Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobé investiční příležitosti - aktualizace portfolia

Dlouhodobé investiční příležitosti - aktualizace portfolia

12.09.2014 11:00
Autor: Research, Patria Finance

Tým analytiků Patria Direct přistoupil po proběhnuvších firemních výsledcích za druhé letošní čtvrtletí v USA a západní Evropě k aktualizaci svého seznamu Dlouhodobých investičních doporučení (DIP).

Změn v našem preferenčním seznamu bylo tentokrát více. Ze seznamu vyřazujeme například v uplynulých měsících mimořádně výkonné akcie Veolia, kde celkový výnos od zařazení na náš preferenční seznam DIP dosáhl téměř 60 procent. Vyřazujeme například i některé akcie z finančního sektoru jako BNP Paribas, či Allianz s celkovým ziskem více než 40, resp. 35 procent. Ve všech těchto i mnohých dalších případech došlo k naplnění našeho investičního cíle,“ komentoval změny v seznamu hlavní zodpovědný za jeho skladbu analytik Patria Direct Branislav Soták.

Za atraktivní mezi evropskými sektory považujeme například sektor bank, zdravotnictví, či technologií. Do seznamu dlouhodobých příležitostí jsme tak nově zařadili například akcie německé bankovní skupiny Deutsche Bank, švédskou farmaceutickou společnost Meda, či francouzského mobilního operátora Iliad,“ doplnil Soták.

Celkem bylo do preferenčního seznamu nově zařazeno 13 společností napříč sektory. Kompletní seznam Dlouhodobých investičních příležitostí je klientům Patria Direct k dispozici ZDE

Přehled společností, které byly ze seznamu vyřazeny:
sykora
Produkt Dlouhodobých investičních příležitostí je zaměřen na ty investory, kteří drží pozice v řádu měsíců až let. Základem pro výběr titulů je náš vlastní monitorovací mechanismus, který je založen na dvou dimenzích - ohodnocení potenciálního růstu a identifikaci atraktivní hodnoty akcií. Podle výsledků screeningu se tak jednotlivé sektory a tituly dají seřadit ve dvourozměrném prostoru, což umožňuje posoudit jejich relativní atraktivnost. Výběr konkrétních titulů je následně založen výhradně na principech fundamentální analýzy hospodaření daných firem, bez ohledu na převládající názor na trhu, a ve všech případech s důrazem na strukturální příběh daného titulu či sektoru. Další vhodné dlouhodobé investiční příležitosti vytváří např. vývoj v předmětném sektoru, restrukturalizace, předpokládaný vývoj profitability, či volné hotovosti“ vysvětlil Soták.

A jak tedy s produktem pracovat? Seznam Dlouhodobých investičních příležitostí je místem, kam se ve Vámi zvoleném okamžiku podíváte, máte-li zájem o dlouhodobou strategickou investici napříč různými sektory na americkém nebo evropském akciovém trhu. Načasování vstupu je tak plně ve Vaší režii. Načasování výstupu obstarají analytici Patria Direct tím, že stáhnou daný titul ze seznamu. Opuštění pozice se obvykle opírá o splnění jedné ze dvou podmínek, jimiž jsou zásadní fundamentální změny v hospodaření společnosti, nebo dosažení stanoveného investičního cíle. Dlouhodobé investiční příležitosti navíc podléhají pravidelné kvartální revizi.

Argumentů pro pravidelné dlouhodobé investování je celá řada. Počínaje vyhlazením běžné tržní volatility, přes nižší poplatkovou zátěž, až po dosahování tzv. složeného výnosu (compound return). Na vysvětlenou, pokud například daná konkrétní akcie dosáhne v pěti letech v řadě po dobu jejího držení v průměru 10% zhodnocení, počáteční investici např. 1 000 USD tímto způsobem investor zhodnotí na konečných 1 611 USD, což je o celých 111 USD více, než pokud 5x po sobě se stabilním vstupním kapitálem 1000 USD dokáže vyrobit v průměru výnos 10 procent za rok.



Upozornění

Tento dokument byl vytvořen analytickým oddělením společnosti Patria Direct, a.s., licencovaným obchodníkem s cennými papíry regulovaným Českou národní bankou.

Patria vycházela z důvěrných externích zdrojů, zejména databáze agentury Bloomberg. Patria však za úplnost a přesnost takto převzatých informací neodpovídá.

Tituly uvedené v tomto dokumentu představují investiční tipy analytiků Patrie. Doporučení makléřů Patrie ohledně těchto titulů v konkrétním okamžiku však mohou být odlišné, a to zejména s ohledem na investiční profil konkrétního klienta, kterému je poskytována služba investičního poradenství, ale také s ohledem na současný, resp. očekávaný budoucí, vývoj na finančních a kapitálových trzích.

Finanční nástroje nebo strategie zmíněné v dokumentu nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci jednotlivých klientů, jejich finanční situaci, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní cenné papíry, finanční nástroje nebo strategie konkrétním investorům.

Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace.


Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.


Pro další informace viz http://www.patria.cz/disclaimer.html


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti - Německo je stále tou starou dobrou
22.07.2014 17:10
Německá ekonomika má za sebou období růstu, který byl na poměry v euro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m