Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobré a špatné zprávy od výnosové křivky

Dobré a špatné zprávy od výnosové křivky

01.10.2014 17:29

Po oddechovém minulém týdnu se podívejme na něco o trochu složitějšího, ale snad o to více ku prospěchu věci. Půjde o vztah mezi sklonem tzv. výnosové křivky a vývojem v ekonomice. Jednoduše řečeno jde o to, zda a popřípadě jak může vývoj na dluhopisovém trhu predikovat vývoj ekonomiky a produktu. Nebylo by to příjemné, kdyby krátký pohled na všem dostupné stránky Bloombergu stačil na odhad toho, co nás v dohledné době čeká? Museli bychom se ale vyhnout nepříjemnému nutkání popřemýšlet o tom, kam se dívají ti, kteří svými investicemi o výši výnosů a sklonu výnosové křivky rozhodují.

Sklon VK je dán relativní výší výnosů krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů. VK se tedy napřimuje v případě, když dlouhodobé výnosy rostou a/nebo krátkodobé klesají – zvětšuje se rozdíl mezi nimi. A naopak, ke zploštění křivky dochází, pokud dlouhodobé výnosy klesají a/nebo krátkodobé rostou (rozdíl mezi nimi se zmenšuje). Aktuálně věštecké schopnosti VK testuje studie „The Yield Curve and Predicted GDP Growth“ od samotného Fedu. Tedy instituce, která má hrátky s VK za hlavní nástroj své politiky.

Studie tvrdí, že podle jednoduchého pravidla přijde recese do roka poté, co se sklon křivky úplně prohodí – křivka se zploští a pak invertuje. Tato inverze skutečně nastala při každé z posledních sedmi recesí v USA, naposledy k ní došlo v srpnu 2006, tedy skutečně asi rok před recesí roku 2007. Falešné signály vyslala křivka jen v roce 1966 a 1998. Plochá křivka pak indikuje slabý růst, křivka s prudkým sklonem naopak růst silný. A jaké signály křivka vysílá nyní? Jeden dobrý a jeden špatný. První z následujících dvou grafů ukazuje hnědě rozdíl mezi dlouhými a krátkými výnosy (tedy sklon VK), modře skutečný růst HDP a červeně jeho extrapolaci provedenou právě na základě posledního vývoje výnosové křivky. Tento růst ve výši znatelně pod 2 % určitě není to, v co dnes doufají akciové trhy, či ekonomové:

ss1

Zdroj: The Yield Curve and Predicted GDP Growth

Dobrou zprávou je to, že současné zploštění křivky nijak výrazně nezvedá pravděpodobnost recese. Její konkrétní vývoj shrnuje druhý graf. Z něj je patrné, že tato pravděpodobnost se nedávno blížila nule, dnes se blíží nule o malinko méně. Z grafu jsou vidět i ony falešné signály let 1966 a 1998, jinak byla křivka vzorným předpovídačem.


2

Zdroj: The Yield Curve and Predicted GDP Growth

Ač se to nemusí zdát, růstová fáze posledního cyklu v USA už trvá relativně dlouho (i když růst je dost utlumen). Na to, že dlouho trvá rally na akciovém trhu nikoho upozorňovat nemusím. Neměli bychom ale zapomínat na to, že cyklus je od toho cyklem, že má více fází. I kdyby poslední krize jen přerušila předchozí Velké uklidnění, další recese jednou přijde. Jedna z těch lepších věštíren, které máme k dispozici, ale říká, že zatím můžeme být v klidu. Buďme tedy skromní a radujme se z toho, že zatímco Evropa stále koketuje s japonizací, v USA je recese velmi nepravděpodobná. Evropané tak sní o tom, že jim americký boom pomůže, Američané zase spekulují nad tím, zda je evropský útlum nezbrzdí.

Dnes ještě pokoj nedám. Podívejme se ještě jednou na aktuální vývoj a detail rozborky VK – konkrétní vývoj krátkodobých a dlouhodobých výnosů:
33
V roce 2014 se krátkodobé výnosy zvyšovaly, zatímco dlouhodobé (k velkému překvapení mnoha) klesaly (vyjma poskočení nahoru z posledních týdnů). Jak bylo uvedeno, křivka se tedy zplošťuje. Krátký konec křivky pravděpodobně reaguje na stále intenzivnější diskuse o zvedání sazeb. Pokud by ale sazby měly růst, bude to proto, že oživení bude sílit*. Pak by ale měly růst i výnosy delší. Jenže se děje opak. Trh tak možná** říká, že sazby půjdou nahoru, ale ekonomika to neskousne. Jenže pak by neměly jít sazby zase tak brzy nahoru ... Stále se tak pohybujeme v kruhu.


*Jen krátce připomenu často ignorovaný detail: Výnosy dlouhodobých dluhopisů v USA rostou, pokud se zlepšuje ekonomický výhled (známkou fungujícího QE jsou tak rostoucí a ne klesající výnosy). A naopak. Když tedy Fed začal s útlumem QE, hovořilo se o tom, jak výnosy půjdou nahoru. Ale ony šly přesně v logice věci dolů.

**Pan Yardeni navrhuje alternativní vysvětlení toho, proč dlouhodobé výnosy v USA klesají: Příčinou může být vývoj v Evropě, kde jdou dolů výnosy v jádru i na periferii. A výhled na to, že ECB přikročí k razantnějšímu QE. A jsme zase u toho – pokud k němu přikročí a bude funkční (!), výnosy by měly růst a ne klesat. Slovy klasika popisujícího úžas nad severním pólem: „To se neochodí“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

„Malý“ náznak velkých problémů
29.09.2014 17:45
Pokrizová rally v USA přála zejména menším společnostem. Je to patrné ...
S Michelinem za akciovým adrenalinem
30.09.2014 17:45
Pokud od Michelina očekáváme nějaké pozvání, mělo by to být do restaur...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu loni klesla o 0,2 pct, ve 4Q ale vzrostla o 0,4 pct mezičtvrtletně
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university