Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed ukončil QE. Na řadě jsou sazby

Fed ukončil QE. Na řadě jsou sazby

29.10.2014 19:50
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Program kvantitativního uvolňování americké centrální banky je u konce. Měnová autorita o ukončení rozhodla během svého dvoudenního jednání, s jehož závěry před malou chvílí obeznámila také veřejnost.

Dokončení procesu postupného utlumení měsíčního objemu nákupu aktiv na nulu trhy očekávaly. Pro Fed se totiž jednalo o logický krok s ohledem na stabilizované finanční trhy a výrazné zlepšení na trhu práce, jehož jsme v posledních letech svědky. I proto daleko větší pozornost přitahovaly náznaky v samotné rétorice Fedu. Ten zopakoval své odhodlání přistoupit na zvýšení klíčových úrokových sazeb po uplynutí „considerable time“ (bez bližší specifikace). Cílová hodnota sazeb tedy nadále zůstane v rozpětí 0 – 0,25 % s tím, že Fed bude bedlivě sledovat výkonnost amerického hospodářství, především pak pochopitelně dvou klíčových proměnných v rámci svého duálního mandátu, tedy inflace a trhu práce.

Co se týče inflace, klesající ceny ropy komplikují snahu Fedu posunout tempo růstu cen blíže inflačnímu cíli (2 %). Měnová autorita již dříve avizovala, že v druhé půli roku dojde ke zpomalení, překvapivý vývoj cen na trhu s ropou však může představovat neočekávanou komplikaci navíc. To ostatně zdůraznil samotný Fed, když krátkodobě počítá s utlumením inflace v důsledku nižších cen energií. Americká centrální banka také dnes ve zprávě potvrdila své dřívější tvrzení, že pravděpodobnost inflace přetrvávající vytrvale pod úrovní dvou procent od začátku roku poklesla. Celkově pak ani inflace pod úrovní Fedem nastaveného cíle nepředstavuje důvod pro přehnané odkládání procesu zvyšování sazeb, neboť americká centrální banka očekává akceleraci v růstu cen (na úroveň inflačního cíle) až počínaje chvílí, kdy hospodářství posune svou míru nezaměstnanosti pod přirozenou úroveň.

Naplnění takové situace Fed odhaduje na rok 2017, i proto může inflační tempo zůstat utlumené po delší dobu, a přesto Fed neodradit od přijetí kroků na zvýšení úrokových sazeb. Zářijové snížení míry nezaměstnanosti o 20 bps na 5,9 % v kombinaci se slušným nárůstem pracovních míst (236 tis.) signalizují, že trh práce nadále vykazuje známky zlepšení, což zvýšení sazeb bezesporu nahrává. Jestřábí signál v rétorice Fedu lze pak hledat právě v postoji směrem k trhu práce. Autorita totiž uvedla, že „některé indikátory z trhu práce naznačují, že se nevyužití kapacit postupně snižuje“. Dřívější slova mluvila o „významném nevyužití kapacit“.

I proto závěry jednání Fedu trh považuje spíše za jestřábí (lépe řečeno neholubičí) signál. Ačkoliv růst sazeb stále zůstává odvislý od tempa růstu cen a od vývoje na trhu práce, měnová autorita naznačila, že minimálně v jedné z proměnných (trh práce) sleduje příznivý posun k vytyčeným cílům. V pozdržení celého procesu utažení politiky tak může roli sehrát spíše případné zhoršení dlouhodobých inflačních očekávání.

Dolar po zprávách proti euru posiluje (dnes +0,7 %), americké akciové indexy se ponořují do červených čísel (nutno zdůraznit, že nikterak hluboko), sazby na 10y vládních amerických dluhopisech rostou (za dnešek o 1,5 %, navzdory skokovému zvýšení okamžitě po oznámení výsledku zasedání až k úrovni 2,7 %).

Komentář analytika Patria Direct Tomáše Vlka

Podle očekávání Fed znovu zopakoval, že sazby zůstanou velmi nízko po delší dobu a navázal své rozhodování o budoucím zvyšování sazeb na širokou škálu informací z ekonomiky. Přesto byl doprovodný komentář o trochu méně holubičí než minule. Fed spatřuje výrazné zlepšení na trhu práce, přičemž síla ekonomiky podpoří postup směrem k plné zaměstnanosti. Rizika pro růst a trh práce jsou hodnocena jako vyvážená. Pravděpodobnost, že se inflace bude trvale držet pod cílem, trochu klesla. Centrální banka tedy vysílá signál, že zvyšování sazeb je stále pevně v plánu, a tlumí spekulace o dalším odkládání prvního kroku. Rizikům pro ekonomiku nebyl věnován větší prostor. Reakce dolaru je tedy pozitivní, výnosy stouply. U klesajících akcií převládlo potvrzení, že se měnová podpora začne snižovat, nad příznivým hodnocením ekonomiky.


Čtěte více:

QE – konec impozantního experimentu, který změnil svět centrálního bankovnictví
29.10.2014 14:35
Finanční krize v roce 2008 tvrdě zasáhla americký finanční systém. Kom...
Fed plánuje ukončení QE, špatná zpráva pro akcie?
29.10.2014 16:10
Nejsledovanější makroudálostí dnešního dne je bezesporu zasedání ameri...

Váš názor
  • DOTAZ
    30.10.2014 16:33

    Nevite kdo zkupuje dolary v takovém množství.
    martanus
  • FED
    30.10.2014 9:23

    Podla mojich informacii bol FED vyrvany zpod kontroly sionistickych bankerov. QE bolo ukoncene hlavne z toho titulu, ze vlastne nikdy nepomahalo a len oddalovalo nutne...V systeme, ktory si par ludi vytvorilo vylozene na sposob "O nas, bez nas", tie peniaze aj tak nekoncili na ziadnom mieste, ktore by efektivne US ekonomike pomahalo...
    telosian
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data