Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Alcoa – otvírák výsledkové sezóny otevřel novou továrnu v USA

Alcoa – otvírák výsledkové sezóny otevřel novou továrnu v USA

02.10.2014 14:54
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Alcoa otevírá novou produkční kapacitu ve městě Lafayette ve státu Indiana v USA jako první výsledek agresivní 90 milionové expanze do leteckého průmyslu. Dokáže vyprodukovat více jak 20 000 tun slitiny hliníku a lithia. Je tak největším zařízením svého typu na světě. Navíc dokáže udělat o 50% větší ingoty než jakýkoliv jiný konkurent a je tak možné z nich vyrobit díly do letadel, které konkurenční společnosti nebudou schopné vyrobit. Je to také jedno ze tří zařízení, do kterých společnost investovala z celkových stovek milionů investic v roce 2012, aby dokončila transformaci svého obchodního modelu tím, že začne vyrábět koncové produkty. „Budoucnost letectví je v hlíkovo-lithiových technologiích a Alcoa otevřením této nové továrny dělá obrovský krok k tomu, aby dokázala uloupnout co největší kousek ze světové poptávky.“ řekl Klaus Kleinfeld, CEO a předseda společnosti.

Letecký průmysl je masivní, rostoucí a velmi zajímavý segment pro Alcoa. Ta nedávno ohlásila kontrakt s Boeingem v hodnotě jedné miliardy amerických dolarů. Akvizici Firth Rixson za 2,8 mld. USD oznámila firma již dříve tento rok. Společnost si již formou kontraktů do roku 2017 zajistila zakázky v hodnotě tržeb 100 mil. USD.

Alcoa bude produkovat hliníkovo-lithiové produkty pro letadla společnosti Boeing (hlavně model 787) a také Airbus (model A350 a A380). Ostatní producenti hliníkových výrobků se také tlačí do leteckého průmyslu, staví nová zařízení a také rozšiřují svoje pole působnosti o nové kovy jako je třeba titanium.

Mnoho analytiků očekává, že se nové zařízení v delším období společnosti vyplatí jako strategická investice a očekávají, že firma tak bude schopná si z trhu utrhnout až stovky milionů dolarů v tržbách do roku 2020 na produkci s vysokou marží.

Alcoa se vrátila do černých čísel v posledním čtvrtletí, hlavně díky většímu soustředění se na mnohem složitější zpracování průmyslových výrobků. Výsledky poslaly akcii na 52 týdenní maximum.

Výsledky společnosti Alcoa
Společnost má v plán reportovat výsledky za 3Q14 po uzavření trhu 8. října. Alcoa oceňuje hliník na základě dat z LME, které jsou s 15 denním zpoždění. To znamená, že konečné ceny na konci 3Q14 reflektují uzavírací ceny z 15. září. V referenčním období pro 3Q14 byly průměrné ceny hliníku na úrovni 1 972 USD za metrickou tunu, mezikvartálně o 11,2 % vyšší. Regionální prémie cen byly silné. Na americkém středozápadě s průměrem 441 USD na tunu (vyšší než 411 USD v 2Q), v Evropě 430 USD na tunu (výrazně vyšší než v 2Q14 – 366 USD) a 382 USD na tunu v Japonsku (v 2Q to bylo 358 USD). Při kombinování regionálních prémií a průměrné referenční ceny na trhu LME vychází průměrná realizační cena hliníku na 2500 USD za metrickou tunu pro 3Q14 (2Q14 – 2 450 USD/t).

Důvodem pro vyšší naceňování byla producentova disciplína v době rostoucí poptávky. Světová poptávka po hliníku od začátku roku (bez Číny) rostla o 5,1 %, zatímco nabídka byla o 3 % níže. To vyústilo v deficit produkce 2,4 mil. tun. Tento trend by mohl pokračovat i ve čtvrtém čtvrtletí a dalším roce.

Obecně by si v dlouhém horizontu mohla společnost vést dobře. Uzavřela dva velké kontrakty se společností Boeing, kterou netřeba představovat a druhý se společností Pratt & Whitney, což je společnost, která se již dlouho specializuje na výrobu motorů pro letadla. Do budoucna by tlak na efektivitu a snížení spotřeby konvenčních aut mohl pomoci Alcoe získat nějaké další kontrakty od automobilových výrobců s tím, jak poroste poptávka po lehkých kovech, které by snížily váhu vozů.

Alcoa se aktuálně obchoduje za 15,77 USD v premarket (předobchodní fázi). Poslední tržní kurz ze včerejšího obchodování je 15,70 USD za jednu akcii. Dvanáctiměsíční průměrná cílová cena podle analytiků dotázaných společnost Bloomberg je 16,47 USD.

alcoa_graf  

Ukázka nově otevřeného provozu:

Zdroj: CNBC, Bloomberg, Reuters, Stifel Alcoa 3Q14 pre-result comment analysis, Youtube Alcoa Channel


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.