Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kruh se uzavírá, Ukrajina ratifikovala přístupovou smlouvu s EU

Kruh se uzavírá, Ukrajina ratifikovala přístupovou smlouvu s EU

16.09.2014 16:09
Autor: Michal Putna, Patria Online

Ukrajinský parlament dnes ratifikoval přístupovou smlouvu s Evropskou unií. Ukrajinský zákonodárný sbor, ve kterém zasedá 449 poslanců, přijal tuto smlouvu pohodlnou většinou 355 hlasů, přičemž minimálně bylo zapotřebí alespoň 226 hlasů. Následně podepsal přístupovou smlouvu také prezident Porošenko. Ekonomickou část přístupové dohody přitom podepsal ukrajinský prezident již v polovině června.

Ukrajina se tak vrací zpátky v čase do přelomu února a března letošního roku, kdy odmítnutí bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče podepsat asociační dohody s EU odstartovalo protesty opozice. Opoziční síly se koncentrovaly na kyjevském náměstní Majdan, kde začal krvavý boj s vládními silami, který trvá s různě dlouhými přestávkami dodnes.

V mezičase se ujal vlády nový ukrajinský kabinet premiéra Jaceňuka, Rusko pod záminkou ochrany rusky hovořících občanů na Krymu anektovalo tento poloostrov a následně se ruská intervence rozšířila na východ Ukrajiny. Podle dostupných odhadů (agentura Reuters) si zatím protesty a následný vojenský konflikt vyžádaly téměř tři tisíce obětí (včetně úmrtí ruských vojáků, kteří se vrací domů v rakvích, aniž by bylo jasné kdy, kde a za jakých okolností zemřeli – podrobněji ZDE).

To všechno kvůli jednomu podpisu, který bývalý prezident Janukovyč odmítl pod asociační dohodu s EU připojit. Nabízí se tedy otázka, proč byla právě tato smlouva tak důležitá, že její ne-podepsání mohlo vyvolat masové násilnosti, vedlo ke ztrátě Krymu (a možná i jiho-výhodu Ukrajiny), způsobilo smrt tisíců vojáků a civilistů a vyvolalo ve světě největší mezinárodně-politickou tenzi od konce Studené války? Proč je přístupová dohoda k EU pro Ukrajinu (a Rusko) tak důležitá?

Demonstrační efekt

Ekonomie používá k vysvětlení růstu podílu veřejných výdajů na HDP koncept tzv. demonstračního efektu. Ten ve stručnosti říká, že úroveň výdajů se zvyšuje (také) proto, že obyvatelé jednotlivých zemí porovnávají míru veřejných služeb mezi různými státy a následně vyžadují podobnou/vyšší úroveň zajištění také v domácí ekonomice. Prosté srovnávání pak vede k nárůstu veřejných výdajů, které kompenzují sociální „vymoženosti“ vypozorované v okolních státech.

Koncept demonstračního efektu, avšak podstatně šíře definovaný, by mohl být jedním z hlavních důvodů, proč nepřijetí asociační dohody s EU prezidentem Janukovyčem, mělo potenciál vyvolat geopolitickou krizi, která dnes zasahuje celý region. Moskva byla historicky zvyklá na „nárazníkovou“ zónu tvořenou satelitními státy, které tvořily vnější krunýř sovětského impéria. Díky těmto zemím byl sovětský režim a jeho obyvatelé „chráněni“ od západního světa a byly tím pádem také omezeny možnosti srovnávání občanských a politických svobod.

Pokud však bude mít Rusko za souseda (další) zemi, která je členem EU (a usiluje navíc o vstup do NATO), potom se možnosti poměřování kvality života v Rusku a státech EU/Ukrajině silně zvýší. Obyvatelé Ruska by mohli začít v logice demonstračního efektu požadovat více občanské a politické svobody. Mohli by chtít také větší ekonomickou svobodu, právo volně cestovat, vyjadřovat se a shromažďovat. Mohli by zatoužit po větší politické participaci, která není řízena stranickými aparáty. Mohli by volat po svobodných médiích, legitimních volbách, atd.

Ačkoliv „Západ“ není ani zdaleka dokonalý, stále nabízí ovoce, které je v některých zemích zakázané. Tím je/může být Západ atraktivní a pro Rusko potenciálně nebezpečný. Demonstrační efekt aplikovaný na občanská, politická a ekonomická práva by mohl vést k požadavkům na zavedení obdobných vymožeností také v Rusku. Politika Kremlu je však (zcela) odlišná a Ukrajina v EU je potenciálním rizikem, které by mohlo (do)pomoci vykreslit současné Rusko v pravdivých barvách.

Pokud se na problematiku vstupu Ukrajiny do EU podíváme touto optikou, třeba lépe pochopíme smrt tří tisíc lidí, kteří již v ukrajinsko-ruském konfliktu vyvolaném okolo asociační dohody padli.

Zdroj: RIA, RTRS



Čtěte více:

Ceny v průmyslu stagnují
16.09.2014 9:40
V meziměsíčním i meziročním srovnání se ceny průmyslových výrobců, kt...
Elon Musk: Cena akcií Tesla je „tak nějak příliš vysoko“
16.09.2014 10:55
Když Elon Musk mluvil, akciový trh poslouchal. Cena akcie Tesla Motors...
Pimco: Nejlepší akciové investice jsou…
16.09.2014 12:29
S malými přestávkami stále rostoucí akciové trhy komplikují výběr pote...

Váš názor
  • V době tryskových bombarderů a raket
    18.09.2014 0:26

    je vám nárazníková zona stejně platná jako hradní příkop nebo padací most víte naco. Ty byly dobré ještě v dobách kdy se bojovalo šavlemi a jezdilo na koních. Na to jste přišla sama nebo máte přístup k ruským tajným plánům. Ale jako vtip dobrý.
    nezávistlý
  • Připomeňme si
    17.09.2014 13:25

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/105152-tajne-dokumenty-o-valce-v-iraku-prinasi-dukazy-o-zlocinech-usa/ A podle všeho se situace opakuje. Namísto Iráku je Ukrajina a namísto USA a GB jde o USA a EU. Taky se nikde nedozvíme o zvěrstvech Ukrajinců z pravého sektoru a jemu podobným na Majdanu, v Oděse a Dombase. USA a EU jen tiše přihlíží nebo si taky přisadí. Nepřítel našeho nepřítele je náš přítel a tomu, přece nebudeme nic vyčítat. To jen tak naokraj pro všechny ty, kteří slepě věří v humanitární cíle a způsoby vedení války NATO.
    jarom
    • Ono NATO napadlo Ukrajinu ?
      17.09.2014 18:51

      O zvěrstvech Ukrajinců se nedovíme, protože ani Putin takové důkazy nemá. Ty existují jen v hlavách jeho fandů. Kdyby takové důkazy existovaly už by jsme je měli na našich obrazovkách od rána do nocí. Zatím máme ale snímky o ruských konvojích, které vozí pomoc ruským dodrovolníkům na dovolené ńa Ukrajinu, bez doprovodu Červného Kříže, jak bylo slíbeno Putinem a odvážeji bez kontroly nakradená zařízení z ukrajinských továren. Stačí snímky ruských žoldáků bez označení jak brání mezinárodním pozorovatelům v přístupu na místo pádu sestřeleného civilního letounu. Každý ví proč.
      Agent xxx
  • Moskva byla historicky zvykla.....
    17.09.2014 10:42

    na úplnou poslušnost svých satelitních států, jejichž poslušnost udržovala brutálním způsobem. Kdokoliv se vymknul a neposlechl jejich rozkazy dopadl jako Mad'arsko v 56ém nebo i my v 68ém. Je jen překvapující kolik se najde, v národu Rusáky okupovaném a pošlapaném stále jedinců, kteří jsou tak slepí a i v dnešní době fandí Putinovi, který se neštítí stále používat staré a od Hitlera okoukané taktiky.
    Historik
    • Re: Moskva byla historicky zvykla.....
      17.09.2014 11:59

      lidé se holt ke své škodě nemění a stále platí staré a smutné: nic si nezapamatovali, ničemu se nenaučili.
      ☺lolek☺
  • Janukovič byl zvolen za prezidenta
    17.09.2014 10:23

    na základě svých předvolebních slibů. Ten nejdůležitější byl, že se zasadí o přijmutí Ukrajiny do EU. Proto se zvedla taková vlna nevole, když jeho voliči zjistili, že vědomě lhal jen aby zvítězil ve volbách a jako loutka Putina po svém zvolení udělal pravý opak a začal proti vůli lidu, zobat Putinovi z ruky. Celý Majdan byl jen ukázkou jak zrazení a jeho politikou rozčarovaní lide spontáně zareagovali na jeho sprostý podraz. Právě jeho útěk pod Putinovu ochranu byl důkazem v čí režii to bylo celé zorganizováno. O zbytek se pak už postarali novináři Pravdy. Pro znalce historie a bolševických metod to není nic nového nebo překvapující.
    MN
  • Doporučuji
    17.09.2014 10:22

    http://www.novarepublika.cz/2014/09/mainstreamova-media-nejvice-skodi-tim.html
    jarom
    • Re: Doporučuji
      17.09.2014 12:08

      Ty opravdu hájiš konání doktora Ratha?
      ☺lolek☺
  • GO WEST!
    17.09.2014 9:38

    Janukovyč jako prototyp korupce a poskok Moskvy ukázal, kam tu zem vede. Lidi pochopili a chopili se svojí jediné šance na změnu. GO WEST!
    sgt.Mike
  • "Moskva byla historicky zvyklá na „nárazníkovou“ zónu"
    17.09.2014 9:38

    Takže zástupci EU, kteří si toho byli dobře vědomi, obětovali tisíce životů. Bylo jim jasné, že "Moskva" bude bránit svou nárazníkovou zónu a proto nabídli Janukovičovi naoko spojenectví Nato, když dobře věděli, že odmítne. A to vše proto, aby občanům RF zvýšili možnosti srovnávání občanských a politických svobod. Myslíte, že oněm zástupcům v Bruselu a v Nato (jejich lobistům) pouze chyběla představivost, že rozšiřovat možnosti srovnávání občanských a politických svobod se dá taky jinak?
    Kalka.
    • Re: "Moskva byla historicky zvyklá na „nárazníkovou“ zónu"
      17.09.2014 11:09

      ale bude to pěkné, až bude Ukrajinská demokratická republika pevnou komponentou EU a NATO, že. Nicméně, snadné to nebude, je to proces.
      ☺lolek☺
      • ReRe: "Moskva byla historicky zvyklá na „nárazníkovou“
        17.09.2014 11:26

        Pro koho bude pěkné, až bude Ukrajinská demokratická republika pevnou komponentou EU a NATO?
        Kalka.
        •  
          17.09.2014 11:43

          pro bezpečnou demokratickou Evropu a její vyspělé obyvatelstvo.
          ☺lolek☺
          • *
            17.09.2014 12:04

            Vyspělé obyvatelstvo, to myslíš plutokraty, že? No už jsme viděli, jak dělíš poplatníky dph na rovné a rovnější...
            Kalka.
            • Re: *
              17.09.2014 12:09

              proč mi podsouváš zrovna plutokraty?
              ☺lolek☺
              •  
                17.09.2014 12:14

                To máš opravdu za to, že 90 a více procent Ukrajinců bude profitovat z toho, že *Ukrajinská demokratická republika bude pevnou komponentou EU a NATO*?
                Kalka.
                •  
                  17.09.2014 12:34

                  to dost těžko. Tolika procentům nevyhovuje nikdy žádný lidský koncept současně.
                  ☺lolek☺
                  • **
                    17.09.2014 12:41

                    Jsem ráda, že to uznáváš. Jsem zvědava, jak dlouho ti bude trvat, než tu veřejně - na všech diskuzích - uznáš i to, že dph platí jen a pouze plátce dph, a omluvíš se mi za své hloupé 684denní obtěžování.
                    Kalka.
                    • Re: **
                      17.09.2014 12:54

                      proč bych to neuznával, je to lidská přirozenost. Krom toho, postačí se kouknou na libvolné demokratické volby, že. Z čehož jen tak na okraj plyne, že krymské referendum bylo sprostě zmanipulované.
                      ☺lolek☺
                      • ReRe: **
                        17.09.2014 13:06

                        Znovu: tvrdil jsi, že až bude Ukrajinská demokratická republika pevnou komponentou EU a NATO, bude to pěkné. Ptala jsem se pro koho to bude podle tebe pěkné. Ptám se znovu.
                        Kalka.
                        •  
                          17.09.2014 13:13

                          již jsem vás svou odpovědí na tento dotaz obtěźoval jednou. To by mohlo, dle mého skromného náhledu, úplně staćiti.
                          ☺lolek☺
    • Re: "Moskva byla historicky zvyklá na „nárazníkovou“ zónu"
      17.09.2014 10:04

      Věnuj se raději svému DPH a nepindej tady hámotiny.
      ..
      • Džordžo
        17.09.2014 10:17

        Jen jsem upřesnila text, pod kterým se diskutuje. Ty uvozovky značí citace, víš? Asi ne - ty nepochopíš ani za 684 dní tak triviální fakt, jako že dph platí jen a pouze plátci dph...
        Kalka.
        • kopistka Semelová
          17.09.2014 18:58

          Právě si opět ukázala jaký si zákeřný had. Před pár dny ses vysmívala kopii textu v uvozovkách. Díky bohu, že ti účel uvozovek byl vysvětlen.
          hadice
    • Re: "Moskva byla historicky zvyklá na „nárazníkovou“ zónu"
      17.09.2014 9:40

      ... v době internetu?
      Kalka.
  • nekrič hop kým ti nepreskočilo :-)
    17.09.2014 8:43

    Do EU z jednej strany pribúda a na druhej strane sa rozpadáva... Je tu snaja pomiešať národy v Európe, ale chýba jednotný jazyk... Musia prejsť celé generácie, aby sa to podarilo. Ale ktorý jazyk to bude? Angličtina, Nemčina, Francúzky? Kto sa poníži? Dnes keď neviete anglicky tak snád ani nie ste človek... A do tej Babilónskej veže znovu pribudla jedna mentalita a jeden jazyk... Narušila sa rovnováha... Ak sa bude narúšať ďalej, zhupnutie budecpríliš veľké a zase v Európe. Kto to potrebuje? Kto potrebuje vojnu a sankcie, aby sa mu darilo? Jednoduché: Kde s dvaj bihú tretí vyhráva.
    jářku
    • Re: nekrič hop kým ti nepreskočilo :-)
      17.09.2014 11:18

      EU se rozpadá? Opravdu? Proč by to dělala? Zjevně Ti již přeskočilo.
      ☺lolek☺
    • Re: nekrič hop kým ti nepreskočilo :-)
      17.09.2014 9:09

      Máš pravdu. Angličtina je tady už moc dlouho a navíc je to jazyk kterým se podrobovali velé národy. Proto jí také celý svět nenávidí. Proto je Ruština jazykem moderního člověka a budoucnosti at' se to zdejším tupcům líbí nebo ne. A navíc se to hodí do krámu USA, protože jsou tak blbý a žádný slovanský jazyk nejsou schopný se naučit. Stejně tak je angličtina tak jednoduchá že se jí naučí i křováci za několik dnů. To se taky hodí blbcům novinářům aby mohli vymývat lidem mozky protože se v angličtině nedá vyjádřit ani žádná složitější myšlemka. Jak může někdo kdo se naučil rusky z knížek popsat a vyjádřit o čem psali Tolstoj, Putin nebo Dostojevský. Nemůže, protože je to nemožné.
      Jerom
      • jarom
        17.09.2014 13:50

        Oo))Promiň, ty musíš fetovat s tou moderní ruštinou. Zřejmě chodíš někam do zaměstnání a nejsi schoen se o sebdpostarat a zakákázky Ti shání někdo jiný, aby mohl hákovt. Sjel jem mus světa, když pominu Francii, nenávist k angličtině je Tvůj bolševický nesmasl. Angličtinou jsem se douvil všude, vyjma Bulharska jen tam se dalo mluvit rusky a to za rekreačním účelem. Za 25 let byznysu, jsem neuzavřel jediný kontak v ruštině mezinárodní do.luvy vždy avýhradně v angličtině. Snad mimo tunisu, kde angličginou nepohrdali jako bolševici ,ale lépe hovořili francouzky. Kam na ty agitace chodíš?
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university