Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komoditní masakr – zlato a stříbro po drastických výprodejích padají na čtyřletá minima

Komoditní masakr – zlato a stříbro po drastických výprodejích padají na čtyřletá minima

31.10.2014 16:22
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Výprodeje drahých kovů zdaleka nejsou u konce. Alespoň to jasně dokazuje dnešní obchodní seance, během které zlato i stříbro padají na čtyřletá minima. Důvodem je souběh hned několika nepříznivých faktorů, které však mají jednoho společného jmenovatele – posilující dolar.

Tomu v posledních dnech hrají do karet především kroky centrálních bank. Americký Fed ve středu mírně jestřábí rétorikou nastartoval silnou „dolarovou“ rally a americká měna si tak připsala zajímavé zisky. Na ty ostatně navazuje dnes, kdy jí vítr do plachet dodala Bank of Japan se svým překvapivým krokem zvyšujícím objem nákupu aktiv na 80 bil. jenů ročně z původních 60 – 70 bil. jenů. Dolar tak dnes proti jenu připisuje přes 2 % a šplhá vůči japonské měně na několikaletá maxima. Proti euru pak intradenné prorazil hranici 1,25, aby se následně posunul zpět nad psychologickou úroveň. V její blízkosti se pak pohybuje i v současné chvíli.

Na drahé kovy (denominované v USD) pak posilování dolaru působí negativně. Spotová cena zlata klesá o 2,8 %, stříbro odepisuje dokonce 3,5 % a nedaří se ani platině se ztrátou okolo procenta a půl.

Zlato

Tradiční bezpečný přístav v uplynulém týdnu ztratil již přes 5 % hodnoty. Celkově se pak na horší výkonnosti kromě silného dolaru podílí také slušná výkonnost amerického hospodářství, které ve třetím čtvrtletí anualizovaně rostlo o 3,5 %, přestože se počítalo s hodnotou 3 %. Lepší výkonnost ekonomiky rozptyluje obavy investorů a částečně odsává poptávku po „bezpečných“ investicích. To je ostatně vidět také na amerických vládních dluhopisech, u nichž dochází k růstu výnosů. V kombinaci s poklesem ceny futures na zlato a nižší fyzickou poptávkou z klíčového trhu Asie se tak dokresluje celkově horší vyhlídka pro drahý kov.

Stříbro

Na růžích ustláno nemá ani stříbro, které dnes prorazilo hranici 16 USD/unce. Stříbro tak nadále drží nastoupený trend poklesu odstartovaný v roce 2011. To samo o sobě není až tak dramatické zjištění s ohledem na skutečnost, že obdobným trendem prochází i zlato. Nicméně faktem je, že je pokles stříbra ostřejší. I díky tomu cena za unci zlata vůči ceně za unci stříbra roste na téměř 73 násobek, což je výrazně více než dosahuje průměr posledních pěti let (57). Pokud bychom věřili v návrat poměru k průměrné hodnotě posledních pěti let, nabízelo by se několik reálných scénářů ve vývoji obou komodit. První variantou by byl pokračující pokles zlata i stříbra, u druhého jmenovaného by však dynamika propadu byla pomalejší. Druhou je při zachování ceny zlata na stávající úrovni postupné zvýšení ceny stříbra, které by přiblížilo poměr průměrné hodnotě. Třetí scénář počítající s růstem ceny zlata by pak v případě, že budeme věřit sbližování poměru cen obou komodit, znamenal výrazné zrychlení dynamiky růstu ceny stříbra.

Pokud investor věří, že by poměr mezi cenou unce zlata a stříbra skutečně měl tendovat k průměrné úrovni posledních pěti let, varianta investice do stříbra by byla vhodnější. Na druhou stranu k takovému sblížení vůbec nemusí dojít a investor by tak nadále měl sledovat především fundamentální faktory, které stojí za tvorbou ceny. Mezi ty patří měnový pohyb dolaru, výkonnost hospodářství (kromě role bezpečného přístavu a luxusního doplňku také poptávka po dané komoditě s cílem průmyslového užití, která je ovlivněna cyklem) či celkový sentiment na akciových trzích plnících roli substitutu.


Čtěte více:

Není zlato, co se třpytí: 5 alternativ zlatého kovu
23.10.2014 13:00
Zlato je tradičně investory považováno za bezpečný přístav, do kterého...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.