Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po Ukrajině a Skotsku další požadavek na nezávislost: Katalánsko

Po Ukrajině a Skotsku další požadavek na nezávislost: Katalánsko

12.09.2014 14:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Na východě Ukrajiny se problematika nezávislosti řeší ozbrojeným konfliktem, Skotové o nezávislosti na Velké Británii budou hlasovat. Tím ale výčet potenciálních snah o odtržení na našem kontinentu nekončí. Jésus Castillo a Yasmine Osman z banky Natixis si všímají toho, že diskuse na toto téma probíhá intenzivně i ve Španělsku, konkrétně v Katalánsku: „Volání po nezávislosti Katalánka nabralo na intenzitě po roce 2008. Ústava nyní možnost nezávislosti vylučuje, ale tato myšlenka je podporována velkou částí Katalánska i jejím prezidentem, Arturem Masem. Ten slíbil, že k referendu o nezávislosti naplánovanému na 9. listopad skutečně dojde i přesto, že španělská vláda s ním nesouhlasí a v cestě mu stojí rovněž řada právních překážek.“

Jak tvrdí Natixis, jádrem sporů mezi Madridem a Barcelonou jsou ekonomická témata. Nezávislost Katalánska by znamenala pro celé Španělsko znatelnou ránu. Tento region se totiž pyšní řadou pozitivních faktorů, včetně velké populace, dobře si vedoucího průmyslu, dynamického exportního sektoru či velkého turistického potenciálu. Rizikům by ale čelilo i samotné Katalánsko, protože by se mu ztížil přístup na trhy, které nyní tvoří asi 45 % poptávky po produktech jeho firem.

Separatisté se domnívají, že celková pozitiva by převážila, protože nezávislost by přinesla například fiskální autonomii a snížení fiskálních deficitů. Spoléhají se přitom na to, že by se zachovaly vztahy a vazby s Evropskou unií a eurozónou, a to by jim pomohlo vyřešit problémy spojené s nutností splácet vysoký dluh či financovat vlastní veřejné služby. „Zachování těchto vazeb ale není jisté,“ píše Natixis. Z právního hlediska by totiž nezávislost Katalánska okamžitě vyvolala jeho exit z EU.

Narušení vazeb s EU by se dotklo katalánských exportů, které nyní z 60 % míří právě do EU. Na tyto vývozy by se totiž začaly vztahovat cla a zvýšily by se transakční náklady. Rostlo by tak riziko, že firmy se z Katalánska přesunou jinam a klesnou přímé zahraniční investice do této nově vytvořené země. Nyní totiž 80 % z nich pochází právě z Evropy. K tomu všemu se přidává nejistota ohledně toho, zda by Katalánsko bylo schopno udržet si euro jako vlastní měnu.

V Katalánsku žije 7,2 milionu lidí, což představuje 15,7 % populace celé země. Jde o druhý nejlidnatější region hned za Andalusií. V roce 2013 dosáhl katalánský produkt 192,5 miliard eur, tedy 18,8 % celkového národního HDP a region řadí v tomto ohledu na místo první. I z těchto čísel je jasné, že případná nezávislost Katalánska by byla velkým rizikovým faktorem a přinesla by zvýšenou míru nejistoty. Jak se dokonce domnívají ekonomové z Natixis: „Tento rozvod je nemožný.“

Zdroj: Natixis




Čtěte více:

Skotská bitva o nezávislost – pětice nevyřešených rizik
10.09.2014 11:06
Víkendový výzkum veřejného mínění ukázal, že zastánci odtržení Skotska...
Rozbřesk - geopolitické riziko se zvolna posunuje do Skotska
11.09.2014 9:10
Trhy si zvykly, že geopolitické napětí má svůj původ buď na rusko-ukra...
RBS a další banky se z nezávislého Skotska přesunou do Londýna
11.09.2014 12:07
Pokud si Skotsko příští týden v referendu zvolí samostatnost, tak před...

Váš názor
  • tak je to správně
    15.09.2014 22:10

    Nezávislost národů na větších umělých celcích je prvním krokem k ozdravění naší civilizace. Návrat od globalizace k lokální ekonomice, upřednostnění vlastních tradičních prvků a mentality lidí, kteří svou zemi budovali tisíce let. Žádná multikultura, žádná propagace cizorodých prvků - to všechno bude účinným lékem vyléčení nemocné ekonomiky. Z prostého důvodu - lidem v těchto státech tato ozdravující nálada vlije krev do žil a nikdo je nebude dusit v jejich aktivitách. Vivat Skotsko, Katalánsko, Baskicko ! EU je v koncích, je třeba tuto chcíplou kobylu dorazit.
    Jesse
    • Re: tak je to správně
      20.09.2014 2:38

      .....správně. a můžeš doplnit: novorusko.
      keris
    • Re: tak je to správně
      15.09.2014 23:16

      Jáj, Jasejko, ty si peknučký táralko, veru tak. Ešte nedávno si tuna písal, že si rozpad EU nepraješ, no vývoj k tomu podľa teba smeruje. Jáj, to si peknučko zanotuješ s Putinkom, ak sa EU rozpadne, veru hej.
      Šaňo
      • čo si zjedol za patáčky šaňo?:-)
        16.09.2014 6:20

        Ty si taký náš druhý slovenský ruphejko. Všetko si zapisuješ, kdě čo ohováraš, veľa si vymýšlaš a táraš ako stará Červeňáková:-)) Povedz, kdě som povedal, že si prajem celistvosť EU? To je somárina, nevkladaj mi do úst slová, ktorá som nepovedal. Vždy som tvrdil, že je EU hovadina, ža má umelů měnu ako umelů hmotu. A je to tak. Mohol som iba v istých sůvislostiach napísať keď že už axistuje EU... a tak ďalej... tož tak... v duchu tejto skutočnosti... ale nik som nevravel, že som zastánca EU.
        Jesse
        • Re: čo si zjedol za patáčky šaňo?:-)
          16.09.2014 9:13

          Jáj, Jasejko, nemám to zapísané, veru nie a vidno, že je to chyba. Nie je to tak dávno, čo sme tuna EU diškutovali. Nikdy som od teba nečítal, že si fanúšik EU, tu si vždy kritizoval. No, v tej diskúsii sme došli k záveru, že bez EU by bolo v súčasnej dobe v Európe veľmi zle. Rozloženie EU je Putlerov cieľ a v tomto mu napomáha jeho priatelka Le Penová, veru hej. Zapísané mám od teba iba ako si konštatoval, že v rokoch 45-47 sa skvelo naštartovala ekonomika Československa. Toto nemôžem pochopiť, lebo v 45 bolo najväčšie znárodnenie súkromého majetku v Československu a rozhodujúcu úlohu v tých rokoch už hrali komunisti na čele s Gottwaldom. A ešte by si mal vysvetliť ako je možné, že Putlerov Gazprom predáva plyn v Európe tak draho, keď v USA je za tretinu ceny. Jáj? A ty píšeš toto: vy jste blbci 11.9.2014 21:57 Když lezete na finanční weby a chcete tady vyřvávat svá ideologická hesla, tak si aspoň něco málo základního o světové ekonomice přečtěte. I žád devítiletky pochopí, že se na trzích obchoduje za svbětové ceny. Takže v co s zobchoduje v Argentině, za stejnou cenu se obchoduje v Rusku, Číně nebo na Bahamách. Když je dnes cena ropy 97 usd za barel, tak s tou cenou obchodují všichni stejně. Plyn je to samé. je úplně jedno jestli je z břidlic a nebo z ruských hoven. Cena plynu je pořád jenom jedna. Příklad NWR a cena uhlí. NWR si prostě své uhlí nedokáže prodat o 50% dráž, protože světové ceny to nedovolí. Jste směšní a běžte slintat k Hájkovi a Vyvadilovi. Tito blbečci vás vyslyší a pohladí po hlavičce... Jesse
          Šaňo
      • EU
        15.09.2014 23:36

        jako koncept je ok ty trulo....jde o to, aby fungovala jako servis /obrana, obchod, věda atd/ a "evropská myšlenka" pro svobodné národy a regiony. Skotsko, Katalánsko atd a jeich samostatnost s tím nijak nejsou v rozporu. Bude to dlouhá cesta, nicméně...to chápu. Ale 1000 x lepší než velký bratr, co se bez vodky neobejde...
        sean
        • Re: EU
          16.09.2014 1:27

          Jáj, seanko, tiež ti idú naivné táraninky, veru hej. Na územiu súčasnej 28člennej EU bude povedzme 45. Namiesto jedného Španielska 3 štáty, V. Brit. 3, Belgicko 2, Taliansko 2, Nemecko 2 potom 4 a napokon 10 ako kedysi, však. Jáj, a týto sa domluvia na dačom spoločnom? Jáj :)) Budú sa užierať tisíckami problémov vzájomných krívd, veru tak. No možno ich zjednotí tá Jasejkova favoritka Marine Le Penová, obdivovatelka Putlera, ktorá je v Kremli ako doma.
          Šaňo
          • šaňo
            16.09.2014 1:45

            ty kluku vtipná, z čeho ty máš vlastně radost ? "Putler" ...jako Hitler, asi mu tímto nevyjadřuješ sympatie, vráj? ...vem si ale, že spousta europanů memají nějaký starý problémy, resentimenty a tak..já sám jsem ochotný žít i s takovou bandou ovcomrdů jako jsi ty ČOBOL a nechci ti řezat krk ani zavádět dovozní cla. Ani slovenské kurvy nebudu bojkovat veru jej...tak kde je problém ? ;-)
            sean
      • Ej chlapci
        15.09.2014 23:26

        čožeby sme s Putinom spievali, Veď nám stačí pálenka a tá nás zahreje. Načože nám bude plyn. Ani hlava sa z neho nemoce, len rovno zadusí. no nčo je nám taký plyn :-)
        .
  • Drahá Patrije - nezlobte se ale.....
    12.09.2014 19:12

    Jen opravdový blbec může porovnávat, nebo dokonce házet do jednoho pytlesituace - Katalánsko, Skotsko a Ukrajinu. Posílá Anglie nebo Španělsko tanky a vraždí své odpůrce a anexuje si regiony, které nesouhlasí s centrální vládou ? Navíc pak ještě oblvovat a házet to na ty zlé USíky. Jste trapní. To může žrát opravdu jen ruský mužík a stejně smýšlející, kteří si neumí udělat vlastní úsudek a čekaji na direktivy ÚV.
    Klouzek
    • Najprv som myslel, že to píše Kalusek
      15.09.2014 17:17

      Ale ožranov je v tom česku asi vic :-) .
      • Re: Najprv som myslel, že to píše Kalusek
        15.09.2014 19:16

        My přece všichni víme že ten největší ožrala je náš pan prezident, který nevěří zpravodajským sluchcežbám a potřebuje důkaz že na \ukrajině operují Rusáci a že snakce nefungují, nebo že kouření lidem přes 27let už neškodí. A jak to že nemusíš vyplnit své jméno ? Ty budeš asi vyvolený od Patrije. Proč mě to nepřekvapuje.
        .
  •  
    12.09.2014 16:03

    Ať si pozvou Porošenka, ten to vyřeší.
    Juniper
    • Najprv som myslel, že to píše Kalusek
      15.09.2014 23:22

      Doteraz som nevedel že som vyvolený... Hmm alebol len som to vyskúšal ? No proste musíš vedieť ako na to!
      .
    • porošenko?
      15.09.2014 17:20

      Na slovensku sa to číta ako Prasačenko :)
      jářku
    • Ne Porošenka - ale Putina
      12.09.2014 16:41

      Zajímavé, že jinde to jde bez tanků a krveproliti. V Kanadě se snaží o to samé v Quebecku několik Francouzů již přes 50 let a furt nic, protože většina obyvatel je prot.i Jen geroj Putin, starý bolševik to řeší po bolševicku za cenu tisíců mrtvých a je schopen kvůli regionálnímu konfliktu začít 3. světovou. Nejhorší je kolik místních bolševíků mu tady k tomu tleská.
      ..
      • Re: Ne Porošenka - ale Putina
        15.09.2014 23:30

        Nooo neviem, neviem, čítal som aj toto "Vystúpenie Škótska zo zostavy Veľkej Británie hrozí regiónu stratou anglickej libry, ozbrojených síl a prístupu k dôchodkovému fondu. Vyhlásil to vo svojom vystúpení v škótskom Aberdine pred naplánovaným referendom 18. septembra o nezávislosti britský premiér David Cameron."
        .
    •  
      12.09.2014 16:22

      Ale no táááák. Co máš furt proti demokratickému právu na sebeurčení?
      Jesse
      • ozbrojené sily nie sú aj tanky?
        15.09.2014 23:41

        a načo že už Škotsku treba ozbrojené sily. Jedine že Cameron zútočí :-( a vojna ako vyšitá. podobne ako s IRA Tiež sa nemožu sebaurčiť a ako mierovo to pekne riešia a nejaky Kalousek povie že to nepravda. Pardon nie kalousek. Ten je už v tejto hodine pod stolom to Klouzek písal a dvojbotka tiež vidí len to čo chce... Inak sa podpíšen ako jesse a to v pohode prejde .... sa tu ale riadni IT vyznamenali
        • Re: ozbrojené sily nie sú aj tanky?
          15.09.2014 23:41

          .
          jasse
          • teraz už fakt nevie kto je kto
            15.09.2014 23:43

            keď sa možem podpísať ako Jesse
            Jesse
            • Re: teraz už fakt nevie kto je kto
              15.09.2014 23:46

              suter IT je skratka idiot technologie. teraz som kto?
              veákamedvedica Jesse
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data