Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sankce tvrdě zasáhnou ruské plány na těžbu ropy, země se přiblíží recesi

Sankce tvrdě zasáhnou ruské plány na těžbu ropy, země se přiblíží recesi

15.09.2014 8:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Americké a evropské sankce zavedené v pátek proti Rusku zablokují průzkum velkých ruských ropných nalezišť na severním pobřeží země a tvrdě dolehnou na financování existujících ruských těžařských projektů od Kaspického moře po Irák či Ghanu. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na informace expertů.

Spojené státy nově uvalily sankce na mohutné ruské státní firmy Gazprom, Gazprom Něfť, Surgutněftěgaz a Rosněfť a zakázaly západním společnostem podílet se na hlubinné těžbě či průzkumu ropných nalezišť v arktických vodách nebo pobřežním šelfu. Podle odborníků jde o podstatné a citelné rozšíření dřívějších sankcí, které se týkaly pouze zákazu vývozu vyspělé technologie a těžního zařízení.

Mezi ohroženými projekty jsou klíčové průzkumné programy americké firmy Exxon Mobil v ruském sektoru Arktidy, které byly spuštěny v srpnu jako společný podnik s firmou Rosněfť. Tento a desítky dalších projektů, na nichž se Rosněfť a Gazprom Něfť dohodly s firmami Exxon, s britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell, norskou Statoil nebo italskou ENI, nyní budou zastaveny.

Jejich realizaci podle amerických vládních úředníků znemožňuje vyhlášené embargo na technologii a služby. "Bylo by přinejmenším mimořádně obtížné v nich pokračovat. Nikde jinde Rusko alternativní pomoc nesežene," řekl agentuře Reuters informovaný představitel americké vlády. Žádný z kontraktů přitom neobsahuje položku blokující odstoupení.

Rusko, které je druhým největším ropným vývozcem na světě, vnímá svá arktická a pobřežní naleziště jako záruku toho, že se i při klesajících ropných zásobách na západní Sibiři podaří udržet těžbu na hranici 10,5 milionů barelů denně. Ruské firmy ale neinvestovaly do technického rozvoje a na spolupráci se Západem jsou těžce závislé. "Na hledání náhrady je pozdě," řekl analytik ruské banky Sberbank Valerij Něstěrov.

Klíčové postavení má mezi ruskými ropnými rezervami takzvaná Baženovova formace, která leží pod existujícími západosibiřskými ropnými nalezišti. V zemi je tam uloženo čtyřikrát víc ropy, než kolik činí odhadované zásoby Saúdské Arábie. Na využití naleziště pracují Rosněfť a Gazprom Něfť s firmami Exxon a Shell. Rosněfť kromě toho disponuje 44 ropnými nalezišti v Arktidě a v Černém moři s kapacitou 300 miliard barelů. Využít je chtěl ve spolupráci s firmami Exxon, ENI a Statoil.

Pro firmu Lukoil, která se rovněž na sankčním seznamu ocitla, je vyhlášení sankcí šokem. V zahraničních nalezištích je z ruských společností nejaktivnější, zájmy má v Ghaně, Kaspickém moři či Iráku. Sibiřská naleziště chtěl Lukoil zkoumat s francouzskou firmou Total. Právě Lukoil jako poslední ruská firma využil možnost velké západní půjčky, šlo o kredit 1,5 miliardy dolarů. Od okamžiku předešlých sankcí vyhlášených v červenci je s půjčkami konec.

Podle činitelů americké vlády nové sankce posunou ruskou ekonomiku blíž k recesi, hodnota rublu se sníží o 13 procent a odliv kapitálu letos dosáhne hodnoty 100 miliard dolarů. Pokud se kvůli nedostatku financování ruské firmy obrátí na centrální banku, bude ta muset sáhnout do rezerv. Jejich výše je 460 miliard dolarů a vydrží prý dva roky.

Zdroje: čtk, Reuters


Čtěte více:

Právě teď: Návrh nových sankcí proti Rusku
02.09.2014 14:21
Evropská komise (EK) právě zveřejnila návrh na rozšíření hospodářských...
Ruské matky – nejsilnější Putinova opozice
03.09.2014 14:15
Evropa se aktuálně dohaduje na nové podobě sankcí proti Rusku. Americk...
Měli bychom bojkotovat ruský fotbalový šampionát?
12.09.2014 6:01
Žádná nesmyslná myšlenka ještě nebyla dost vyvrácena a odsouzena na to...

Váš názor
  •  
    15.09.2014 10:34

    v prvom rade to zasiahne zapadne spolocnosti lebo uz investovali neviem si predstavit , ze ich domovske krajiny odskodnia. Netreba biť naivny čo sa týka použitej Know- how ktoru je možne kopírovať lebo je už použita a prave spojenie ma priniest navratnost
    tono
    • no hej nooo ...
      15.09.2014 11:15

      Pri číaní čláku a ponechaní kurzoru ( šípke na myši ) an názve Exxon sa rozbalí vývoj cien akcií .... Tak neviem, kto je vlastne v prdeli... Obecne NIKTO !!! nepomáhal Rusku. Vždy sa zo sračiek dostalo samo !!! Tie zásoby sa nepremiestná ani do Európy ano do USA a to je fakt.... A faktom je Že USA sa chce zmocniť týchto zásob násílím a EU je len poskakujúci pucflek USA, ktorý na to najviac doplatí. USA nakonec povie to oni, to oni. Oni to je EURÓPA a tu žijem aj ja. Už aby ten Yellowstone volcano buchol... na odľahčenie ...Ale to je tak, keď opica z pralesa ide riadiť svet (planéta opíc III :-) ). Proste vývoj as preskočiť nedá... Opica zvesená zo stromu asi nebude dobrým riešením rovnako ako degenerovaný šľachtic. Čo může vznikmúť krížením šľachtica a opice? No hej nooo, nič dobré! Len bacha aby sa Exxon a Total nestali nepotrebnými a tak aj Európa a USA! Lebo psi brešú a karavána ide ďalej !!! Ešte pre technologického génia JESSEHO - podstatou protestu USA a CANADY o preletoch ruských síhačiek nad kocábkami NATO resp. USA a CANADY bolo to, že ich fizycky videli, ale na radaroch nič nezaznamenali... A ešte jedna vec, tie technologické veľmoci dodnes nemajú toréda pohybujúce sa rýchlosťou 500 km/hod vo vode... Nokto nevie čo tam ešte Rusko má... Netrena preto nikoho podceňovať a ponižovať... Jesse negúľaj očmi, ale študuj ďalej... Mne pripadá tak, že si technologický kostlivec a nie expert...
      jářku
      • Re: no hej nooo ...
        15.09.2014 16:27

        Kristepane, tu fámu neviditelnosti ruských stíhaček, tu vydali už před půlrokem o bylo to o Truxtonu... Tak a jakou další pohádku si povíme o nedostižnosti technologií ze země, kde zítra již znamená včera? Jedinou vojenskou supervelmocí je USA!
        sgt.Mike
      • Re: no hej nooo ...
        15.09.2014 11:26

        Ešte jedna vec, držím palce Rusom a Šengenskej trojke. štvorke len vterdy, keď poliaci si tam urobia poriadok s donaldom káčerom. Pardón tuskom :-) . Viete prečo? Lebo som Slovan a žijem tu !
        jářku
        • jářku
          15.09.2014 16:42

          ja ti na to vase dostavani se zo sračiek zvysoka ..., Slovane.
          hm
  •  
    15.09.2014 10:09

    No jo, američtí "experti"...mezitím tam vlítnou čínské firmy a američtí "experti" budou v ..deli...jako vždy
    aleš
    •  
      15.09.2014 12:12

      Protiruské sankce Západu jen nastartují ekonomickou spolupráci Moskvy s Pekingem. Je o tom alespoň přesvědčen podnikatel Gennadij Timčenko, blízký spojenec Vladimira Putina a předseda Rusko-čínské obchodní rady. Rusko koncem května podepsalo s Čínou obří kontrakt na dodávky plynu. Nyní chce spolupráci rozšířit i v dodávkách technologií pro těžbu plynu a ropy. Právě na ně se částečně vztahují sankce.
      kchárl
      •  
        15.09.2014 16:28

        A že sankce ty Rusáky tak se..ou :-)
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university