Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajinští separatisté chtějí zvláštní status

Ukrajinští separatisté chtějí zvláštní status

01.09.2014 16:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Zástupci východoukrajinských samozvaných republik jsou ochotni přistoupit na zachování územní celistvosti současné Ukrajiny, pokud Kyjev uzná jejich zvláštní status, stejně jako zvláštní postavení ruštiny. Seznam svých požadavků vzbouřenci podle agentury ITAR-TASS zveřejnili před dnešním jednáním takzvané kontaktní skupiny v běloruském Minsku.

Skupina je složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Do Minsku zamířil i vicepremiér povstalecké Doněcké lidové republiky Andrej Purgin.

Zástupci "Doněcké lidové republiky" a "Luhanské lidové republiky" dnes podle ITAR-TASS uvedli, že učiní vše pro zachování jednoty Ukrajiny, pokud Kyjev přistoupí na jejich podmínky. Podle nich jsou "rovnocenná jednání jediným přijatelným prostředkem k urovnání konfliktu a obnovení míru". Separatisté rovněž trvají na principech přijatých na ženevské schůzce zástupců Ruska, USA, EU a Ukrajiny 17. dubna 2014.

"Přijel jsem s návrhy na nalezení společných bodů. Obsahují osm nebo devět bodů," řekl Purgin před minskou schůzkou. Konkrétně jde o uznání zvláštního statusu území obou "republik" a ruského jazyka, ukončení "protiteroristické operace" Kyjeva a uskutečnění svobodných voleb v regionu.

Povstalci dále požadují amnestii pro své bojovníky a "politické vězně". Zvláštní status mají dostat také jejich vojenské jednotky a konečně žádají právo na dosazování soudců a státních zástupců. Dále chtějí zvláštní status v zahraničně-obchodních vztazích s ohledem na jejich těsnější provázanost s Ruskem a Euroasijskou hospodářskou unií (EAHU).

Vzbouřenecké regiony se vyslovily pro zachování společného hospodářského, kulturního a politického prostoru s Ukrajinou, pokud budou jejich podmínky splněny. Purgin dnes ale řekl, že od jednání v Minsku neočekává průlom.

Schůzka v Minsku navazuje na summit o Ukrajině, který se v běloruské metropoli za účasti prezidentů Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Petra Porošenka uskutečnil minulý týden. Ten žádný výsledek sice nepřinesl, ale otevřel cestu k dalším jednáním.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Putin ante portas 2.0
26.08.2014 13:14
V uplynulých dnech celý svět s napětím sledoval pohyb ruského konvoje ...

Váš názor
  • Musim konstatovat
    03.09.2014 19:21

    Je to tady plichta mezi zastanci dvou rozdilnych nazoru, jako vzdy u jakehokoli tematu a pri volbach, jak to bude letos ? Jeste ze u nas neresime problemy na Majdanu, ale ve volbach. My by jsme se vyvrazdili. Cesi jsou takovi sami chytrolini, at je chytry nebo hloupy, a zbabelci zaroven, kazdy je mistr sveta a reditel zemekoule a vsemu rozumi a pritom si radi nechavaji vymyvat mozky a radi jsou proti vsem, ale kdyz jde do tuhyho, schovaji se do stada, mimochodem snadno manipulovatelneho.
    Klídek
  • Doporučuji
    03.09.2014 17:38

    přečíst všem zaslepencům, kteří si USA a vedoucí státy EU idealizují do podoby ochránců demokracie a lidských práv. Samozřejmě Rusko není jiné. Jen je stejné. http://www.novinky.cz/komentare/346509-komentar-souboj-technologii-a-awh-martin-koller.html
    josef
    • Re: Doporučuji
      03.09.2014 18:01

      Běž si to doporučovat nějakému ruskému politrukovi. Ono tě to hýkání pak rychle přejde :-))
      Jesse
    • Re: Doporučuji
      03.09.2014 17:55

      USA a vedoucí státy EU jsou ochránci demokracie a lidských práv uz proto, ze chrani v nich existujici a denne zitou demokracii a respektovani lidskych prav. To proste maj tady lidi v sobe neco jako vlastnost.
      hm
      •  
        03.09.2014 19:08

        Amerika je tak vzorove demokraticka a je takovym prikladem prevychovy jinych narodu, je tam nejvetsi pocet vrazd na osobu, nejvice sebevrazd v radach vojaku, zenskou nemuze chlap oslovit aniz by ho neudala za sexualni obtezovani, tak je tam radeji kazdy desaty homous, vecer se polovina amiku boji vyjit ven na ulici, aby je nekdo neprepadl a nezabil, do nekterych ctvrti vetsina nevstoupi radeji ani za dne, Brooklyn, Detroit apod., proste zeme vzorem pro vsechny ostatni, jiste vsichni chceme, aby u nas taky byla takova spravna demokracie, kdy se budeme strilet denne na ulici a deti ve skolach, nebo brat drogy. Vsichni si musime prat jako kazdy american jdouci vzorem v zemi vice cernochu, arabu, ciganu, cinanu, mexicanu a jine. Je to raj, kde policajt zastreli zlodeje cigaret, ridice za spatnou jizdu, nebo aspon nekoho zavrou omylem na 30 let atd. Proste takova rajska zeme s mirumilovnymi lidmi, kteri miluji zbrane a proto jich vlastni na 1.000.000.000, proste lasce neporucis. Jenom sami Adamove a Evy. Uplny tropicky ostrov, Bahamy hadr.
        R
        •  
          08.09.2014 11:23

          Největší počet vražd na obyvatele je Hondurasu. Vyloučené lokality kam není radno chodit jsou všude. Projdi se třeba nočním Jirkovem nebo až budeš mít cestu do Prahy, projdi se třeba lesíkem mezi Tescem na Skalce a depem Hostivař, to můžeš i za dne .-). U nás zas policajti srazili motorkáře co jim ujížděl a ještě ho zkopali a zmlátili. O tom co se děje při policejních zásazích v Rusku se ani nedozvíš. a k těm vraždám třeba http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/164322-rusti-vyrostci-pohazeli-v-parku-u-moskvy-az-27-mrtvol/
          ..
  • Zvlastni:
    03.09.2014 15:28

    Putin říká, že mezi kroky potřebnými pro vyřešení ukrajinského konfliktu jsou výměna zajatců, zavedení humanitárního koridoru pro uprchlíky a dodávky pomoci. --- Pak sdělila ruská strana: ruský prezident přijetí příměří popřel, protože Rusko není a nebylo součástí bojů na Ukrajině. ---- Tak to stou vymenou zajatcu asi neklapne, kdyz Rusko pry neni a nebylo soucasti boju na Ukrajine. --- Zato osvedcenou podlost - dalsi "humanitární" konvoj a dodavky pomoci z Ruska - lze ocekavat.
    hm
    • Re: Zvlastni:
      03.09.2014 15:35

      co je zvláštního na výměně zajatců mezi Kyjevem a vzbouřenci?
      mša
      •  
        03.09.2014 16:20

        není to zvláštní. Je potřeba jen dodržet určitou štábní kulturu výměny. Vzbouřenci musí ukrajinské straně dodat seznam jimi požadovaných zajatců, včetně notářsky doložených osobních dat, jako je jméno, věk, pohlaví, státní příslušnost, poslední předválečné povolání, hodnost v ruských ozbrojených silách, identifikace vojenské jednotky včetně její aktuální dislokace dle ruských standardů, stupeň diverzního výcviku a dosavadních praktických zkušeností, kalendářovou specifikaci pobytu na výsostném ukrajinském uzemí, kopii rozkazu velici složky k výsadku tamtéž, včetně bližšího určení bojové činnosti a cílových subjektů (zvěd, zabiječ, provokatér, etc), zbraňová specializace, orientační počy jimi usmrcených ukrajinských občanů, občanek a dětí, s rozlišením na civilisty, pokojné kolemjdouci, ozbrojené a neozbrojené příslušníky bojových ukrajinských jednotek. Plus místopřisežné prohlášení o stupni zapojeni do sestřelení malajsijského letadla. A pochopitelně doposud nečerpanou dobu dovolené. Volitelně pak omluvu ukrajinskému národu.
        ☺lolek☺
      •  
        03.09.2014 15:56

        No, to bez ucasti a hlavne pomoci Rusu by nebylo vubec myslitelne ...
        hm
  •  
    03.09.2014 14:17

    taky zajimavy clane proc se deje co se deje http://leva-net.webnode.cz/products/kapitulace-usa-probehla-12-2-2014/
    velkaamdvedice
    •  
      03.09.2014 14:36

      čteš články idiotů typu Hájla a vyvadila. Takových sraček si může každej napsat kolik chce. Ovšem ty jako pilný žáček ideologické centrály Kremlu to žereš. Nebolí tě z toho hýkání už kebule?
      Jesse
      • Jesse, je to marny
        03.09.2014 14:59

        kdyz prijedu do Ceska, rostu z nejruznejsich blbosti, slozitosti a hlouposti. Tady to vidim taky. A protoze mam moznost bezprostredniho srovnani, vim proc musim bohuzel konstatovat: holt blbej narod.
        hm
        • Re: Jesse, je to marny
          03.09.2014 15:37

          Jáj, toto Česi o sebe vravia veľmi často, že sú blbý národ, že všetci kradnú, závidia, jáj, ale to je sympatické, či nie?
          Šaňo
          •  
            03.09.2014 15:53

            Tak na Tebe, Sano, to funguje fakt jak mucholapka :-)
            hm
            •  
              03.09.2014 16:10

              No, ja som to Tvoje konštatovanie chcel iba odlahčiť, aby Ťa dakto nenapadol, že ohováraš Čechov. Jáj, a vieš čo je podstatou ohovárania? Luhárstvo, veru hej.
              Šaňo
              • Ahoj Sano,
                03.09.2014 16:39

                dekuji, ale neni co odlehcovat. Za mym nazorem stoji nekonecna rada zkusenosti.
                hm
      •  
        03.09.2014 14:51

        podle toho clanku dostavaji ti tvy fasisti na prdel a muze byt hur
        velkaamdvedice
        •  
          03.09.2014 15:05

          v čem se projevuje jejich fašismus? Požadují korporativistický stát?
          ☺lolek☺
      •  
        03.09.2014 14:38

        my uz tady vime ze jsi nemocen
        velkaamdvedice
        •  
          03.09.2014 15:07

          proč myslíš, že je nemocen? Jsi dálkový lékař? Jakou máš aprobaci? A kdo všechno je to Tvé "my", pane mluvčí? Svaz zahrádkářů?
          ☺lolek☺
        •  
          03.09.2014 14:43

          raději nemocen, než být za rudou piču.
          Jesse
          •  
            03.09.2014 14:46

            za komancu jsi byl komunista a tedy ruda pica
            velkaamdvedice
            •  
              03.09.2014 15:09

              jste zjevně křivý pomlouvač, pane cetv.
              ☺lolek☺
            • cetv
              03.09.2014 14:55

              Džesie si s komunistama užil svoje. Proto vystupuje jak vystupuje. Nic o tom nevíš.
              Velkamedvědice
              • Jáj, Jasejko si užíval s komunistami svoje
                03.09.2014 15:32

                to som nevedel, jáj, tak preto sa mu tak páči Okamura a jeho Úsvit. Jáj, tak to potom Jasejka chápem, veru hej :))
                Šaňo
              • Re: cetv
                03.09.2014 14:57

                s komunistama si neuzil jen on a ver ze i ja na ne nerad vzpominam a na tu dobu komunistickou
                velkaamdvedice
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.