Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co je důležité vědet před výsledky zátěžových testů ECB...

Co je důležité vědet před výsledky zátěžových testů ECB...

24.10.2014 16:55
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Tuto neděli zveřejní Evropská centrální banka (ECB) výsledky zatím nejdetailnějších bankovních stres testů, které zkoumají kondici evropských bankovních domů, zejména kvalitu držených aktiv a expozici vůči riziku. Analytik Patria Direct Tomáš Tomčány shrnuje nejdůležitější body, se kterými by se investor před blížící se událostí měl seznámit:

- Výsledky testování ECB se veřejnost dozví v neděli 26. října ve 12 h. (CET), samotné banky by to měly vědět již dnes (24. října).

- V rámci testu kvality aktiv (AQR) budou výsledky zveřejněny za 130 bank z eurozóny, zátěžovým testům pak podléhá 123 evropských bank (včetně několika bank ze zemí mimo měnovou unii, jako je Velká Británie nebo Dánsko).

- Při kontrole kvality aktiv (AQR) ECB požaduje, aby podíl kapitálu k rizikově váženým aktivům (měřeno dle ukazatele „Core Tier 1“ na základě pravidel Basel 3), činil nejméně 8 %, v případě zátěžových testů v základním scénáři je spodní hranice rovněž 8 %, v zátěžovém (krizovém) scénáři, dolní hranice činí 5,5 %. Banky, které to nesplní, si budou muset požadovaný kapitál doplnit.

- Ty banky, které v testech propadnou, budou mít čas do 3. listopadu zaslat na schválení ECB podrobný rekapitalizační plán. Na doplnění kapitálu budou mít propadlé banky čas 6-9 měsíců.

- Obecně se čeká, že ECB důkladně prověří kvalitu bankovních aktiv a podaří se jí obnovit důvěru investorů v bilance evropských bank, obzvláště pak po předešlých neúspěšných pokusech z dílny EBA. Posunem vpřed je tentokrát kontrola kvality aktiv (AQR), jinými slovy, „audit“ vstupních dat (bilancí bank) pro zátěžové testy. Dřívější testy se odvíjely od toho, co banky o hodnotě aktiv řekly samy.

- Podle investorů (poslední průzkum GS) si výsledek testů může vyžádat další navýšení kapitálu některými evropskými bankami až o 38 – 50 mld. EUR. Konečný účet by však mohl být výrazně nižší, když banky před testy také „technicky“ vytvořily kapitál řádově v desítkách miliard eur. Očekává se, že devět evropských bank testy ECB neprojde. Nejčastěji jsou v této souvislosti skloňované bankovní ústavy jako italská Banca Monte dei Paschi či Banco Popolare, portugalská Banco Comercial Portugues, německá Commerzbank, či rakouská Raiffeisenbank. Dále se některé banky nevyhnou navyšování rezerv na krytí špatných úvěrů nebo přecenění některých svých aktiv.

- Krátkodobě můžou výsledky zátěžových testů negativně dolehnout na vybrané bankovní domy, z dlouhodobého hlediska by však „úklid“ v rozvahách bank měl odvětví spíše prospět. Domníváme se, že zátěžové testy by měly obecně zlepšit vnímání rizik bankovního sektoru a vést tak k jeho vyššímu ocenění.

- Erste Bank podle nás zátěžovými testy projde bez potřeby navýšení kapitálu. Nicméně, výsledky hodnocení kvality aktiv (AQR) si můžou vyžádat dodatečnou tvorbu rezerv na krytí špatných úvěrů, což může dále zhoršit letošní výsledky a kapitálovou pozici skupiny.

- Komerční banka nebude samostatně zkoumána v rámci prověrek ECB.

I s ohledem na blížící se výsledky zátěžových testů pak analytici Patria Direct v rámci Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) identifikovali nejperspektivnější tituly v evropském finančním sektoru. Nechybí mezi nimi například holandská ING Groep, nebo švýcarská Credit Suisse. Kompletní přehled preferovaných titulů v rámci DIP mohou klienti Patria Direct po přihlášení získat ZDE.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data