Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Francie mohla stát v čele nové Evropy. Němci chtějí mnohem více, než dokázali oni.

Krugman: Francie mohla stát v čele nové Evropy. Němci chtějí mnohem více, než dokázali oni.

07.09.2014 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

François Hollande je francouzským prezidentem od roku 2012. Zvolen byl díky slibu, že upustí od politiky fiskálního utahování, která zabila krátce trvající evropské oživení. Intelektuální základ této politiky je slabý a brzy by došlo k jeho kolapsu. Hollande tak mohl stát v čele zemí, které by požadovaly změnu kurzu. Nestalo se. Po svém zvolení totiž Hollande otočil a dokonce začal požadovat ještě větší utahování. To ovšem neznamená, že by byl úplně bezpáteřní. Bohužel to však nedokázal v oblasti ekonomické politiky, i když se množí důkazy o tom, že tato politika přináší zkázu. Prezident to dokázal tak, že se zbavil členů vlády, kteří zpochybňovali jeho poslušnost vůči Bruselu a Berlínu.

Celé to divadlo je pozoruhodné. Na to, abychom ho plně ocenili, ale musíme porozumět tomu, jak hluboko v problémech se Evropa nachází. Výkonnost francouzské ekonomiky je pak mnohem lepší, než bychom se mohli domnívat z mediálních zpráv. Francie není Řeckem a dokonce ani Itálií. Nechává se však zastrašit, jako kdyby jimi byla. Poté, co v roce 2010 propukla dluhová krize, dostaly některé evropské země finanční pomoc pod podmínkou, že prudce sníží vládní výdaje a zvýší daně. Německo a další věřitelské země ale neučinily nic, aby eliminovaly ekonomický útlum. Evropská centrální banka na rozdíl od Fedu či Bank of England nepodnikla mimořádné kroky, které by podpořily výdaje soukromého sektoru. Evropské oživení se tak v roce 2011 zastavilo. V tuto chvíli se Evropě vede hůře než během Velké deprese a množí se známky toho, že padne do deflační pasti japonského stylu.

Jak do celého obrázku zapadá Francie? Média ji neustále vykreslují jako nefunkční a silně poškozenou ekonomiku s vysokými daněmi a vládní regulací. Je pravda, že po roce 2008 se jí dobře nevede, za Německem zaostává. Její růst ale leží vysoko nad celoevropským průměrem a dokonce i nad zeměmi, jako je Nizozemí. Trh práce na tom není moc zle. Lidé v nejlepších letech mají dokonce větší šanci najít práci ve Francii než ve Spojených státech. Francie ani není ohrožena výraznou nestabilitou, nemá velké obchodní deficity a půjčuje si za velmi nízké sazby.

Případ Francie

Proč je Francie tak odsuzována? Je těžké vyhnout se dojmu, že příčiny jsou politické. Francie je zemí s velkým vládním sektorem a státem blahobytu. Podle ideologie svobodného trhu by měla směřovat ke zkáze a o zkáze se tak hovoří přesto, že realita je jiná. A zdá se, že Hollande tomu všemu věří. Navíc spadl do spirály, kdy utahování poškozuje růst, a to je bráno jako důkaz, že je třeba ještě většího utahování.

Draghi podle mého mínění chápe, jak špatná situace v Evropě panuje. Centrální banka ale vše nezachrání a on má jen omezený prostor pro manévrování, protože čelí ortodoxii vyrovnaných rozpočtů a tvrdých peněz. Německo je nepoučitelné, na vývoj ve Francii reagovalo tím, že „mezi růstem a konsolidací žádný rozpor není“. Co na tom, že poslední čtyři roky ukazují, že utahování růst nepodporuje. Evropa zoufale potřebuje vedení nějaké velké země, která není v hrozném stavu a která řekne, že utahování celý kontinent potápí. Hollande se toho mohl chopit, ale neučinil tak.

Ohledně osudu eura jsem nedávno hovořil s několika lidmi, jejichž názoru si vážím. Celé je to podle mého o tom, jak zvážit jednotlivá rizika. Na jedné straně tu existuje riziko, že se evropská ekonomika roztříští o skály dluhové krize. Na straně druhé hrozí pád do deflace. Poslední čtyři roky bylo jasně patrné, že politice dominují obavy z okamžité dluhové krize, deflace byla ignorována. Realističtější hodnocení situace by bylo takové, že dluh představuje vážné riziko a deflace riziko menší. Jak asi tušíte, já ale zastávám úplně jiný názor. ECB je nyní ochotna dělat nutné kroky a fungovat jako věřitel poslední instance. Dluhová krize tak okamžitou hrozbu nepředstavuje. Pro země, které nepoužívají euro, pak není hrozbou žádnou. Riziko spojené s deflací je ale obrovské. Spirála se roztáčí pomalu, ale pokud se bude čekat, až bude jasně patrná, bude pozdě. Mohu se samozřejmě mýlit, ale ekonomická politika je vždy o zvažování všech rizik. Podle mého názoru se má Evropa bát mnohem více deprese než fiskální krize.

V Německu rádi moralizují a poukazují na nedávnou historii: My jsme se z problémů dostali v 90. letech sami, tak proč by jižní Evropa nemohla udělat to samé? Klíčové je však v této souvislosti to, že Německu tehdy pomáhalo mnohem přívětivější prostředí, než jakému čelí jižní Evropa. A příčinou je právě Německo.

Když Německo zvyšovalo svou konkurenceschopnost, jádrová inflace v eurozóně dosahovala 2 % a inflace na jihu Evropy byla mnohem vyšší. Německo tak mohlo zvýšit svou konkurenceschopnost pouze tím, že mělo o něco nižší inflaci, deflace dosahovat nemuselo. Nyní se ale inflace v Německu nachází kolem 1 %, v eurozóně ještě níže. Jih tak může konkurenceschopnost zvýšit pouze deflací či nulovou inflací. To je extrémně obtížné, protože mzdy jsou směrem dolů málo flexibilní a deflace zvyšuje dluhovou zátěž. Eurozóna navíc zůstává v útlumu. Německo tak ve skutečnosti požaduje, aby Španělsko a další země dokázaly mnohem více, než se povedlo jemu. V nejhorším případě to Berlín vůbec nechápe, či není ochoten chápat. Jestliže euro padne, hlavní příčinou bude neochota chápat podobné věci.

Autorem je Paul Krugman.

Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana


Čtěte více:

Krugman: Nabídkové a libertariánské fantazie
15.08.2014 18:00
Jednou z nejdůležitějších a zároveň nejvíce deprimujících věcí týkajíc...
Krugman: Monetární exit je možná blízko, inflační jestřábi by o něm ale rozhodovat neměli
29.08.2014 10:45
Podle The Times panuje ve Fedu rozkol: „Stále hlasitější minorita chce...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m