Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Z extrému do extrému

Z extrému do extrému

20.10.2014 17:45

Trochu se zdá, že jdeme z extrému do extrému. Několikaletá rally na řadě trhů s rizikovými aktivy vyždímala z fundamentu maximum – ceny se dostaly na úrovně, které sice nejsou úplně odtržené od reality, jako třeba při dot.com bublině. Ale počítají s dost optimistickými scénáři. Tato rally je pak opakovaně prokládána obdobími, kdy trhy prudce korigují a naplno se otevírají stavidla úvahám o další finanční krizi a katastrofě. Co tahle prosté a neextrémní hledání nové rovnováhy?

Největším rizikem pro globální ekonomiku je podle mne stále Čína. Možná, že jím ale přestane být, ovšem ze špatného důvodu. Její pozici po čase opět převezme Evropa. Obě ekonomiky čelí významným strukturálním problémům. Čína se snaží změnit systém tak, aby byl systém zachován. Zní to jako nesmysl. Jak jinak ale nazvat snahu o vytvoření spotřebitelské společnosti bez toho, aby byla vytvořena společnost svobodná? Hovoříme přirozeně o tom, zda je možné, aby ekonomika fungovala zdravě bez toho, aby zdravě fungovala celá společnost.

Evropa ale v míře strukturálních problémů Číně výrazně sekunduje. A nemám tím na mysli dlouhou a ne vždy jednoznačnou diskusi o tom, jak moc je periferie konkurenceschopná (nákladově a, možná hlavně, kvalitativně). Či dilema nad tím, jak sladit snahy o snížení dluhu a kontraproduktivní fiskální utahování v utlumené ekonomice. Na mysli mám královnu všech strukturálních problémů Evropy – nefungují monetární unii. Monetární politika ECB, svázána všemi možnými formálními i neformálními provazy a řetězy, nemůže vyhovovat jádru a periferii současně. Tedy vyjma takové situace, kdy se i jádro propadne do stejných problémů, jako periferie. O druhé možnosti – že se periferie zvedne na úroveň jádra, zatím těžko uvažovat.

V úvodu jsem zapřemítal o tom, jak jdeme z extrému do extrému. Uznávám ale, že zamezit tomuto kyvadlu v pohybu je dost těžké. Respektive je těžké rozlišit, co je vlastně extrém a co realistický scénář. Současný vývoj v Evropě včetně Německa může být návratem k cestě vedoucí k postupnému rozpadu měnové unie. Cesta vede přes horšící se, či příliš pomalu se lepšící situaci v těžce zkoušených zemích, sociální a politické tenze a výstup jedné, či více zemí z eurozóny. Došlo by k rozhodnutí, že je lepší si projít jinou bolestí, než tou, kterou prochází nyní. Nebo nyní vidíme skutečně jen škobrtnutí na cestě k sice pomalému, ale přece jen jasně nastavenému klopýtání vpřed?

Rozpolcená je v této souvislosti role Německa – síla jeho ekonomiky na jednu stranu drží eurozónu jako celek nad vodou, reálně i částečně asi i psychologicky. Zároveň ale vyvolává dojem, že se potvrzuje německá ekonomická „pravda“. I přesto, že ta je příliš jednostranná a černobílá. Je totiž například evidentní, že celý svět nemůže být exportní lokomotivou. A ani jedna země nemůže být touto lokomotivou do nekonečna – nemůže do nekonečna půjčovat jiným zemím na to, aby spotřebovávaly její zboží (a ona si z nich importovala zaměstnanost). Německý pohled je tedy omezený na konkrétní místo a čas. A tato ekonomická časoprostorová polopravda znamená, že pokud se Německu povede dobře, bude považována za pravdu univerzální a prosazována i u politiky ECB.

Na závěr dva grafy, které ukazují vývoj v diskutovaném Německu a Číně. Commerzbank (ale nejen ona) je stále přesvědčena, že situace se v Německu zlepší. Z prvního grafu je vidět, že žluté „ranní ptáče“ míří stále nahoru. A podle historického vývoje toto ptáče má určitou vypovídací hodnotu. Necháme-li stranou přemítání o tom, kam to vlastně posílá eurozónu, vytvořila by podle tohoto indikátoru současná korekce pěknou nákupní příležitost minimálně na DAXu. Růst průmyslové produkce v Číně zamířil v srpnu prudce dolů, ale i zde je Commerzbank relativně optimistická a celoroční růst podle ní dosáhne 7,3 %. Na tvrdé přistání moc, na rally čínských akcií málo. Takže podle těchto projekcí a indikátorů si nyní skutečně procházíme dost emotivním extrémem.

sous 

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.

 


Čtěte více:

Lízal (ČNB): Cenová stabilita versus stabilita cen
20.10.2014 14:15
Cenová stabilita a stabilita cen. To zní jako prašť nebo uhoď. A často...
Spekulanti jsou na zlatu dlouzí; poprvé za devět týdnů
20.10.2014 16:03
Důvodem může být zvyšující se obava o zdraví globální ekonomiky respek...
ECB dnes spustila nákup zajištěných dluhopisů
20.10.2014 15:40
Evropská centrální banka (ECB) dnes zahájila nákup takzvaných zajištěn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.