Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejvíce podhodnocená akcie: Goodyear

Nejvíce podhodnocená akcie: Goodyear

11.09.2014 17:45

Poměrně vysoko se na červnovém seznamu nejpodhodnocenějších akcií od Goldman Sachs umístil americký výrobce pneumatik Goodyear. Co je to za druh (potenciální) podhodnocenosti nám rychle ukáže následující graf. Nebavíme se zde o akcii, která sice rychle roste, ale tato rychlost stále neodpovídá fundamentu. V tom nejlepším případě se zde bavíme o akcii, která je investory příliš trestaná. Naznačuje to jak srovnání s trhem, tak třeba s italským konkurentem jménem Pirelli, či japonským Bridgestone. GY se přitom pyšní betou kolem 2 – akcie je tedy ve srovnání s trhem asi dvakrát rizikovější a na cyklus by také měla reagovat asi dvakrát citlivěji. Což se ale evidentně neděje (na rozdíl od zbylých dvou pneumatikářek).

2

Zdroj: FT

Pirelli dokázala za posledních pět let zvednout tržby ze 4,2 miliardy eur na 6,1 miliard eur. GY dosáhla vrcholu tržeb v roce 2012, od té doby tržby klesají. Jiné je to ale u provozních zisků, které minulý rok dosáhly pětiletých maxim:

3

Zdroj: FT

Spíše než názory paní a pánů účetních formující se do zisků nás ale zajímá, kolik firma skutečně vydělává peněz. Zatímco Pirelli měla problémy s pokrytím investic provozním tokem hotovosti jen v roce 2012, u Američanky je tento problém palčivější. Poslední tři roky se investuje více, než se na provozní úrovni vydělá. Jsou firmy, kde to je přirozené, ale v saturačně usazeném odvětví výrobců pneumatik by to standardem být nemělo. GY má přes dvě miliardy dolarů úročeného dluhu, poměr čistého dluhu k EBITDA není nijak vysoko. Takže zatím nedochází k tomu, že by tento vysavač na peníze dostával firmu do stavu akutního nedostatku hotovosti.

4

Zdroj: FT

S betou kolem 2 tu máme firmu, jejíž požadovaná návratnost se pohybuje kolem 13,5 %, což není málo. Kapitalizace, neboli tržní hodnota vlastního jmění, je nyní asi 6,9 miliard dolarů. Trh se tak musí domnívat, že budoucí tok hotovosti k akcionářům bude tak velký, že při oné 13,5 % požadované návratnosti utvoří jeho současné hodnota oněch téměř 7 miliard USD. Běžně zde postupuji tak, že odhadnu krátkodobé CF pro akcionáře a podíváme se na to, jaký je cenou akcie implikovaný dlouhodobý růst tohoto CF. Zde se pokusme o opak (odhadnout, jaké CF bude GY pro akcionáře v dohledné době vytvářet, je totiž dost těžké).

Podle Euler Hermes poroste světový trh s pneumatikami v následujících třech letech asi o 4 % ročně, co se týče prodaných objemů, a o 8 % v nominálním vyjádření. Dejme tomu, že to je i dlouhodobý trend, na kterém bude GY odpovídajícím způsobem participovat co se týče růstu tržeb i cash flow. V dohledné době pak musí tato firma na „ospravedlnění“ své současné kapitalizace začít generovat necelých 400 milionů dolarů volného cash flow pro akcionáře (a nechat ho růst o oněch 8 % ročně). Do pěti let by tak měla generovat asi 550 milionů dolarů a do deseti let asi 860 milionů dolarů CF pro akcionáře.

Jak bylo řečeno, nyní je provozní CF GY pod investicemi. Firma by tak musela rychle o cca 400 milionů snížit investice, či o tu samou částku zvýšit provozní CF, či tu částku rozprostřít mezi obojí. Není to nemožné – můžeme si například všimnout, že přestože nerostou tržby, firma dost investuje do pracovního kapitálu. Jen eliminace těchto investic by zvedla provozní CF více, než potřebujeme. Ale to už se dostáváme na úroveň mnohem pracnější elaborace toho, zda se GY dovede dostat ze stavu, kdy akcionářům peníze nevytváří, ale trochu pálí. Možná je to jedna z nejpodhodnocenější akcií na trhu, ale její podhodnocení je dobře kamuflované.

Pneumatiky „Dobrýrok“ tak na svůj dobrý rok zatím stále čekají. A hovořit o pesimističtějších scénářích je pro mě přece jen jednodušší. Například: Snad vše, co souvisí s auty, je vysoce konkurenční. Nepřežijí ve zdraví spíše ti, kteří jsou s přehledem schopni pokrýt investice a výzkum a vývoj provozním CF? Na druhou stranu Goldman Sachs, který dal analýze akcie určitě více než já zde, u ní vidí 32% růstový potenciál.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Nesnesitelná lehkost konzumu
08.09.2014 16:45
Oddejme se na chvíli snění: Jak by se změnila vaše spotřeba, kdyby se ...
Pozvánka na levné pivo – Carlsberg
09.09.2014 17:16
Zdá se mi, že nabídka levných piv v obchodech stále sílí a špatný tak ...
Slibujeme, že nedodržíme, co jsme slíbili
10.09.2014 17:50
Čtenáře, kteří se ovlivněni nadpisem těší na nějaké dílo ve stylu „pro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data