Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OPEC testuje, co těžaři ropy v USA vydrží; kam až pustí cenu ropy?

OPEC testuje, co těžaři ropy v USA vydrží; kam až pustí cenu ropy?

15.10.2014 11:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Desátého tohoto měsíce vydala IEA svůj měsíční report o energiích v USA. Na základě toho vyšlo najevo, že celkový čistý import energií v USA jako podíl spotřeby spadl na nejnižší úroveň za posledních 29 let v první polovině roku 2014. Celková spotřeba energie v prvních šesti měsících roku 2014 byla 3 % vyšší než ve stejném období roku 2013. Ale růst spotřeby byl vyrovnán růstem v celkové produkci energie. Tyto změny vedly k redukci o 17 % v čistých importech ve srovnání s prvními šesti měsíci roku 2013.

oil_1
Celková spotřeba energie rostla každý měsíc v roce 2014 ve srovnání se stejným měsícem roku 2013. Ačkoliv 81 % nárůstu ve spotřebě přišel v měsících leden a únor. To reflektuje tuhou a mrazivou zimu.

Zemní plyn měl podíl 55 %, uhlí 24 %, obnovitelné zdroje energie 12 %, ropa 8 % a nukleární energie 3 %. Z celkového objemu spotřeby zemního plynu, největší růst zaznamenal plyn určený pro vytápění rezidenčních a komerčních objektů o 69 % znovu reflektující tuhou zimu. Zatímco 30 % růst přišel z průmyslového sektoru, pokračuje tak dlouhotrvající trend vyššího využití zemního plynu v průmyslu.

Růst v celkové produkci byl téměř kompletně koncentrován v oblasti ropného průmyslu a zemního plynu. Ropa činila 52 % nárůstu produkce energie v roce 2014, zemní plyn se podílel 27 %, obnovitelné zdroje energie devíti procenty a jaderná energie pouze dvěma procenty. Naopak produkce uhlí propadla o jedno procento. Nárůst v ropném průmyslu reflektuje rozvoj pokročilých technik frakování, včetně hydraulického frakování a dalších technik. Tyto techniky se hojně začaly používat hlavně v oblastech jako Bakken, Marcellus, Eagle Ford nebo Permian Basin. Americká produkce ropy tak vystřelila nahoru po letech pomalého poklesu započatého již v 70. letech.

oil_2

Celkový import energií v prvních šesti měsících roku 2014 poklesl o 6 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2013. Tento pokles byl způsoben téměř kompletně poklesem importu ropy a zemního plynu. Celkový export energií vzrostl o 8 % ve srovnání se stejným pololetím loňského roku. Změny v exportu byly také téměř výhradně kvůli slušnému 21 % růstu produkce ropy.
Na druhé straně světa je OPEC s dosud pohodlným výnosem z prodeje ropy téměř každému, kdo má dostatek dolarů. Ale OPEC v poslední době vzdoruje tlaku na snížení těžby ropy i když cena nastoupila medvědí trend a aktuálně se Brent obchoduje pod 85 USD za barel. OPEC tak zjevně testuje, jak nízko musí cena klesnout, aby těžba pomocí frakování v USA byla neudržitelná, rozuměj neprofitabilní.

OPEC dokonce navýšil produkci nejvíce za posledních 13 měsíců a Saudská Arábie a Kuvajt se nechaly slyšet, že poklesy ceny ropy automaticky neznamenají pokles produkce. Zatímco dříve OPEC fungoval jako na houpačce. Když cena rostla, přidal na produkci, když klesla, produkci omezil. Nyní je situace jiná a nechá ropu spadnout, aby viděl, jestli produkce v USA je schopná odolat nižším cenám. Doposud nejsou známky toho, že by to nějak těžaře v USA poznamenalo a americká vláda očekává rekordní produkci v listopadu, která pomůže vytáhnout nabídku pocházející z USA na nejvyšší úrovně od roku 1986. Saudové chtějí zjistit, kde je bod zvratu pro břidlicové písky, ze kterých se těží v USA. A ať už věříte čemukoliv, tak jasný konsensus, kde tento bod leží, neexistuje.

Druhým faktorem, který přispívá k poklesu ceny je, že Saudové brání svůj podíl na prodejích v Asii, dokonce i za cenu nižších příjmů z prodejů. Jak Saudská Arábie, tak Irák i Írán nabízí největší slevy pro asijské obchodníky od roku 2009.

Zdroj: IEA, Bloomberg

 


Čtěte více:

Levná ropa sráží Putina do kolen
14.10.2014 16:00
Ruská ekonomika aktuálně čelí několika rizikům, včetně sankcí Západu. ...
Bankovní hody jsou tu - JPMorgan odhalila výsledky za 3Q
14.10.2014 13:49
JPMorgan odstartovala dnešní bohatou nadílku hospodářských výsledků am...
Král čipů Intel ohlásil výsledky 3Q14 - lehce nad očekáváním
15.10.2014 9:10
Včera po uzavření amerických trhů ohlásil svoje kvartální výsledky tak...

Váš názor
  • ano
    15.10.2014 11:26

    je to asi tak, jak je v článku psáno. Americká těžba ale ještě několik měsíců poroste, protože v případě navrtání vrtu v prvních měsících produkce roste a to klidně i o 20-30%, pak však strmě klesá. Nyní je podle odhadů cca 1,0 mil barelů denně na trhu více než se spotřebuje, což potlačí cenu ropy ještě níže. Bod zlomu může být někde na úrovni 75 USD za barel, to už se moc nevyplatí těžit nikomu - Saudi musí dotovat štědrý sociální systém stejně jako Iránci. Venezuela se pak přiblíží bankrotu nebo velkým sociálním problémům. Rusko si sáhne úplně na dno, americké malé a středně velké firmy těžící ropu a plyn budou pod tlakem bankrotu (velká část těžby je úvěrována). Tahle cenová válka neprospěje paradoxně nikomu, protože časem bude naopak ropy nedostatek a cena vyletí zase výrazně přes 100 USD (vliv nižších krátkodobých investic), což zase podlomí světovou ekonomiku. Pro svět je ideální cena ropy někde kolem 95-105 USD za barel, to je dostatečné pro stabilní tvorbu zisku a investice, které jsou bohužel v tomto průmyslu čím dál větší.
    tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data