Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zisky v 1. pololetí klesly, firmy jsou nuceny šetřit... Patria vydala nový přehled doporučení

Zisky v 1. pololetí klesly, firmy jsou nuceny šetřit... Patria vydala nový přehled doporučení

22.09.2014 8:26
Autor: Tomáš Sýkora, Patria Finance


Zisky společností obchodovaných na pražské burze se v prvním pololetí letošního roku proti 1H13 znatelně ztenčily, především z důvodu hluboké ztráty bankovní skupiny Erste a výraznému poklesu zisků dalších velkých vah v PX indexu – společností ČEZ a O2 ČR. Výsledkově si v 1H14 polepšily spíše menší kapitalizace (Pegas, Philip Morris CR), z větších vah solidní růst zaznamenala jen pojišťovací skupina VIG (díky nízké srovnávací základně), ztráty zmírnily NWR či CETV. Vývoj zisků na akcii jednotlivých firem shrnuje tabulka v přiloženém reportu.

Výsledky se v samotném 2Q14 u většiny společností nesly v duchu nákladových úspor. Firmy jsou dále nuceny šetřit, aby kompenzovaly pokles výnosů, když se pomalé oživení domácí ekonomiky zatím nepromítá do vyšších tržeb společností. Právě nákladové úspory se tak postaraly o lepší čísla u řady firem na pražské burze, např. Komerční banky, O2 ČR, ČEZ nebo Philip Morris ČR. Komerční banka opět překvapila nízkými rizikovými náklady, operátor O2 ČR vedle nákladových úspor potěšil zlepšením trendu hospodaření v mobilním segmentu. Z menších emisí pozitivně překvapily výsledky mediální skupiny CETV, díky oživení mediálního trhu v regionu či tabákového koncernu Philip Morris CR, který zase těžil ze slabé koruny. Výrazné zlepšení v hospodaření domácích firem ve zbytku roku nelze čekat. Tržní ceny tuzemských blue-chip firem překonávají naše cílové ceny, a proto z PX titulů pro zbytek letošního roku doporučujeme spíše akcie firem menší velikosti, jakými jsou Philip Morris ČR nebo Pegas Nonwovens.

Vybíráme z reportu:

VIG: S ohledem na poslední oznámené akce z dílny ECB i některé trendy ve výsledcích za 2Q14, jsme se ovšem rozhodli snížit naši 6M cílovou cenu na 39,5 EUR (z 42,5 EUR) i doporučení na DRŽET z AKUMULOVAT. Cílovou cenu i doporučení snižujeme především s ohledem na naši novou (nižší) prognózu budoucích investičních zisků (-5 % v roce 2015 i 2016).

Philip Morris CR: Vyšší objemy prodeje jemně řezaného tabáku a slabá koruna by měly nadále více než kompenzovat pokles na tuzemském cigaretovém trhu a ztrátu tržního podílu firmy. Očekáváme, že firma by v příštím roce měla mít prostor vyplatit dividendu ve výši až 900 Kč/akcii. Akcie nabízejí téměř 6% potenciál zhodnocení k naší cílové ceně (11000 Kč/akcii). Celkový výnos po přičtení námi očekáváného dividendového výnosu by však v horizontu 1 roku mohl činit 14,5 %. Zvyšujeme tedy naše investiční doporučení z DRŽET na AKUMULOVAT.

Pegas: Po výsledcích (28.8.) jsme potvrdili naši 6M cílovou cenu 664 i doporučení AKUMULOVAT, i když další prostor pro střednědobý růst ceny akcie je podle nás již relativně omezený. Počítáme ale s tím, že se tržby společnosti ve 3Q14 znovu vylepší s větším podílem produktů s vyšší marží, což by mělo akciím i na stávajících úrovních dodávat oporu.

Komerční banka: Silná kapitálová pozice banky by podle nás umožnila vyplácet až 80 % čistého zisku, v modelu však počítáme s konzervativnějším odhadem 75 %. Dividenda by tak v příštím roce mohla dosáhnout 245 Kč/akcii (po letošních 230 Kč/akcii). Akcie KB postupně vystoupaly až nad naši cílovou cenu a přesáhly hranici 5000 . Na současných úrovních tak doporučujeme zisky na KB spíše realizovat.

Erste Bank: Obavy z výsledku zátěžových testů ECB můžou stát za posledním negativním vývoji na akciích. Již dříve si CEO Treichl postěžoval, že zátěžový scénář pro CEE země je nastaven příliš přísně. Erste by tak mohla obstát v testech hůře, než se předpokládá. To dokazuje i poslední průzkum z dílny Goldman Sachs, který říká, že tržní vnímání pravděpodobnosti propadnutí v ECB testech proti poslednímu průzkumu nejvíce vzrostlo u rakouských, řeckých a CEE bank. Krátkodobá rizika tak zůstávají spíše směrem dolů, a z krátkodobého hlediska proto vybízíme k opatrnosti, střednědobé doporučení (6M) ponecháváme na stupni DRŽET.

NWR: Po dokončení restrukturalizace hrubá výše dluhu firmy poklesne z 825 mil EUR na 500 mil. EUR a změní strukturu. Nový dluh bude splatný v roce 2020 a jeho roční úrokové náklady by měly poklesnout na 30 mil. EUR (z nynějších 70 mil. EUR). Společnost se ovšem může za určitých podmínek (pokles hotovosti k 110 mil. EUR) rozhodnout kupón nevyplatit hotově, ale za méně výhodných podmínek (úrokové přirážky) jej kapitalizovat. Při stabilních cenách kvalitního koksovatelného uhlí bude NWR v provozu peněžně nadále okolo nuly a celková hotovost by tedy klesala (resp. čistý dluh rostl) tempem součtu nových úroků (podle nás 30 mil. EUR) a nezbytných CAPEX (podle nás min. 50 mil. EUR ročně). Hotovost získaná úpisem nového kapitálu by se tak spotřebovala do konce roku 2015 a v roce 2016 by společnost zřejmě narazila na zmiňovanou hranici 110 mil. EUR.

Celý přehled doporučení pro akcie ČR si klienti placeným služeb mohou stáhnout v sekci Analýz



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data