Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Centrální bankéři připraveni k pumpování nových peněz do ekonomiky

Rozbřesk - Centrální bankéři připraveni k pumpování nových peněz do ekonomiky

23.09.2014 9:55
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Klíčoví centrální bankéři - tedy ti z Fedu a ECB - jsou stále připraveni masivně podporovat ekonomiku pumpování nových peněz do finančního systému. To vyplynulo jak z včerejšího vystoupení prezidenta Draghiho v evropském parlamentu, tak z úst klíčových členů vedení Fedu - prezidenta jeho newyorské odnože Dudleye. Zatímco prezident ECB přislíbil, že jeho instituce je připravena v okamžiku dalšího zaváhání evropské ekonomiky spustit i klasické QE (tedy nákupy vládních dluhopisů), pak prezident Fedu v New Yorku zauvažoval, že bude zapotřebí americký trh trochu přehřát, aby se podařilo zrychlit míru inflace. Trhy s rizikovými aktivy respektive ty akciové, které shodou okolností včera zaznamenaly nejvyšší jednodenní propad od 5. srpna, tedy rozhodně nemusí mít strach, že by je centrální banky nechaly na holičkách.

O tom, zdali bude zapotřebí dalších monetárních steroidů pro ekonomiku eurozóny, pak mohou napovědět dnešní čísla ohledně podnikatelských nálad ve Francii, Německu, resp. celé měnové unii. Čekáme především na to, zdali se do těch německých ještě hlouběji zaryje vliv ukrajinsko-ruského konfliktu. Ten se nepochybně podepsal na zhoršení tvrdých dat ve druhém čtvrtletí a měkké ukazatele jako například dnešní PMI (či zítřejší Ifo) nám hodně napoví, jaký bude výsledek hospodářského růstu ve čtvrtletí třetím. Jistým povzbuzením pro německou ekonomiku a spol. je, že nálada průmyslníků na dalším velkém trhu v Číně se podle ranních dat stabilizuje, či dokonce mírně začíná zlepšovat.

Forex

Zklamání z toho, že ratingová agentura Standard and Poor’s ponechala Maďarsku stávající rating BB se stabilním výhledem, bylo hlavním důvodem nedávných ztrát maďarské měny. Forint oproti pátečním osmitýdenním maximům 310,30 EUR/HUF oslabil a seanci včera ukončil na 312,3 EUR/HUF. Česká koruna spolu s polským zlotým posílily, i když zisky byly velmi malé.

Dnešní regionální událostí číslo jedna bude zasedání maďarské centrální banky. Nicméně, i když po posledních expanzivních krocích ECB maďarská centrální banka uvedla, že její manévrovací prostor se zvýšil, snižování sazeb nebo jiná změna politiky nebude podle našeho názoru na pořadu dne.

Dolar si v pondělí udržel své silné úrovně a nehledě na slabší prodeje domů se drží na frontě s eurem poblíž čtrnáctiměsíčních maxim v okolí 1,280 EUR/USD. Dolar pravděpodobně dál těží z dozvuků posledního zasedání Fedu, zatímco euru včera sebral naděje na obrat šéf ECB Mario Draghi. Ten před Evropským parlamentem znovu varoval před nízkým růstem a pomalou inflací.

Dnes budou hlavní událostí indexy nákupních manažerů v průmyslu v eurozóně. I když je pravděpodobné lehké zhoršení, index by podle našeho názoru měly zůstat nad hranicí 50 bodů. To by mohlo euru dodat sílu ke vzdoru na důležitých technických podporách pod 1,280 EUR/USD.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Rozbřesk - Skotská nezávislost, Ukrajina, ECB
19.09.2014 9:10
Evropské trhy si mohou oddychnout, porcování Spojeného království se k...
Rozbřesk - USA vyčítá Evropě její střídmost; forint na koni
22.09.2014 10:00
Máme za sebou velice bouřlivý týden, ve kterém kromě zasedání Fedu a s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m