie k žiadnemu popisu reality nestačí
          pager
        •  
          14.08.2014 23:09

          milý Peté, vymíraíjící národ, který má pouhých 140 milionů obyvatel, často na vodce, může být pouze regionální mocností, o nějakém výsluní globální hry mocných si může leda tak nechat zdát opilecký sen. Stejně, jak činíš zjevně i Ty.
          ☺lolek☺
          • tie články fak píšu idioti
            15.08.2014 9:18

            Peté má pravdu... Dokonca sa mierne vyjadril. By som povedal, že nie blb ale imbecil to písal.
            jářku
        •  
          14.08.2014 22:53

          A kromě toho, žádná místní nula kromě Tebe o Putinovi nemluvil, tajtrlíku.
          Velkamedvědice
        • Pete 0
          14.08.2014 22:52

          Agresivními útoky a zesměšńováním jiných než vlastních názorů seš známý ty. Jen blbec dokola paopuškuje u každého tématu, co xylofon. Inteligentní člověk se pak vyjadřuje k tématu v článku. Ty se ukájíš jen napadáním druhých, Ty nulo.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data