Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pět důvodů, proč Putin na Ukrajině neuspěl

Pět důvodů, proč Putin na Ukrajině neuspěl

17.10.2014 13:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Vladimír Putin se spojením osmi rusky hovořících oblastí na Ukrajině snažil o vytvoření „Novoruska“. Tento pokus byl neúspěšný, v cestě mu stálo pět hlavních překážek. První z nich byla pro Putina překvapením – ukrajinská armáda byla schopna rozhodného boje proti separatistům. Druhou překážkou byly sankce uvalené v době, kdy jsou ceny ropy nízko. Ty poškozují ruskou ekonomiku a finance a jejich dopad bude cítit v následujících dvou letech. Pokud by byla jejich intenzita ještě navýšena, uspíšilo by to ústup Ruska.

Třetí překážkou je veřejný názor v samotném Rusku. Lidé tam sice podporují pomoc separatistům, ale ne přímou intervenci na Ukrajině. Důkazem je pochod Moskvou, kterého se minulý měsíc zúčastnilo 50 000 lidí. Svou roli sehrál i špatný stav ruských ozbrojených sil, které jsou na tom podobně jako síly ukrajinské. Rusko sice na rozdíl od Ukrajiny investovalo do modernizace své armády, tím ale pouze vytvořilo elitní síly „zelených mužíků“ a výsadkářů, kteří pravděpodobně netvoří více než 10 % celkových vojenských sil země. Tento faktor spojený se silným odporem ze strany Ukrajiny vylučuje přímou intervenci Ruska na Ukrajině.

Poslední faktor ukazuje, jak moc je pohled prezentovaný médii ovládanými ruským státem odtržený od reality. Putin vždy prezentuje rusky mluvící Ukrajince jako Rusy a domnívá se, že jsou všichni jeden jako druhý. Nechápe například to, že velká část ukrajinských ozbrojených sil hovoří rusky. Nejvíce proruský je Krym a Donbas. Například v Oděse, kam jsem minulý měsíc zavítal, jsou sice také extrémisté, kteří chtěli vyvolat občanskou válku a pak se přidali k separatistům, při pouličních protestech tu ale jasně převažovali ukrajinští patrioti. A třeba Dnětropetrovsk je ještě mnohem méně proruský.

Putin svých cílů nedosáhl a navíc si ještě uškodil. Velká část rusky hovořících Ukrajinců, která dříve neměla nijak vyhraněné názory, se stala ukrajinskými patrioty. Nejméně oblíbený zahraniční vůdce na Ukrajině je Putin – tento názor sdílí 75 % Ukrajinců. Názor, že Rusové a Ukrajinci jsou bratři, byl nenávratně vykořeněn. Podpora členství v NATO stoupla na 50 % a podobnou podporu má návrat Ukrajiny k jaderným zbraním.

Autorem je Taras Kuzio z Centre for Political and Regional Studies, Canadian Institute for Ukrainian Studies, University of Alberta.

Zdroj: BeyondBrics




Čtěte více:

Putin restrikce na pohyb kapitálu neplánuje
02.10.2014 16:20
Ruský prezident Vladimir Putin na investiční konferenci v Moskvě oznám...
Levná ropa sráží Putina do kolen
14.10.2014 16:00
Ruská ekonomika aktuálně čelí několika rizikům, včetně sankcí Západu. ...

Váš názor
  • putin je chujlo
    13.11.2014 22:50

    SLAVA UKRAJINĚ.....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  •  
    13.11.2014 10:38

    tak uz zacinaji v ameru vystrkovat ruzky radia! a ptaji se jestli ebola neni obamuv vymysl tak jako se vsim s cim prijde propagandisticky fasinkton
    velkamdvědice
    • Cetko
      13.11.2014 23:51

      S ruznymi epidemiemi prichazi jakakoliv chytrejsi zeme, resp. skupina co na tom vydela. je to obvykly trik, jak odvratit pozornost od neceho pro ovce neprijemneho, co se musi vyresit, takze se jim da chleba a drasticke vecerni zpravy na Nove o Ebole, nemoci silenych krav, H5N1 ptaci chripce, Islamskem statu, demonstracich studentiku v cine, o nebohem Tibetu atd. Vsadim ponozky, ze minimalne 50% z toho je vzdy umele sehrano a stejne rychle jako to zacalo tak to i odezni, az to nebude potreba. napriklad u nas mame taky takovou obdobu, kdyz je potreba udelat cirkevni restituce nebo jinou kulisarnu, zaplavi se media zabavou pro lid, aby se moc neptal a nepremyslel a aby moc hyperaktivni investigativni naivni novinari nedelali problemy a mohli byt odmitnuti z duvodu, ze je tu lepsi zprava nez co maji oni.
      Mezernik
      • Re: Cetko
        14.11.2014 7:30

        Jo, panečku, všichni novináři jsou naivní... a ty si chytrej z nejchytřejších, protože čteš trotly Hájka, Klause nebo Vyvadila... to je důvod tvé yntelygence :-)))))
        Jesse
        •  
          14.11.2014 8:12

          bych rekl ,ze nejvetsi naiva jsi tady ty
          velkamdvědice
  • Navzdory zdejší páté koloně a jejich boji
    29.10.2014 8:20

    Porošenko a ostatní prozápadní strany dostávají mezi 20 až 25% hlasů. Putinův kandidát necelých 5%. To musí být zase práce USA a volby by neměly být uznány za právoplatné. Dyt' to říká nejenom Jářku, ale i Jerom, Péte a dokonce cetv. A ti vědí jak je to doopravdy - tyto světáky nějaká propaganda CIA přece neodradí nebo nezblbne. Už se těším na jejich vysvětlování.
    Korda
  •  
    23.10.2014 13:04

    prosenko musi byt total debil!!!!na primy rozkaz fasinktonu musi zatahnout rusko do valky,jina cesta nevede on si asi neuvedomuje co se stane??.fasiste z fasinktonu pochopili ze zadne sankce nefunguji a fungovat nebudou,tak jedine valka muze pomoct,vyhladit ekonomicky silne rusko,ktere degraduje nato a fasinkton.....to je konec sveta ,co sveta konec evropy urcite
    velkaamdvedice
    • dneska je 28. - pár dnů po tvé analyze
      28.10.2014 16:49

      Pouhých 5 dnů a hned je vidět tvoje úlety a přání. Ten tvůj označený tebou za debila vyhrál svobodné volby a tvůj div světa i s bolševíky utřel hubu. Tak je to s tvými všemi kecy. jen se tady ztrapn'uješ a jseš tady za vola, když se uskuteční opak tvých předpovědí. Jako správný rudokopytník jsi ale imunní logice a furt meleš tu svou. Jak můžeš očekávat, že někdo může brát ty tvoje bolševický kecy vážně. Jen apeluješ na tu méněcennou část voličů - komunistů. Srandisto. Co budeš předpovídat ted' další Putinova vítězství ?
      haha
    • Porošenko je debil - řiká to cetv
      25.10.2014 1:06

      a nebýt našeho Amíkobijce, placeného Putinem, tak se to nikde jinde nedozvime. Rubl klesá a dolar dosahuje historických maxim, takže je jasné že už to dlouho nebude trvat a splní se dlouholetý sen Chruščeva a Rusko dohoní USA. Sankce nemají žádný účinek a Putin je celý blahem bez sebe jak jeho občané pořádají 50ti tisícové demonstrace v centru Moskvy a jak mu ubývají reservy a cena ropy, jediného jeho příjmu peněz, každým dnem klesá. Celý svět pomáhá Rusku a nachází ruskou ponorku tajně provokující v švédských vodách, nebo jak další ruská lod', bez motorů, v severním Pacifiku, musí být odtahována americkými lod'mi, nebo jak na letišti v Moskvě se naboural ožralý řidič na ranveji do letadla. Cetv se musí tetelit celý blahem :o))))
      fedorov
    • Cetv
      23.10.2014 14:02

      Být Tebou kolego, tak ty lajny na čas vysadím. o)) https://www.youtube.com/watch?v=ga7TVmVIV3M
      Velkamedvědice
      • Cetv
        23.10.2014 14:12

        Obama o koci světa či Evropy nehovořil. Od Pšm na vojně o něm nehovořil nikdo.Což je myslím dostačným důkazem, kdo z Vás je v realitě. Což Ti zřejmě uniká, stejně jako že Rusko směřuje do recese a rubl klesá závratným tempem. To jsou fakta proti rádoby smyšlenkám..Ostatně nepsal jsem, abys s kokainem skončil, ale dočasně vysadil a bylo to jen doporučení. Jsi svobodný člověk, na rozdíl od Putinových oveček, které si nemají tučná konta.
        Velkamedvědice
        • Re: Cetv
          23.10.2014 14:16

          Kde se tu bereš huňáči? Už ses vrátil z dovolenky na Tahiti?:-)))
          Jesse
          • Džesie
            23.10.2014 14:22

            Zdarec válec koberec! Nějak mě to tady nebaví, občas písnu po večerech... V pondělí jsem obědval s Martym na Pekařské v číně, tak jsem na Tebe myslel... https://www.youtube.com/watch?v=K-jR-9o0cew
            Velkamedvědice
        • Re: Cetv
          23.10.2014 14:15

          o konci sveta nemluvi nikdo ,ja to napsal
          velkaamdvedice
          • tohle se hodilo do Dikobrazu. Škod že už není
            25.10.2014 1:13

            ".....jedine valka muze pomoct,vyhladit ekonomicky silne rusko,ktere degraduje nato a fasinkton.....to je konec sveta ,co sveta konec evropy urcite cetv....."
            Povídám
          • Cetv
            23.10.2014 14:18

            o) Překlad pro Tebe. Nikde nepíšu, že ty si hovořil o konci světa... Píšu, že o něm nehovořil Obama. ani konferenci, tam snad nepsal..
            Velkamedvědice
            • Re: Cetv
              23.10.2014 14:20

              no a kdo bere drogy??
              velkaamdvedice
              • Cetv
                23.10.2014 14:25

                Ty tam opravdu vidíš, že bych psal. že si Ty hovořil? Opis.."Obama o koci světa či Evropy nehovořil. Od Pšm na vojně o něm nehovořil nikdo.Což je myslím dostačným důkazem, kdo z Vás je v realitě. Což Ti zřejmě uniká, stejně jako že Rusko směřuje do recese a rubl klesá závratným tempem. To jsou fakta proti rádoby smyšlenkám..Ostatně nepsal jsem, abys s kokainem skončil, ale dočasně vysadil a bylo to jen doporučení. Jsi svobodný člověk, na rozdíl od Putinových oveček, které si nemají tučná konta." Pokud to tam vidíš, mnohé se vysvětluje..
                Velkamedvědice
                • Re: Cetv
                  23.10.2014 14:30

                  nu coz......tak jinak rusko nesmeruje do recese za to eu ano a usa do krachu,to je muj nazor a ten se neprojevi hned ,ale uvidime.....mozna se to neprojevi nikdy ,protoze bude global war
                  velkaamdvedice
      • Re: Cetv
        23.10.2014 14:05

        ja neberu drogy to mozna obama a jeho kongres
        velkaamdvedice
    •  
      23.10.2014 13:20

      Vyhladit ekonomicky silne Rusko? To zni celkem rozumne, teda s vyhradou, ze Rusko je ekonomicky mrzacek s HDP na urovni Italie nebo chces-li s necelymi 5% HDP zemi NATO.
      ..
      •  
        23.10.2014 13:57

        zapadni media neustale pisou jak je na tom rusko spatne ,ale nenech se zmas propagandou a provokateru placenych fasintonem,treba jesseho
        velkaamdvedice
        •  
          23.10.2014 14:36

          Srovnam-li zeme, ktere jsem navstivil je to z meho pohledu horsi nez v Rusku pouze v Indii, Bulharsku a na Ukrajine. USA, Kanada i zbytek Evropy je daleko pred Ruskem.
          ..
          • ruská zima ještě příde
            30.10.2014 21:32

            A dolar s euro padlo dnes 30.10.2014 oproti rublu o 10%.
            jářku
        •  
          23.10.2014 13:59

          Tak si do Ruska zajeď. Chytrej seš jak baterka, ale ještě jsi tam nikdy nebyl, jinak bys mluvil jinak...
          Jesse
          •  
            23.10.2014 14:01

            a byl jsi nekdy v ostrave a v karvine?tady je bida,zajiste je i v rusku i v americe ,tak co to porat trepes za propagandu
            velkaamdvedice
            •  
              23.10.2014 14:13

              JJ. Takové baráky hrady jako třeba v Kravařích, jsem jinde fakt neviděl. Chudák vedle chudáka.
              Velkamedvědice
      •  
        23.10.2014 13:55

        ekonomicky silne Rusko? To je vtip?:-))))
        Jesse
  • Nechcete radši "diskutovat" o DPH?
    22.10.2014 16:45

    Tam jsou k dispozici alespoň pevná fakta... ;-)
    Kalka.
    • Re: Nechcete radši "diskutovat" o DPH?
      22.10.2014 16:47

      Navíc dneska začíná sněmovna jednání o státátním rozpočtu. Zrovna se na čt24 rozplývá Kalousek...
      Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.