Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin padne do vlastní pasti, Evropa se obejde i bez jeho plynu

Putin padne do vlastní pasti, Evropa se obejde i bez jeho plynu

08.09.2014 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V jedné z pohádek Hanse Christiana Andersena slíbí dva krejčí císaři oblek, který bude pro hloupé lidi neviditelný. Když si císař nové šaty oblékne, pouze jeden chlapec má dost rozumu na to, aby zakřičel: „Ale on na sobě nemá žádné šaty!“ Podobná jasně řečená pravda musí zaznít proto, aby zničila mýtus, který postihl strategické plány Evropy. Tento mýtus tvrdí, že Evropa je příliš závislá na ruském plynu a nemůže tak riskovat vážné spory s touto zemí. Moskva se připravuje na vyvolání krize spojené se zimními dodávkami plynu. Evropa si ale musí uvědomit, že Rusko na ní závisí jako na nejdůležitějším odběrateli této komodity. A také se musí připravovat na to, aby zimu přečkala i bez ruského plynu.

Na jaře se prezident Vladimír Putin snažil zastrašit své evropské protějšky zmínkami o tom, že Kreml by mohl přesměrovat své dodávky plynu z Evropy do Číny. Na konci května najednou po deseti letech odmítání ustoupil čínským požadavkům na snížení ceny plynu a spokojil se s 350 dolary za tisíc metrů krychlových. To je o 42 % méně, než platí Litva. Tak nízká cena dokonce vyvolává riziko poklesu cen na celém Dálném východě, včetně ruských dodávek do Japonska. Moskva si navíc bude muset půjčit 50 miliard dolarů na vybudování nového plynovodu a potřebné infrastruktury. Tyto dluhy bude splácet z mizerných příjmů z prodeje plynu na východ.

Putin byl ochoten zmíněné podmínky přijmout jen proto, že jeho cíle byly politické. Chtěl zastrašit Evropu. Je si ale dobře vědom toho, že Evropa představuje pro Rusko jediný perspektivní trh a bude tomu tak ještě desítky let. Rusko bude do Evropy stále posílat čtyřikrát více plynu než do Číny. Do Číny bude navíc proudit plyn ze Sibiře, která je stejně příliš vzdálená na to, aby zásobovala Evropu. I přesto ale bude Rusko hrozit tím, že dodávky v zimě přeruší. Tyto hrozby mohou neutralizovat tři konkrétní kroky:

Evropská komise by měla zajistit úplné naplnění všech plynových zásobníků v EU. Rezervy by pak dosáhly 85 miliard krychlových metrů, což je více než polovina ze 163 miliard krychlových metrů, které Rusko do Evropy dodalo v roce 2013. Zadruhé, komise by měla najít dodavatele zkapalněného plynu, kteří by pokryli zbylých 78 miliard krychlových metrů. Dovozy by proběhly přes málo využité LNG terminály, které mají kapacitu 104 miliard krychlových metrů plynu. V roce 2013 ale byla z této kapacity využita jen čtvrtina, protože poptávka byla uspokojena zejména Gazpromem. Takto by EU mohla přečkat zimu bez toho, aby dovezla jedinou molekulu ruského plynu.

Posledním krokem by mělo být vytvoření finančních zdrojů na zmíněné nákupy. Stačit by mělo 20 miliard eur. Ty by byly získány dluhopisy vydanými Evropskou centrální bankou, garance by poskytly členské státy EU podobně, jako tomu je v případě EFS. Takto vytvořený fond by ukázal, že Evropa je rozhodnutá zbavit se ruského plynu. Kreml by byl v pozici, kdy by jí nezpůsobil žádnou škodu, ale uškodil by pouze sám sobě. Propad jeho příjmů by dosahoval 10 – 15 % ruského federálního rozpočtu. Rusko by rovněž ohrozilo svou pozici dlouhodobého dodavatele plynu do Evropy. Svůj vliv by zde totiž posílily Spojené státy, Austrálie a Mozambik. Rusko také nemůže ukončit dodávky do Evropy bez toho, aby nepoškodilo své zásoby plynu.

Evropa se bez ruského plynu může obejít. Bez těchto exportů by trpěla naopak Moskva, která jejich ukončením vyhrožuje. Evropští vůdci by se neměli vymlouvat na plyn a měli by podniknout tvrdší kroky, aby zastavili Putinovo vojenské dobrodružství. Od Německa ale v této věci aktivitu čekat nemůžeme. Nevadilo mu, když ruské firmy koupily velkou část jeho zásobníků. Možná by mohlo být aktivní Nizozemí, které změnilo názor na prodloužení plynovodu Nordstream poté, co při letu MH17 zemřelo 193 jeho občanů. Odpor vůči ruskému zastrašování by byl vhodným způsobem, jak tuto oběť připomenout.

Autorem je Matthew Bryza z International Centre for Defence Studies v Talinu.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Ukrajinští separatisté chtějí zvláštní status
01.09.2014 16:02
Zástupci východoukrajinských samozvaných republik jsou ochotni přistou...
Putin příměří na východní Ukrajině popřel
03.09.2014 10:39
Ruský prezident přijetí příměří popřel, protože Rusko není a nebylo so...
Ruské matky – nejsilnější Putinova opozice
03.09.2014 14:15
Evropa se aktuálně dohaduje na nové podobě sankcí proti Rusku. Americk...

Váš názor
  • Stačí přečíst
    02.04.2015 16:52

    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ted-uz-jde-o-odvraceni-svetove-valky-varuje-slovensky-docent-Chmelar-Hovori-o-Ficovi-Orbanovi-akcich-USA-i-Ukrajine-368522
    €-&-€
  • konec
    17.12.2014 19:19

    http://www.investicniweb.cz/zpravy-z-trhu/2014/12/17/zvyseni-sazby-na-17-znamena-konec-bankovniho-systemu-tvrdi-rusky-banker/
    dragon
  • Dokáže někdo z našich vševědů vysvetlit
    12.09.2014 19:48

    Proč ty zlý kapitalisti ve Španělsku nebo Anglii neposíljí do svých regionů, které se chtějí odpojit a požadují nezávislost, tanky a nevraždí obzvatelstvo, které jen chce změnu politiky, aby mohli žít podle svého a obchodovat s kým chtěji a chtějí si zvolit vlastní politiky a lidi na řízení státu. To je to tak těžké pochopit ? Podle některých tady asi joo.
    VMN
    • Re: Dokáže někdo z našich vševědů vysvetlit
      17.12.2014 18:53

      Asi krátká pamět....či tak mlád... Severní Irsko 1969=1978 a i dnes zádná báseň.... Franco a Eta..... A Skotsko to zastrašování co se v UK odehrávalo....taky nic přátelskýho....
      Lloyd
      • Putinovy pate kolony
        02.04.2015 16:47

        Ruske spravy nejsou informace ale propaganda. V ČSFR to už ví 99,8 procent obyvatel a je tomu tak i ve skutečnosti. I u nás existuji dneska lidi placení za príspevky na internet- cca 600 Euro mesicne když píše pomluvy na EU a na Ameriku- tim je vlastne i Klaus. Konečne víme čim je a jak ho pojmenovat. Klaus je proste tzv "Troll".. nemecky Das Tottl :-) ) Kdo skáče v českých luzích a hájich podle Putina je placený troll ( Ransdorf Klaus Grebeniček) a v horším případě tzv. "užitečný idiot", který věří tomu, co hlásá :)))) Goebels by z těchto skutečně "placených lidi mel dneska radost".
      •  
        17.12.2014 19:05

        Tak počítám tedy, že je rusko 35 let za civilizací o)
        Velkamedvědice
    • Re: Dokáže někdo z našich vševědů vysvetlit
      12.09.2014 23:10

      Hele blbe zas taková věda to není. Katalánci ani Skotové nepřepadávají policejní stanice, nesestřelují vojenská ani civilní letadla a nevraždí lidi, co vyvěsí union jacka nebo vlajku Španělska.
      ..
      • Nemohu za to...
        18.12.2014 17:53

        že někdo užívá jenom binární relaci..
        Lloyd
      • a na to se tam musí posílat tanky
        12.09.2014 23:31

        , To je otázka mistní policie a ne sousedního státu. Přesnš jak za Hitlera. Když někde napadnou Amíky tak jim tam pošlou lodi a letadla a evakují je domů. Rusáci, po tom co tam vyprovokují nepokoje taak ochotně přijedou na tankách na pomoc. jako do Gruzie, Madärska i knám přijeli i bez provokace, jen tak napozvání jednoho komunisty. Nebud' takový vůl.
        Há Há
        • Re: a na to se tam musí posílat tanky
          17.12.2014 18:54

          Než začneš plácat něco si nastuduj... a začni třeba Latinskou Amerikou....
          Lloyd
    • Re: Dokáže někdo z našich vševědů vysvetlit
      12.09.2014 20:39

      Jáj, ja neni som vševed, no dačo som si prečítal. Na Katalánsko je priskoro súdiť. Španieli majú vlastné separatistické Baskicko s teroristickou organizáciou ETA. Veľká Británia má separatistické Severné Írsko s teroristickou organizáciou IRA. V obidvoch prípadkoch prebieha ozbrojený oslobozenecký boj teroristickými prostriedkami s cieľom dosiahnúť samostatnosti, v prípadku Sev. Írska možno pripojenie k Írsku. Žiadosti Baskicka aj Sev. Írska o pokojné odtrhnutie boli príslušnými vládami zamietnuté. Škótsko je ako štát na inej úrovni, podľa ústavného poriadku môže z Velkej Británie vystúpiť. Juhovýchodné oblasti na Ukrajine, s väčšinou Rusákov, od začiatku 90. rokov vznášajú požiadavky na samostatnosť, takisto im, podobne ako Baskicku, Sev. Írsku, bolo toto ukrajinskou vládou zamietnuté.
      Šaňo
  • Nové sankce
    12.09.2014 10:40

    Nepochopím, jak mohou být politici tak nepoučitelní. Stejně jako Napoleon, později Hitler nabyli přesvědčení, že dobudou Rusko nějakým rychlým zásahem. Vždy zapomínají, že Rusko není Grenada ani Irák, a že se bude bránit. Pravda, typicky Ruským způsobem, s mnoha oběťmi, ale nakonec si agresoři vždy vylámali zuby. Tentokrát si Amerika a EU vyláme zuby také a my bohužel s nimi. Rusko nebude váhat ani vteřinu a i kdyby sankce naň dopadly jakkoli tvrdě, bude reagovat a to vším co má k dispozici. Nejradši bych ty debily z EU nakopal do zadku. Své bohaté sídla mají zabezpečené a tak je jim osud obyčejných lidí v EU a lidí v Rusku úplně lhostejný. Hovada. Tipuju, že nejpozději dnes Rusko vyhlásí protisankce - letecká doprava, automobilový průmysl a snížení dodávek plynu a ropy možná na 50 %. Co se týče Ukrajiny již nebude k EU vstřícné a postará se o odtržení Dombasu jako celku - vojensky. Tak to odhaduju.
    josef
    • Re: Nové sankce
      17.12.2014 19:00

      Rusové přežili o cibuli a vodce celou druhou svět. válku. Přežijou i tohle pšouknutí....vylezou z toho silnější... Hůř pro nás....ale to si málokdo uvědomuje....
      Jezdec
      • Regovat zbranemi??
        02.04.2015 18:06

        Rusko bude reagovat všim co ma k dispozici?? ??to jest zejmena jadernymi zbranemi? Si radši uvedom co sam rikas i když Putin tohle tema občas taky nadhazuje ....chybení zpetne vazby o tom co mluvi nic jineho
    • Re: Nové sankce
      15.09.2014 9:18

      Kam ty na ty rozumy chodíš. Asi k Zemanovi. Ten taky prohlašuje že na Ukrajině nejsou ruský vojáci a že sankce nefungují. Ovšem všechna jeho prohlášení jsou v rozporu s realitou. Zase jen oblbuje pár svých věrných blbečků jako jsi ty. Přečti si co píší trochu povolanější lidé s lepším přehledem než ty a Zeman......""...Pro firmu Lukoil, která se rovněž na sankčním seznamu ocitla, je vyhlášení sankcí šokem. V zahraničních nalezištích je z ruských společností nejaktivnější, zájmy má v Ghaně, Kaspickém moři či Iráku. Sibiřská naleziště chtěl Lukoil zkoumat s francouzskou firmou Total. Právě Lukoil jako poslední ruská firma využil možnost velké západní půjčky, šlo o kredit 1,5 miliardy dolarů. Od okamžiku předešlých sankcí vyhlášených v červenci je s půjčkami konec. Podle činitelů americké vlády nové sankce posunou ruskou ekonomiku blíž k recesi, hodnota rublu se sníží o 13 procent a odliv kapitálu letos dosáhne hodnoty 100 miliard dolarů. Pokud se kvůli nedostatku financování ruské firmy obrátí na centrální banku, bude ta muset sáhnout do rezerv. Jejich výše je 460 miliard dolarů a vydrží prý dva roky."
      Karlík
    • Re: Nové sankce
      12.09.2014 23:39

      Koukam, ze vam blbeckum harasi kazdou chvili nejaka jina blbost v dutine. Od kdy chce EU nebo US dobyvat Rusko?
      hm
    • Re: Nové sankce
      12.09.2014 20:00

      Co tady blekotáš o Napoleonovi a Hitlerovi. Tady se dneska mluví o Putinovi, který porušuje všechna mezinárodní práva a dohody a posílá svoje žoldáky "na dovolenou" na Ukrajinu. Tomu může fandit jen totální vypatlanec, kterýmu to nezapaluje nebo je za to placený. A kecy o vylámaných zubech agresorů si taky nech, jen ukazuješ kam na to chodíš a jaký jsi vůl.
      ..
    • Re: Nové sankce
      12.09.2014 13:16

      No teda tys tomu dal. Bóžínku, co do dnešní situace pleteš Napoleona s Hitlerem? To vás dnes rudí aktivisté a agitátoři učí? A japa ti negramotní soudruzi z CCCP razantně odpoví, co? Zakářou k nám dovážet matrjošky?:-))) No, to bude hrůza !!! Bez matrjošek ten náš trh rychle zkolabuje :-))))))
      Jesse
      • Jáj, Jasejko, aj keď sa komoditnému trhu veľmi nerozumieš
        12.09.2014 14:38

        a volíš prerusáckeho Okamurku a tvoj obdiv patrí Putlerovej súkmenovkyni Le Penovej, dakedy povieš celkom rozumný názor. Videl si včera v telke vyplakávať toho poľnohospodára z južnej Moravy, že vraj papriky nechá na poli zhniť, lebo je nemá komu predať a toto zvádzali na Rusákov, že vraj kvôli nim bude mať škodu cez 700 tisíc korunáčik. Jáj, Česi nikdy nepochopia, že za slobodu treba riadne platiť, veru hej.
        Šaňo
  • No konečně je to venku
    11.09.2014 18:56

    Tak konečně se otevřeně potvrdilo o co jde,nahradit plyn z Ruska, zkapalněným sice dražším plynem amerických firem.Nemůžou se na cenu Ruského plynu dostat,tak se napadne integrita Ruska a Putina,a přesvědčit evropského zakazníka at na to přistoupí a ještě tomu zatleská.Co je proti tomu utrpení obyč lidí na ukrajině,cíl bude dosažen.
    L.Pitínský
    • Re: No konečně je to venku
      11.09.2014 21:03

      Presne tak, a az by nas (doufejme, ze ne, to by byl konec) odstrihli od ruskeho plynu, tak by nam ten svuj prodali za dvojnasobek !!! Jako se vsim, na dumpingove metody jspou zapadaci mistri, nejdrive nasyti trh zbozim pod cenou, sice jsou ve ztarte, ale banky jim na vse velmi ochotni pujci, az vsichni mali mistni konkurenti zkrachuji, tak ti velci zapadni, co to dumpli je levne zkoupi, na coz si opet pujci, a az takto cizi trh ovladnout vsechno zdrazi na dvojnasobek, ale ti mistni uz jsou ze hry. Super kooperace zapadni banky a zapadni firmy, ostatni ve svete dostanou. A pokud to jednou za cas prezenou a zadluzi se moc, proste jen vznikne krize a zaplati to cely svet. Preci to nebudou splacet sami.
      Katka
      • vy jste blbci
        11.09.2014 21:57

        Když lezete na finanční weby a chcete tady vyřvávat svá ideologická hesla, tak si aspoň něco málo základního o světové ekonomice přečtěte. I žád devítiletky pochopí, že se na trzích obchoduje za svbětové ceny. Takže v co s zobchoduje v Argentině, za stejnou cenu se obchoduje v Rusku, Číně nebo na Bahamách. Když je dnes cena ropy 97 usd za barel, tak s tou cenou obchodují všichni stejně. Plyn je to samé. je úplně jedno jestli je z břidlic a nebo z ruských hoven. Cena plynu je pořád jenom jedna. Příklad NWR a cena uhlí. NWR si prostě své uhlí nedokáže prodat o 50% dráž, protože světové ceny to nedovolí. Jste směšní a běžte slintat k Hájkovi a Vyvadilovi. Tito blbečci vás vyslyší a pohladí po hlavičce...
        Jesse
        • Re: vy jste blbci
          11.09.2014 23:25

          Jáj, tomuto sa ja nerozumiem, lebo som čítal, že keby bol americký bridličný plyn v Európe k dispozícii, vytvoril by tuna tlak na cenu rusáckeho plynu. Čiže cena NG na burze je napríklad pre stredoeurópských odberatelov irelevantná? Citujem z článku na Patrii: Situaci komentoval také velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič: "Energetická bezpečnost se od politických otázek nedá odtrhnout. Je jasné, že se tady jedná o cenu plynu – pokud by byl americký plyn k dispozici v Evropě, vytvořilo by to tlak na cenu plynu, která v Evropě nyní panuje."
          Šaňo
          • Šaňo
            12.09.2014 10:38

            Nepolemizuj s jesse. Je to samolibý,namyšlený egocentrista s patentem na rozum. Vše zná a všemu rozumí. Když s ním dlouho nebudeš souhlasit, nejspíš ti dá do držky. S hovadama, na které neplatí žádný argument a pokud se nedá argument vyvrátit alespoň se zhovadí jeho autor, se nebav.
            petr
            • Jáj, Peterko, nazdávaš sa, že Medvedica nemá právdu,
              12.09.2014 10:56

              keď hovorí, že Jasejko nie je zákerný?
              Šaňo
              • Šańo, Jarom a Džesie
                12.09.2014 11:42

                Džesie je upřímný, píše, co mu slina na jazyk přinese. Zákeřný je spíše Jarom, když se vydává za Petra, aby mohl někomu sprostě vynadat a kultivavoný bude opět Jaromem. Nečekám TVůj souihlas.
                Velkamedvědice
                • Re: Šańo, Jarom a Džesie
                  12.09.2014 12:52

                  Jáj, tak takto sa to má s Peterkom. Na Jasejkovi ma vadí, že píše ako antikomunista a potom napíše, ako skvelo naštartovala Gottwaldova vláda ekonomiku v povojnových rokoch 45-47. Na mňa to pôsobí, ako keby schvaloval najväčšie znárodnenie majetku v histórii Československa v r. 1945.
                  Šaňo
          • a co tím chtěl autor Šaňo povedať?:-)
            12.09.2014 8:06

            Vůbec nic to nevypovídá. Naopak to znamená, že břidlicového plynu by bylo na trhu přebytek, tedy by vznikl i tlak na cenu. To dá rozum, že když vznikne na trhu přetlak nabídky, že i tlak na cenu působí stejným směrem a je úplně šumák, jedná-li se o plyn ruský nebo z Tramtárie. Komoditní trh takovou "cenotvorbu" spolehlivě zařídí. To jsou elementární prvky trhu. Floskule připitomělých politiků na tom nic nezmění, i když jsou to velvyslanci nebo poradci... Už ty dementy Hájka, Vyvadila, Gandaloviče nebo Vumla nečti. Zblbneš. Mysli sám. Trhy nejsou zas tak složité :-)))
            Jesse
            • Jáj, Jasejko, ja som sa ťa chcel opýtať ako človeka,
              12.09.2014 10:03

              čo sa tomu rozumie, to si naozaj nemohol pochopiť? No, dobre som predpokladal, že sa chytneš mena Gandalovič. Čiže ti zacitujem iné fakty a rád by som vedel, ako je možný taký rozdieľ, keď hovoríš, že cena komodity je iba jedna a uvádzaš príklad s NWR. Podľa tvojej reči by Gazprom nemohol predávať plyn v Európe o 200% vyššie, ako je cena NG v USA a na burze. Tak to som tým chcel povedať a terazky tá citácia článku: Cena plynu je díky "břidlicové revoluci" v USA nyní třetinová proti Evropě Břidlice může změnit celý energetický trh Těžba zemního plynu v USA dosahuje díky rozvoji břidlicových ložisek stále nových rekordů. USA začaly těžit v mohutném rozsahu plyn z břidlic ve druhé polovině minulého desetiletí díky technologii "frakování", která dostává plyn vázaný v horninách z velkých hloubek. Získaly tím ve stále důležitější energetické surovině soběstačnost a podle loňské prognózy Mezinárodní agentury pro energii v nejbližších letech předstihnou v její těžbě nynější světovou jedničku Rusko. Levný plyn transformoval celý americký energetický trh, posílil konkurenceschopnost amerického průmyslu a poskytl největší světové ekonomice nový základ pro dlouhodobý růst. Tento měsíc americká vláda schválila druhý exportní terminál, a v podstatě se tak rozhodla umožnit vývoz levného amerického plynu do světa. Cena plynu je díky "břidlicové revoluci" v USA nyní třetinová proti Evropě a zhruba čtvrtinová ve srovnání s Asií.
              Šaňo
        • Re: vy jste blbci
          11.09.2014 21:59

          musim souhlasit
          velkaamdvedice
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m