Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nechte trendy na pokoji, nakonec přinesou ztráty

Nechte trendy na pokoji, nakonec přinesou ztráty

22.08.2014 13:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Jednou mi jeden chytrý chlapík řekl, že jedinou akcií, na kterou je ochoten si vsadit ve velkém, je Apple. Když jsem se ho ptal proč, odpověděl: „Ta akcie roste!“ Bylo to v září 2012. Podobné uvažování je příkladem chování, kterému říkáme následování trendu. Tento jev byl vždy záhadou a poslední dobou se mu dostává pozornosti ze strany vědců. Robin Greenwood a Andrei Shleifer zkoumali velký počet průzkumů provedených mezi investory. Zjistili, že jejich očekávání jsou často prostou extrapolací minulého vývoje. Když akcie rostou, lepší se očekávání a peníze tečou do akciových fondů. Vše jen proto, aby investoři realizovali ztráty ve chvíli, kdy se akcie vrátí na dlouhodobý trend. Sledování trendu stojí investory hodně peněz, což dokazuje i čerstvá studie z Federal Reserve Bank of St. Louis.

Svět se někdy mění rychle, někdy jen pomalu. Pokud předpokládáme, že změna je rychlá, představují pro nás krátkodobé zisky signál, že se vše posouvá k lepšímu a naopak. Zdá se však, že ve financích je takový předpoklad většinou špatný. Nejlepším příkladem je to, co nazývám iluzí put opce. Předpokládejme, že existuje aktivum, jehož návratnost se podobá krátké pozici na put opci, která leží hluboko „mimo peníze“. Jde o opci vázanou na nějaké agregované aktivum, jako například index Standard & Poor's 500 či americkou ekonomiku. Většinou bude takové aktivum v plusu a put opce, která je sázkou na pokles, nebude využita. Ti, kteří sledují trend, se budou radovat z toho, jak jde toto aktivum nahoru. Pohled na nedávnou historii také ukazuje, že i riziko je zde nízké. Problém spočívá v tom, že tu je sice málo pravděpodobná, ale stále existující možnost obrovských ztrát.

Trend je přítel, ale...

Konkrétních příkladů podobných aktiv mohu jmenovat několik. Patří sem třeba finanční produkty odvozené z hypoték. Před rokem 2007 byly naceněny jen podle dat z jejich velmi krátké doby existence. Ukázalo se, že jde fakticky o popsané krátké pozice na put opce na americký trh s bydlením, které jsou hluboko mimo peníze. Jako další příklad lze uvést hedge fondy v devadesátých letech a na počátku nového tisíciletí.

Třetím příkladem je Japonsko. Tento příklad souvisí s lidským kapitálem, který je specifický pro konkrétní firmu. V Japonsku nejsou lidé obvykle zaměstnaní kvůli jejich obecným znalostem, ale kvůli jejich přínosu pro danou firmu. Tamní společnosti zase lidem nabízejí celoživotní zaměstnání, ale během hlubokého propadu ekonomiky propouští i zaměstnance, které by si jinak drželi celoživotně. Tito lidé pak mohou nabídnout jen velmi málo lidského kapitálu. Jejich specifické znalosti a dovednosti jsou další put opcí, tentokrát na japonskou ekonomiku. Zdá se mi, že pověstná averze k riziku, která je pro Japonsko typická, není ničím jiným, než iluzí této put opce a následováním trendu.

Poučení z uvedených úvah je jednoduché. Trend je naším přítelem až do chvíle, kdy se zlomí. Nenechte se jím pobláznit, někdy se svět pod našima nohama změnil, někdy pouze čelíme skrytým rizikům a čeká se jen na to, až se tato rizika projeví svou plnou silou.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg




Čtěte více:

Cena ropy se i přes přechodná vzedmutí drží sestupného trendu
18.08.2014 16:03
Ropa v minulém týdnu mířila dolů a prodloužila si tak svou cestu, kter...
Fundament i technika ropě potvrzují klesající trend
21.08.2014 16:47
Americká ropa USOilAmerická ropa WTI nadále setrvává pod tlakem, kt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data