Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
3D tiskárny jsou žhavé zboží plné volatility, jak jí zkrotit?

3D tiskárny jsou žhavé zboží plné volatility, jak jí zkrotit?

01.10.2014 12:45
Autor: Pavel Petr, Patria Online

3D tiskárny jsou v poslední době docela žhavé zboží, ale je plné volatility. Co dělat když se chcete do těchto vod vydat, ale jsou pro vás zatím neznámé nebo příliš rizikové?

Nejlepší cestou jak zainvestovat do boomu okolo 3D tisku je koupit jich hned několik. Nikdo s jistotou nedokáže říct, která z firem zabývající se touto technologií bude tou vítěznou a navíc si udrží dynamiku pro delší investiční horizont. Neznamená to samozřejmě nakoupit více než je ve vašem stylu obvyklé, ale hlavně se porozhlédnout a pak vybrat tak, aby vaše investice dávala ve vašich očích pořád smysl.

Neexistuje ani správný objem, každý jsme jiný typ investora a proto tyto otázky nechám na vás. Nyní se ovšem podíváme na tři největší, protože koupit více je mimo síly většiny investorů.


Kandidáti ve frontě na investici

Existuje okolo šesti společností, jejichž tržby jsou odvozeny od technologie spojené s 3D tiskem, které se obchodují na amerických trzích.

3D_tab

Z tohoto košíku si představme tři největší podle tržní kapitalizace – 3D Systems, Stratasys a Materialise nebo Arcam.

3D Systems a Stratasys jsou dva lídři, kteří drží laťku v segmentu asi nejvýše. Byly mezi prvními, kdo si technologii 3D tisku vůbec osvojil. Také patří mezi ty, jejich nabídka zabíhá do největší šířky. Jinými slovy pro různá použití od osobní, přes komerční až po průmyslové.

Obě společnosti rozhodně stojí za zvážení, Stratasys hlavně pro svoji dynamiku růstu tržeb. Na níže uvedeném grafu si můžete prohlédnout dosažené tržby obou hlavních společností za kvartály vždy k datu, kdy dané čtvrtletí končí. Z grafu je jasné, že se od roku 2011 velmi dobře daří společnosti 3D Systems, ale někdy na konci roku 2012 se i křivka společnosti Stratasys láme a nabírá mnohem větší dynamiku. Společnost Stratasys od června 2012 do června 2014 tržby více než ztrojnásobila. Na konci roku 2014 se 3D Systems vyrovná a trochu ji dokonce předežene. V dalším období je tomu obdobně přes propad tržeb u obou společností. Ale poslední data z 2Q14 nenechávají nikoho na pochybách, že máme možná nového lídra segmentu a to Stratasys.

3D_graf

Stratasys se méně věnovalo akviziční činnosti. 3D Systems v roce 2012 zakoupilo společnost Objet a v roce 2013 další společnost MakerBot, která se specializovala na výrobu stolních 3D tiskáren, které byly oblíbené zejména u tzv. „hobíků“ nebo-li lidí, kteří se věnují 3D tisku jako zábavě.

3D Systems udělal celou řadu dalších menších akvizicí a při vší úctě k top managementu a jeho talentu. Zdá se velmi nepravděpodobně, že během 3 let jste schopni provést tolik akvizicí (cca 50 společností) aniž by to prostě někde jinde na firmě nebylo znát. Nemáte tolik času věnovat se dosavadnímu byznysu. No a to se s velkou pravděpodobností stalo i ve 3D Systems. To neznamená, že investice do této společností jsou zahozené peníze a firma nemá potenciál, jen bude potřeba se znovu více věnovat obchodu.

Jedním z potencionálně zajímavých „koňů“ ve stáji 3D Systems jsou tiskárny na kov společnosti Phenix Systems, která byla koupena v létě 2013. Tyto tiskárny byly vyprodány v každém čtvrtletí od doby, co došlo ke spojení těchto společností. Další příležitostí, kde by se mohla společnost výrazně realizovat je partnerství s Google na projektu Ara. Ten má za úkol vytvořit platformu nepřetržitého, vysokorychlostního 3D tisku pro produkci modulovatelných mobilních telefonů od Google. Tento projekt má samozřejmě dosah až za brány Google, protože tento pilotní projekt může být jen start produkce některých typů zařízení touto formou ve zpracovatelském průmyslu.

Arcam – čistá specializace na průmysl
Arcam je vlastně skoro stejně veliký jako Materialise. Jediným rozdílem je velká specializace Arcamu na průmysl a to může být za jistých okolností výhoda ale i slabina. Pamatujte na to. Druhým důvodem je profitabilita. Z těch menších hráčů je jediná v černých číslech.

Arcam produkuje tiskárny s technologií roztavování materiálu pomocí elektronového paprsku. Druhým produktem je tiskárna s technologií, která umí produkovat díly z kovů. Společnost se soustřeďuje na zákazníky z oblasti zdravotnických implantátů a leteckého průmyslu. Technologie je to nová a vypadá to zatím na to, že trajektorie prodejů bude velmi zajímavá.

Tržby společnosti jsou zatím bohužel jako na horské dráze. V posledním období končící 30. červnem společnost reportovala tržby ve výši 46,10 mil. USD, kdežto dvě čtvrtletní před předvedla solidní tržby okolo 64 mil. USD. Uvidíme, jak si povede nadále, každopádně propad o 29 % v posledním 2Q nemůže potěšit žádného investora.

Přestože je společnost listovaná na trhu Nasdaq OMX ve Švédsku, lze ji nakoupit i na trzích v USA.

Poslední kurz společnosti Arcam (AMAVF US - modrá) byl za 23,91 USD, 3D Systems (DDD US - zelená) 46,37 USD a Stratasys (SSYS US - žlutá) 120,78 USD.

graf_3D

Zdroj: Motley Fool, Reuters, Bloomberg, Arcam website, Phenix Systems

 


Čtěte více:

Na Ukrajině se opět střílí, rubl prudce oslabuje
30.09.2014 14:10
Bezpečnostní situace na Ukrajině se zhoršuje, za posledních 24 hodin b...
IPO Watch: Vivint Solar - král Slunce a další 7 titulů
30.09.2014 15:55
Další týden je před námi a znovu se těšíme na nováčky na trzích. Dnes ...
Oktoberfest - tam, kde se bujará radost schází s tvrdým obchodním modelem
30.09.2014 13:50
Říjen již klepe na dveře a jeho neodmyslitelnou součástí je již o minu...
S Michelinem za akciovým adrenalinem
30.09.2014 17:45
Pokud od Michelina očekáváme nějaké pozvání, mělo by to být do restaur...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data