Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PayPal začne přijímat platby v bitcoinu; počet online peněženek stoupl za rok o 700 %

PayPal začne přijímat platby v bitcoinu; počet online peněženek stoupl za rok o 700 %

09.09.2014 12:45
Autor: Pavel Petr, Patria Online

EBay, Inc. (EBAY) jako vlastník PayPal začne přijímat bitcoiny, otevírá tak virtuální měně bitcoinu největší internetový platební systém na světě.

„Oznamuje první zkoušku bitcoinu s PayPalem.“ řekl Bill Ready, šéf EBay Braintree divize. „Během několika měsíců umožníme našim obchodníkům akceptovat bitcoiny. Na straně spotřebitele se příliš nezmění, ale pro ty co již bitcoin využívají, to bude elegantní zkušenost.“ dodal.


EBay jakožto největší online tržiště a operátor globálního platebního systému je největší společností, která si začala osvojovat technologii bitcoinu.
Pokud dojde k tomu, že 152 milionů účtu PayPalu bude schopných operovat s virtuální měnou bitcoin, tak se jedná o jasný „gamechanger“. Miliony obchodníků budou schopny akceptovat platby v této kryptoměně doslova „přes noc“.

Braintree je platební brána PayPalu tak jak ji známe z běžných českých vod, když platíme za jízdenku nebo za lístek do kina prostřednictvím internetu.

To není vše, Braintree brána nabízí velmi jednoduchou technickou implementaci pro řadu dalších aplikací i na mobilu. Tudíž i tyto aplikace pak budou moci přijímat bitcoin. Braintree je využíváno například v poslední době hodně známou společností Uber, která poskytuje taxikářské služby nebo Airbnb. Airbnb je v podstatě bookingový systém pro krátkodobá ubytování v unikátních typech, nebo u místních obyvatel v domě, ale i menších hotelech a hostelech. A to nemusí být konec.

EBay není sám
Společnost očekává, že oznámí, kteří velcí obchodníci budou akceptovat bitcoin v několika následujících měsících. EBay se tak připojí po bok prodejce počítačů Dell Inc., který začal akceptovat platby za své zboží v bitcoinech v červenci. Dish Networks Corp., Overstock.com nebo Expedia Inc. také už přijímají platby v bitcoinech.

Tajemství i po šesti letech
Jak, proč nebo kdo vyrobil bitcoin je zatím pořád záhada. Bitcoin se vynořil v roce 2008, když programátor pod pseudonymem Satoshi Nakamoto publikoval jak by jeho kryptoměna měla fungovat. Dodnes neznáme pravou totožnost člověk nebo skupiny programátorů, kteří jsou zodpovědní za vytvoření této dosud nejúspěšnější kryptoměny.


Mezi investory, venture kapitálem, hedge fondy i vládami stále panuje velká nejistota, zda měnu používat a vzít ji vážně.
Je to hlavně spojené s obavou velké volatility měny, která tento rok udělala rekord okolo 900 USD za bitcoin, aby pak ukázala své minimum okolo 341 USD. Navíc se objevily obavy, že měna je využívána pro transakce ze šedé až černé zóny ekonomiky. A to ji v očích konzervativních institucí na atraktivitě nepřidává.

Klíčové statistiky okolo virtuální měny
V červnu 2014 oznámil CoinDesk, což je největší server sbírající data o bitcoinu, že počet peněženek schopných operovat s kryptoměnou stoupl na 5 327 688, to je proti červnu roku 2013 nárůst o 700 %! Celkově asi 63 000 obchodníků pracuje s bitcoin platbami a kapitalizace trhu s bitcoiny stoupla osmkrát za 12 měsíců z 1 mld. USD na 8,3 mld. USD. K tomu je evidováno již 103 ATM po světě schopných také operovat s touto měnou.

Na grafu níže si můžete prohlédnout historický vývoj počtu transakci provedených v této měně a udělat si obrázek o tom, jestli bitcoin je jen jedna epizoda internetu nebo fenomén o kterém ještě uslyšíme. A to stále hlasitěji.

stat_bitcoin
Zdroj: Bloomberg, CoinDesk, Braintree webpage


Váš názor
  • huraaa
    09.09.2014 14:10

    no to topra mesidz!
    hm
  • Výhody pro obchodníky
    09.09.2014 13:53

    V ČR je zatím 80 míst, kde přijímají bitcoiny. Ve světě 80 tisíc. Důvodů, proč zavést novou platební metodu, je určitě víc. http://btctip.cz/7-duvodu-pro-obchodniky-proc-zavest-platbu-bitcoiny/
    Hanzo
  • směšná náhražka zlata
    09.09.2014 13:26

    co se jako zlato také tváří-proč asi???
    mira s
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m