Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Watch: Zayo Group Holdings - architekt internetu a dalších sedm titulů

IPO Watch: Zayo Group Holdings - architekt internetu a dalších sedm titulů

13.10.2014 15:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Týden se s týdnem sešel od posledního uveřejnění IPO Watch. Pro tento týden tady máme další várku společností, které se budou ucházet o přízeň investorů. Do celkového výběru se dostalo osm společností. Zrak invstorů jistě upoutá hlavně Zayo Group Holdings Inc nebo na Great Western Bancorp.

Dominion Midstream Partners LP (DM) je společnost, založená mateřskou organizací Dominion Resources, Inc. (NYSE:D) za účelem provozování a dalšího rozvoje obchodních aktivit kolem zemního plynu. Prvním nejdůležitějším zařízením společnosti je zařízení na zpracování LNG v Cove Point. Zařízení je schopné zajistit skladování LNG a také jeho následný import z tankerů a transport. Přes toto zařízení a jeho plynovod se dostává plyn do vnitrostátního systému plynovodů. Cove Point také zažádalo regulatorní autority v USA a povolení obousměrného provozu a to jak zkapalňování na LNG tak obráceně. Zatím dosahuje dobrých finančních výsledků a to díky rezervacím kapacit zařízení do velkých společností jako BP, Royal Dutch Shell a Statoil. Společnost v posledním fiskálním roce vygenerovala tržby v objemu 343,5 mil. USD a čistý zisk dosáhl 50 mil. USD.

Firma si jde na burzu v New Yorku pro 367,5 mil. USD s nabídkou 17,5 mil. kusů akcií. Cena při startu akcie by se mohla pohybovat někde v rozmezí 19 – 21 USD.

Zayo Group Holdings Inc (ZAYO) je firma, která byla založena v roce 2007, aby využila nástupu internetu a podílela se na jeho rozvoji formou stavby infrastruktury pro internet, tok dat a také bezdrátové přenosy. Růst cloudových služeb, videa, mobilního a sociálního provozu, komunikace typu „stroj-stroj“ a další datově náročné služby stále zvyšují požadavky na infrastrukturu sítě. Cisco odhadlo například, že do roku 2018 provoz z mobilních zařízení poroste v průměru o 61 % ročně. Tlak a poptávka po dobré konektivitě tak pravděpodobně poroste.
Společnost operuje jak v Americe, tak v Evropě. Zayo má více jak 81 000 mil kabeláže, propojuje více jak 15 700 budov včetně 756 datových center. Také vlastní některé kabelové systémy v metrech např. v Londýně, New Yorku, Paříži nebo ve Washingtonu. Společnost má ke konci června 2014 kontrakty zajišťující tržby ve výši 4,6 mld. USD s průměrnou délkou kontraktů 43 měsíců. Společnost ve čtvrtletí končící 30. června tohoto roku vygenerovala tržby v objemu 1,187 mld. USD.

Zayo vstupuje na burzu v New Yorku a chce si dojít pro 693,6 mil. USD nabídkou 28,9 mil. kusů akcií. Cena při vstupu by mohla být 21 až 24 USD.

ipo_tab

Atara Biotherapeutics Inc (ATRA) se zabývá léčbou rakoviny, nemocí spojených s ledvinami a dalších obtíží. Atara začala fungovat v roce 2012 a její výzkum je postaven na překvapivém objevu, že růstové enzymy jako activin, myostatin a další dokážou ovlivnit průběh nemoci. Atara vyvíjí tři preparáty nezávisle na sobě. Nejnadějnější je PINTA 745 pro pacienty v konečných fázích onemocnění ledvin. U nich se objevuje vedlejší projev kompletního selhání ledvin – tzv. PEW (protein – energy wasting). Projevuje se redukcí schopnosti přijímat proteiny a následným hubnutím. Právě experimentální látka pod názvem PINTA 745 dokáže zastavit úbytek svalů a naopak podporuje růst. Je velmi uživatelsky příjemná, protože její dávkování je týdenní. Odhaduje se, že by na světě mohlo právě PEW trpět více jak 800 000 osob.

Atara byla zatím v posledním fiskálním roce ve ztrátě. Přesto by si ráda došla pro 80 mil. USD na burzu NASDAQ . Chce nabídnout 5 mil. USD s očekávanou cenou při startu obchodování v intervalu 14 – 16 USD za kus.

Hydra Industries Acquisition Corp. (HDRAU) je společnost, která by se měla zabývat efektivním slučováním společností, akvizicí aktiv, nákupů akcií společností, reorganizacemi firem, rekapitalizacemi společností nebo kombinací podobných služeb. Hydra se chce zaměřovat přednostně na firmy ve velikosti 250 až 500 mil. USD. Společnost vstoupí na trh NASDAQ s nabídkou 10 milionů kusů akcií a ráda by za ně získala kapitál v hodnotě 100 mil. USD. Cena na trhu při vstupu by mohla být 10 USD.

Great Western Bancorp Inc. (GWB) je plnohodnotná regionální full-service bankovní holdingová společnost se zaměřením na bankovní služby spojené se zemědělstvím. GWB má 162 poboček v sedmi zemích USA – Jižní Dakota, Iowa, Nebraska, Colorado, Arizona, Kansas a Missouri. Firma byla založena skoro před 80 lety v roce 1935. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 9,1 mld. USD a má zhruba 1500 zaměstnanců.

Firma generovala čistý příjem 77,1 mil. USD v devíti měsících končících červnem 2014 a v předchozích dvanácti 96,2 mil. USD. Společnost se zaměřuje na financování hlavně zemědělské produkce a napojuje na ně i další služby z retailového bankovnictví a správy aktiv. Portfolio úvěrových služeb je také značně zainvestované do byznysu okolo zemědělství. Až 85 % celého portfolia tvoří právě tato kategorie. Společnost se orientuje hlavně na dobře prověřené a léta známé subjekty. Jednou z hodnot společnosti je právě podpora lokálních komunit a tomu firma podřizuje i svojí strategii.

GWB si chce dojít na newyorskou burzu pro 384 mil. USD nabídkou 16 mil. kusů akcií. Startovací cena na burze by mohla být někde mezi 21 až 24 USD za jeden kus.

Fifth Street Asset Management (FSAM) je klasický správce aktiv. Tento drží ve správě více jak 5 miliard dolarů. FSAM funguje již šestnáct let na trhu ve Spojených státech a své klienty hledá mezi středně velkými společnostmi.

FSAM v posledním fiskálním roce oznámila tržby na úrovni 73,26 mil. USD a čistý zisk 39,77 mil. USD. Společnost chce vstoupit na trh NASDAQ a získat 208 mil. USD nabídkou 8 milionů kusů s cenovkou pravděpodobně někde mezi 24 – 26 USD za kus.

Xenon Pharmaceuticals (XENE) je biofarmaceutická společnost, která se soustředí na vývoj svých vlastních preparátů v experimentálních fázích vývoje pro léčení nemoci vyvolané mutací. K zaměření patří také nemoci, které jsou vzácné nebo méně obvyklé. Mezi hlavní produkty společnosti schválené jak pro americký tak evropský trh je lék Glybera řešící geneticky vzniklý deficit enzymu lipoproteinu. Ten způsobuje pacientům bolest, zvětšení jater a další obtíže.

Xenon si jde na burzu pro 48 mil. USD s nabídkou 4 milionů akcií. Doufá, že by se při startu obchodování mohla cena pohybovat mezi 10 a 12 dolary za kus.


Proteon Therapeutics Inc (PRTO)
je farmaceutická společnost v pozdní fázi vývoje medikamentu pro pacienty s obtížemi, které postihují cévy a žíly v oblasti ledvin. Mohou způsobovat vysoký tlak, selhání ledvin, trombózu nebo další potíže.

Společnost v posledním fiskálním roce vykázala ztrátu 7,91 mil. USD. Firma přesto chce na burze získat 65,8 mil. USD při nabídce 4,7 mil. kusů. Očekávaná cena při startu obchodování se pohybuje někde mezi 12 – 14 dolary.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, webové prezentace jednotlivých firem


Čtěte více:

Jak americká legalizace marihuany může pomoci proti mexickým drogovým kartelům
13.10.2014 8:31
Dekriminalizace drog jako je marihuana znamená, že užívání drogy pro o...
Britská vláda se zbavuje majetku - další bude 40% podíl v Eurostar
13.10.2014 8:50
Britská vláda hodlá prodat svých 40 procent ve společnosti Eurostar, k...
„Too big to fail“ v koncích. Banky přijaly změny pravidel pro deriváty
13.10.2014 9:54
Na derivátový trh, který dle odhadů dosahuje velikosti 700 bilionů do...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m